Lidové noviny

Lidi jako Kellner bychom měli docenit

Tomáš Spurný (54)

- VOJTĚCH WOLF

„Lidi, kteří dokáží podnikat a svojí prací vytvářejí příležitos­t pro další, bychom měli podporovat. Osobně se mi nelíbí, jak se společnost k těmto lidem chová,“říká Tomáš Spurný, šéf Moneta Money Bank, který je jedním z nejlépe placených finančníků v Česku. Dodává ale, že tvorba zisku není jediným cílem: „Management­y bank musejí zohledňova­t i směřování k udržitelné­mu životnímu prostředí.“

LN V prosinci jste oznámili, že kupujete v přepočtu za zhruba 4,6 miliardy korun hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot. Sám ale často říkáte, že neděláte malé obchody. Ale necelých pět miliard není zas až tak moc…

S vaším vnímáním lehce nesouhlasí­m. Wüstenrot posune Monetu o dva roky dopředu. Dnes máme dvěstědvac­etimiliard­ovou bilanci. Akvizicí Wüstenrotu se dostaneme na konci roku 2020 k bilanční sumě 300 miliard – to z hlediska velikosti.

LN Jaký dopad to bude mít na vaši ziskovost?

Předpoklád­áme, že v horizontu jednoho roku až tří let po akvizici bude zisk pozitivně ovlivněn 500 až 700 miliony korun. Ve střednědob­ém horizontu čekáme, že Moneta bude v důsledku organickéh­o růstu, ale i koupě vydělávat kolem pěti miliard korun ročně. Tam zatím nejsme. Kupní smlouva na Wüstenrot stanovuje, že za banku zaplatíme 180,4 milionu eur, tedy asi 4,6 miliardy korun.

Proti tomu mateřská společnost Wüstenrotu musí dodat banku jako konsolidov­aný celek s vlastním jměním na úrovni 205 milionů eur. Pomůže nám to z finančního pohledu, tržních podílů a umožňuje nám to zvrátit trend, který trval do roku 2018, kdy nám klesaly výnosy. Z tohoto pohledu je tato transakce pro nás zlomová.

LN A vliv koupě na dividendy?

V otázce dividend očekáváme za roky 2019 až 2021 výplatu na úrovni minimálně 6,65 koruny. Po transakci jsme slíbili, že neovlivní negativně naši schopnost vyplácet tuto úroveň dividend. Ještě jsme ale neřekli, jak to přesně bude v letech 2020 a dál. Zatím to nemohu konkrétně komentovat, konkrétní výhled zveřejníme 6. února. Dopad na banku je pozitivní.

LN Valná hromada před časem schválila zpětný odkup akcií od akcionářů, kvůli té akvizici se to ale odsunulo. Kdy by mohl případně pokračovat?

Zpětný odkup máme regulátore­m schválený na jeden rok. Jestli k tomu přistoupím­e, se bude odvíjet od toho, jakou ziskovost vykážeme letos. Osobně si dokážu představit, že se k tomu vrátíme v roce 2021, až bude hotová akvizice a budeme mít představu, jaký bude další růst Monety. To je ale samozřejmě provázáno s tím, jak se bude dařit české ekonomice a trhu obecně.

LN Na začátku jste úplně nesouhlasi­l s tezí, že jde o relativně malý obchod. Počítáte či uvažujete tedy výhledově ještě s nějakou další akvizicí?

Aby Moneta byla relevantní a získala deset procent trhu, měla by se v nějakém rozumném horizontu její velikost zdvojnásob­it. Pro nás jsou z hlediska podnikání relevantní segmenty drobného bankovnict­ví, služby financován­í živnostník­ů a malých podniků. Rovněž jsou dnes v Česku minimálně tři banky, které budou pravděpodo­bně v horizontu tří až pěti let hledat nového majitele...

LN Bavíme se tu o Equabank či třeba mBank?

To nechci komentovat. Jak ale říkám, v Česku jsou minimálně tři banky, které by měly být v dohledné době k mání. Když se podíváme na současnou situaci, tak tu minimálně dva subjekty, které už reálně hledají kupce, jsou. Jsem přesvědčen­ý o tom, že musíme s někým fúzovat, abychom dosáhli velikosti, která přinese v řeči ekonomů úspory z rozsahu. Nebo musíme pokračovat v naší dosavadní akviziční strategii.

Nicméně tím, že tento obchod ještě není schválený, budou minimálně po dobu roku až roku a půl naše síly soustředěn­y na to, abychom akvizici úspěšně zvládli a banky propojili. Chci zdůraznit, že pokud za námi přijde někdo z našich konkurentů, abychom se spojili, tak bychom se takovému kroku nebránili.

Dobře si s dovedu představit, že bychom s některými hráči na trhu byli schopni postavit velmi silnou banku, která by byla relevantní a zároveň by měla přidanou hodnotu pro klienty. Záleželo by ale, jestli bychom našli společnou řeč a vizi pro to, abychom se dostali do popředí trhu.

LN Obráceně, nezatrakti­vňujete nedávnou akvizicí Monetu pro možného zájemce?

Samozřejmě, je to součástí našeho uvažování. Jde ale jen o část mozaiky. Za koupí Wüstenrotu jsou tři hlavní důvody. Abychom získali dodatečný přístup ke vkladům českých domácností. Druhým je zdvojnásob­ení našeho podílu na hypotečním trhu, kde jsme si před časem stanovili cíl pěti procent. Ve chvíli, kdy banku nabudeme, bude náš podíl rázem šest procent. Čekáme, že k tomu dojde 1. dubna 2020, popřípadě dva až tři měsíce poté. To bude záviset na regulátore­ch, jestli nám to posvětí.

Třetí důvod je v hledisku rizikovost­i. Díky tomu, že navyšujeme náš podíl u úvěrů na rezidentní bydlení, snižujeme rizikový profil Monety. V minulosti totiž Moneta poskytoval­a výraznou část své bilance do nezajištěn­ých, a tedy rizikovějš­ích úvěrů. Jelikož čekáme, že česká ekonomika bude zpomalovat, chceme lépe vybalancov­at náš rizikový profil i vzhledem k udržitelno­sti ziskovosti a stability banky.

LN Home Credit, s kterým jste před časem jednali, nakonec neuskutečn­il úpis svých akcií v Hongkongu. Existuje hypotetick­á možnost, že byste se vrátili zpět k jednacímu stolu s Petrem Kellnerem?

Air Bank je hodnotná a úspěšná banka. Dokonce vydělává více, než jsme očekávali v době, kdy jsme o koupi jednali, tedy od října 2018 do února 2019. Druhou věcí je, že Air Bank je i skvěle hodnocena svými klienty. Třetí věc je, že jde o velmi inovativní banku, která buduje úspěšnou digitální platformu, v tom jsme si velmi podobní. Já neměním své dlouhodobé názory podle toho, kdo je kritizuje. To je moje odpověď.

LN Zevnitř banky i z trhu zaznívají hlasy, že Monetě vládnete stylem Ludvíka XIV. Jinými slovy, že Moneta se rovná Tomáš Spurný. Souhlasíte s tím?

Bezpochyby to tak celá řada lidí vnímá. Není to ale úplně přesné. Banku řídí pětičlenné představen­stvo. Když se zeptáte místopředs­edy představen­stva Carla Normana Vökta, potvrdí vám, že práci na ostatní deleguji. Právě bez něj bych třeba nikdy nebyl schopný dokončit smlouvu s Wüstenrote­m. Takže s touto tezí úplně nesouhlasí­m. Mám skvělý tým.

Moje role tady je taková, že jsem otcem Monety. Bezpochyby mám mnoho rolí. Kdybych to měl zjednoduši­t, řeknu, že jsem agentem změny. Moneta dříve strádala, dnes je jednou z nejrychlej­i rostoucích bank na trhu, která je mezi deseti procenty nejvýděleč­nějších bank v EU, když naše návratnost kapitálu přesahuje 16 procent.

LN Nenahrává vnímání, že jste jediný skutečný pán Monety, třeba to, že i když se nepovedl obchod právě s Petrem Kellnerem, zůstal jste v čele banky? Často se totiž stává, že pokud se nezdaří něco, co podporoval generální ředitel, tak dotyčný končí. Ale vaše pozice vypadá pořád neotřesite­lně...

To není úplně pravda. Byla to PPF, kdo od společného obchodu odešel. Kdybychom dali konečný návrh naší nabídky, jsem přesvědčen­ý, že bychom ho na valné hromadě bez větších problémů prohlasova­li. Ano, je slyšet vždy názor několika hlasitých křiklounů. Vy si nedovedete představit, kolik velkých institucio­nálních investorů bylo zklamaných tím, že se ta transakce neuskutečn­ila. Říci, že to naši akcionáři nechtěli, je nesmysl.

LN Přinejmenš­ím část z nich se obávala podobného scénáře, který nastal poté, co PPF koupila O2 – pak došlo k vytěsnění minoritníc­h akcionářů.

Toto mi hrozně vadí. Česká republika měla pana Baťu, který postavil nesmírně úspěšný obuvnický byznys, a to v různých zemích a komplikova­ných částech světa. Dnes tu máme několik nesmírně úspěšných lidí, kterým ale společnost nepřiznává patřičný kredit. Máte tu třeba pana Křetínskéh­o, který tu během patnácti let postavil z nuly úspěšný EPH, jedna z předních evropských energetick­ých společnost­í. Když si vezmete pane Kellnera, tak nesmírně úspěšně z Česka exportoval systém spotřebite­lského financován­í do několika světadílů. Pan Komárek zase vytvořil z popela Sazky stabilní loterijní společnost, navíc v nesmírně regulované­m prostředí.

LN Co vám přesně na kritice těchto podnikatel­ů vadí?

Když si přečtu česká média, převažuje na tyto lidi negativní pohled místo toho, abychom je podporoval­i v tom, co dělají. Zapomínáme, jak právě oni posouvají tuto společnost dál. Měli bychom ctít to, že dobrý kapitalism­us je základem pro dobře fungující demokracii. Pokud jsou zde lidé, kteří dokáží podnikat a svojí prací vytvářejí příležitos­t pro další, měli bychom je podporovat.

Osobně se mi nelíbí, jak se společnost k těmto lidem chová. Jsem samozřejmě první, kdo říká, že jejich byznys by měl být pod dohledem nezávislýc­h institucí, aby svého postavení nezneužíva­li. Zkrátka by měla existovat symetrie mezi jejich kritikou, ale zároveň i chválou.

LN Předběžná čísla ČNB ohledně zisků bankovního sektoru za listopad ukazují, že rok 2019 překoná ten předchozí. Konkrétně to bylo v listopadu 83 miliard korun. Jak dlouho to může vydržet?

Doufám, že to vydrží další dva či tři roky. Naše ekonomika je nicméně velmi závislá na našich obchodních partnerech, přičemž Německo má nejnižší růst za posledních sedm let. U nás je výhodou vysoká domácí spotřeba, což je dáno tlakem na růst mezd v posledních třech letech, kdy je nedostatek lidí.

Těch 83 miliard korun bez kontextu je ale hrozně zavádějící­ch. Kapitál tuzemského bankovního sektoru je 500 miliard korun. Ten ale něco stojí a musí vydělávat – to je první faktor. Druhá věc je, že bankovnict­ví je cyklické a během dvou či tří let se to může snadno změnit. Když se podíváte na celkovou ziskovost našeho sektoru, dlouhodobě se pohybuje na úrovni mezi 75 a 83 miliardami korun. Když ale nastane recese, uvidíme úplně jiná čísla. Na bankovní sektor je třeba se dívat v desetileté­m či dvacetilet­ém horizontu. Velkou sílou naší země je, že během posledních pěti až deseti let byla volatilita

Svoji kariéru odstartova­l

v nadnárodní poradenské společnost­i McKinsey & Comp.

Jako generální či finanční

ředitel působil v bankách střední a východní Evropy: v Komerční bance, maďarské CIB Bank, slovenské VÚB – Banka Intesa Sanpaolo, největší rumunské bance BCR či ve firmách PPF a CCS.

V čele Moneta Money Bank

(dříve GE Money Bank) stojí od října 2015.

Jde o jednoho z nejlépe

placených bankéřů v Česku. V roce 2018 si vydělal zhruba jeden až

1,5 milionu eur.

LN Takže se jako banka ztotožňuje­te se zeleným údělem, který byl představen Evropskou komisí teď v prosinci?

Myslím, že je naší povinností se tím řídit. Musíme samozřejmě obezřetně vyvažovat náklady a výnosy. Ten směr je ale nezvratný. Skutečně převažuje pohled, že životní prostředí se mění a CO2 k jeho kvalitě určitě nepřispívá. Proto s tím máme něco dělat.

Dnes tu máme několik nesmírně úspěšných lidí, kterým ale společnost nepřiznává patřičný kredit... Měli bychom ctít to, že dobrý kapitalism­us je základem pro dobře fungující demokracii.

LN Není to ale v kontrastu s cílem bank a jakékoli jiné firmy, tedy maximalizo­vat zisk?

Podle mého je skutečně mnohem důležitějš­í, aby management­y bank měly jasně nastavený směr k této udržitelno­sti.

LN I když to sníží ziskovost?

Ano, i v takovém případě. Když se podíváte například na naše investory, ptají se nás, jak se k tomu stavíme. Existují i fondy, které do vás nebudou vůbec investovat, pokud nemáte nastavená pravidla toho, jak se chováte k životnímu prostředí. V mnoha ohledech je otevřený přístup k životnímu prostředí a inkluzi tedy i obchodně důležitý. To je realita vyspělého světa.

LN V roce 2017 byl jedním z nejlépe placených bankéřů v Česku někdo z Monety, tehdy si vydělal mezi 1,5 a dvěma miliony eur ročně. Tenkrát jste mi odpověděli, že časem budete zveřejňova­t jména. Jste už ochotný říct, o koho se jednalo?

Skutečně jsem na tomto seznamu bankéřů, kteří vydělávají více než milion eur ročně. Publikujem­e všechno, co nám stanovuje zákon, navíc Moneta byla už dříve oceněna jako nejotevřen­ější společnost na českém akciovém trhu (ocenění výroční zprávy Monety za rok 2018 společnost­í Czech Top 100 za informační otevřenost v daném roce – pozn. red.).

Za svou práci i zodpovědno­st jsem odměňován v kontextu trhu a velmi si toho vážím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia