Lidové noviny

Grammy s příběhem

Grammy za rok 2019 (výběr)

- ONDŘEJ BEZR

Pět cen Grammy v hlavních kategoriíc­h a další dvě za produkci si odnesly nahrávky čerstvého objevu světové pop scény, osmnáctile­té americké zpěvačky Billie Eilish. Není to žádné velké překvapení.

Už když byly zveřejněny nominace na 62. Grammy v historii a Billie Eilish měla šest želízek v ohni, bylo celkem jasné, že s nepořízeno­u neodejde. Na paty jí sice šlapala (a o dvě nominace víc dokonce měla) jedenatřic­etiletá raperka a zpěvačka Lizzo, avšak Billie Eilish nabízela vlastně mnohem víc: postavení fenoménu sociálních sítí, svůj osobní příběh a netuctové okolnosti vzniku nahrávek. Je to podobné jako u filmových Oscarů: i pro americkou hudební akademii dávno hrají při hlasování velkou roli mimoumělec­ké okolnosti, cena se dávno neuděluje (pouze) za hudební kvalitu samotnou. Není proč se nad tím pozastavov­at, svět vysokého popu je komplexní a takový chce být.

Jak už to bývá u takto přesvědčiv­ých vítězství jednoho interpreta, ostatní držitelé ceny zůstávají hluboko v jeho stínu. A tak snadno přehlédnem­e například to, jak mnohé jinak ostře sledované kategorie vyhráli veteráni: například kategorii tradičního popu Elvis Costello, country Willie Nelson (86 let!) nebo hned dvě elektronic­ké taneční kategorie „devadesátk­ové“hvězdy The Chemical Brothers.

Zajímavý je žánrový přesun některých umělců, které máme spojené s nějakým konkrétním stylem, což se týká zejména typických amerických stylů. Například globální hvězda diska 70. let Gloria Gaynorová dostala svoji druhou životní Grammy, nyní po čtyřiceti letech, ovšem tentokrát v ranku gospelu. A zatímco fenomenáln­í kytarista Gary Clark Jr. je žhavou součástí americké bluesové scény, dvě Grammy si letos odnesl za písničku This Land v rockových kategoriíc­h.

NEJLEPŠÍ TANEČNÍ NAHRÁVKA The Chemical Brothers:

Got To Keep On

NEJLEPŠÍ ELEKTRONIC­KÉ ALBUM The Chemical Brothers:

No Geography

NEJLEPŠÍ ROCKOVÝ VÝKON Gary Clark jr.: This Land

NEJLEPŠÍ METALOVÝ VÝKON Tool: 7empest

NEJLEPŠÍ ROCKOVÁ PÍSEŇ Gary Clark jr.: This Land

NEJLEPŠÍ ROCKOVÉ ALBUM Cage The Elephant: Social Cues

NEJLEPŠÍ ALBUM ALTERNATIV­NÍ HUDBY Wampire Weekend: Father Of The Bride

NEJLEPŠÍ VÝKON V TRADIČNÍM R&B Lizzo: Jerome

NEJLEPŠÍ ALBUM

SOUČASNÉ MĚSTSKÉ HUDBY Lizzo: Cuz I Love You (Deluxe)

NEJLEPŠÍ ALBUM R&B Anderson Paak: Ventura

NEJLEPŠÍ RAPOVÉ ALBUM Tyler, The Creator: Igor

NEJLEPŠÍ SÓLOVÝ VÝKON V COUNTRY HUDBĚ

Willie Nelson: Ride Me Back Home

NEJLEPŠÍ COUNTRY ALBUM Tanya Tuckerová: While I’m Livin’

NEJLEPŠÍ JAZZOVÉ VOKÁLNÍ ALBUM Esperanza Spaldingov­á: 12 Little Spells

 ?? FOTO AP ?? Šťastní sourozenci.
„Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy,“řekl bratr Billie Eilish Finneas.
FOTO AP Šťastní sourozenci. „Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy,“řekl bratr Billie Eilish Finneas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia