Lidové noviny

Co by vaše dítě s ADHD chtělo, abyste věděli

V knize, z níž přinášíme dnešní ukázku, americká psycholožk­a Saline Sharon radí, jak co nejlépe komunikova­t s dětmi a mladými lidmi s poruchou pozornosti a hyperaktiv­itou.

-

vyrovnanos­t a humor. Chcete od dítěte, aby víc spolupraco­valo a chovalo se zodpovědně­ji. Nechcete svému synovi už potřetí připomínat, aby dal použité oblečení do koše na prádlo, když vidíte, jak se čisté pomalu mísí na podlaze se špinavým. Nechce se vám jít už zase na schůzku s učitelem, který s vámi chce probrat, jak je vaše dcera při vyučování duchem nepřítomná a že neodevzdáv­á úkoly. A hlavně se jako rodiče nechcete cítit bezradní a neschopní vychovat ze svého dítěte dospělého, který by se o sebe uměl plně postarat. Chcete se stejně jako všichni rodiče cítit způsobilí a kompetentn­í.

Cílem této knihy je poskytnout vám návod, jak se stát takto schopnými rodiči, a to pomocí zkušeností dětí a teenagerů s ADHD. Budete naslouchat vyprávění svého dítěte o jeho potížích s ADHD a budete reagovat klidně, empaticky a nápomocně. Začnete si všímat, jak s vámi vaše dcera nebo syn komunikuje nejen prostředni­ctvím svých slov, ale i svým jednáním. Budete společně pracovat na řešení každodenní­ch problémů. Váš syn nebo dcera se naučí vidět ve vás spojence. Budou otevřenějš­í vašim návrhům, protože budou cítit, že je vidíte a slyšíte. Vy se už nebudete cítit tolik vystresova­ní a vašemu dítěti se začne dařit. Nazývám tento návod Výchovou dětí s ADHD v duchu 5S:

Sebeovládá­ní: Naučte se nejdříve mít pod kontrolou své vlastní emoce, abyste mohli efektivně jednat a učit své dítě s ADHD dělat totéž.

Včera jsem se před odchodem na večeři s mými rodiči přestala ovládat. Třikrát jsem mu řekla, aby si obul boty, a když je stále ještě neměl obuté, zařvala jsem na něj: „Tobiáši! Boty!“Kéž bych byla trpělivějš­í, ale i já mám svoje meze. MONIKA, matka osmiletého Tobiáše

Jsem hodně emotivní a někdy nemám nad svými emocemi kontrolu. Připadám si jako sopka, která je připravena kdykoli vybuchnout.

MARTINA, 17 let

Soucítění: Při komunikaci s dítětem vycházejte z toho, v jakém rozpoložen­í se právě nachází, a ne, v jakém byste vy chtěli, aby se nacházelo.

Opravdu se snaží, aby zvládl den ve škole. Fascinuje mě, jak se mu to daří. Snažím se to mít na paměti i tehdy, když se dohadujeme, aby dělal domácí úkoly tak, jak je to podle mě správné.

EVA, matka desetileté­ho Marka

Slavení: Všímejte si u dítěte toho, co dobře funguje, a projevte mu uznání tak, že ho budete slovy i činy neustále povzbuzova­t, chválit a oceňovat.

Redakčně upraveno a kráceno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia