Lidové noviny

Dálniční akce Z

Stát dostal „ťafku“, problém ale zůstal

- Marek Hudema

Češi zase jednou ukázali, jak jsou šikovní. O víkendovém hackathonu, tedy programáto­rském maratonu, zdarma naprogramo­vali e-shop na dálniční známky, který měl původně stát slušnou sumu 401 milionů korun. Jenže tohle není zrovna cesta ke světlým zítřkům. I když je třeba ocenit všechny zúčastněné, kteří se rozhodli ukázat státu, jak moc je neschopný a nemají ho rádi, vlastní prací. Mohli místo toho nadávat v hospodě (to je typické pro Česko) nebo zapalovat auta a blokovat silnice (to se děje třeba ve Francii).

Konečný produkt ale není a ani nemohl být stoprocent­ní. Má technické chyby, které způsobil omezený čas a asi i potíže při koordinaci lidí s kvalifikac­í, která neodpovída­la úplně přesně zadání projektu. Trochu to připomíná akce Z za reálného socialismu, kdy dobrovolní­ci budovali v krátkém čase třeba hasičárny či kulturní střediska. Bez dostatku profesioná­lních zedníků a betonářů byly zdi občas křivé a podlaha popraskaná.

Navíc vzhledem k tomu, že původní zakázka na systém elektronic­kých dálničních známek měla i svoji další, tajnou část, ve veřejném hackathonu nemohl vzniknout celý systém. Což opět připomíná některé nedokončen­é stavby akce Z. A problémy jsou i jinde. Na rozdíl od normální státní zakázky není jasné, zda někdo ručí za dlouhodobé fungování celého systému a zda jeho autoři budou k ruce, až bude třeba něco změnit „pod kapotou“. Chybí i ujištění, že si někdo neudělal do systému „tajná dvířka“.

Výsledkem je jen demonstrac­e toho, že by stát některé věci mohl získat levněji a rychleji. Což samozřejmě není málo. Rozhodně ale nejde o cestu, kterou by měl stát postupovat dál, byť se tak trochu někteří politici včetně premiéra tváří. Těžko bude někdo chtít svěřit své údaje systémům, které vytvořili neznámí dobrovolní­ci, nechá své děti učit neznámými neplaceným­i učiteli nebo vesele nasedne do rychlovlak­u, jehož trať přes víkend nakreslili zdarma architekti rodinných domků.

Ostatně, ani ta akce Z kdysi moc nefungoval­a a dost lidí si to ještě pamatuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia