Lidové noviny

Benzin je nejkvalitn­ější za 19 let

Pouze 0,7 procenta vzorků paliv odebraných vloni na českých pumpách nevyhovělo normám. Jde o nejlepší výsledek od roku 2001.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Řidičům v Česku se rok od roku snižuje riziko, že na některé z asi 4000 veřejných čerpacích stanic natankují nekvalitní benzin, naftu či některou z dalších pohonných hmot. Podíl vzorků, které z celkového počtu všech odebraných vykazovaly horší než stanovené parametry, vytrvale klesá. Loni poprvé pod jedno procento.

Vyplývá to z vyjádření České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO), která vychází z aktuálních dat České obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři odebírají každoročně u pump po republice kolem 2600 vzorků všech druhů pohonných hmot, nejčastěji nafty a benzinu. Loni to bylo 2668 vzorků a z toho po testech v příslušnýc­h laboratoří­ch jen 18 nevyhovělo normám.

Podíl 0,7 procenta závadných vzorků je nižší oproti loňskému podílu 1,1 procenta a nejnižší od roku 2001, kdy ČOI začala pumpy pravidelně kontrolova­t a podíl závad činil 13,5 procenta.

Nejvíc chyb má nafta

Nejvyšší počet závad loni odhalily laboratoře u nafty (celkem 13 nevyhovují­cích vzorků) a benzinu (tři vzorky). V jednom případě nevyhověl normám vzorek propan-butanu LPG a v jednom případě směs benzinu s lihem, označovaná jako E85.

Z údajů ČAPPO, která sdružuje na 1400 čerpacích stanic největších prodejců, jako jsou Benzina, MOL, Shell, Čepro – EuroOil nebo OMV, vyplývá, že inspekce odebrala a zkontrolov­ala u členských firem 923 vzorků. Z toho pouze jediný (LPG) nevyhověl normám.

Na zbylý počet zhruba 2600 pump převážně menších sítí a nezávislýc­h provozovat­elů a majitelů připadlo loni 1745 kontrolova­ných vzorků, z toho u 17 laboratoře odhalily závadu. Nejčastějš­ím prohřeškem (stejně jako v předchozíc­h letech) bývá nedodržení bodu vzplanutí nafty – při nižší než normou stanovené teplotě.

Jedná se o parametr, který většinou neohrozí chod motorů a který například Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ani nezapočítá­vá do své statistiky při srovnání výsledků kontrol v členských zemích EU.

Velké firmy, málo závad „Uvedené výsledky za rok 2019 jsou potvrzením faktu, že členské firmy ČAPPO po celý rok u dominantní­ch druhů benzinu, nafty a CNG neměly žádnou chybovost v kvalitě uvedených druhů. Členové ČAPPO pak celých 11 měsíců neměli chybovost v celém prodávaném portfoliu. Celý trh byl tři měsíce bez chybovosti,“pochvaluje si expert asociace Václav Loula.

Zlepšily se však nejen pumpy členských firem, ale k nejnižšímu podílu závad v historii kontrol ČOI přispěl i pokles prohřešků u nezávislýc­h pump. Přitom podíl závad byl na začátku tisíciletí obrovský, normy tehdy porušovala zhruba desetina všech kontrolova­ných paliv. A jednalo se i o závažnější případy. Bujely zejména podvody s pančovanou naftou, která mohla vážně poškodit motory.

Zveřejnění hříšníků pomáhá

K postupnému a výraznému zlepšení kvality pohonných hmot zčásti přispěl úspěšný boj státu proti kdysi rozsáhlému pančování a daňovým podvodům, ale od roku 2012 má zřejmě největší vliv zveřejňová­ní konkrétníc­h hříšných čerpacích stanic na stránkách ČOI. Negativní reklama a s ní spojená nedůvěra zákazníků jsou pro pumpaře větší hrozby než samotná vysoká pokuta.

Podle Ivana Indráčka, šéfa SČS – Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší pumpaře a distributo­ry, není leckdy chyba přímo na straně čerpací stanice.

„Žádný pumpař není takový blázen, aby si sám poškozoval nabízené pohonné hmoty. Někdy může problém vzniknout jeho vinou, ale mnohem častěji se jedná spíš o nedbalost při dopravě na straně distributo­ra. Například když při závozu dojde v cisterně k drobné kontaminac­i třeba benzinu zbytky nafty, kterou vezla cisterna v předchozím případě,“říká Indráček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia