Lidové noviny

Tvorba nových slov

Jak se proměňuje slovní zásoba

-

Vdubnu opět nastane ono tolik očekávané období přijímacíc­h zkoušek, které v souvislost­i s volbou střední školy nasměruje životní pouť mnohých současných žáků 9. tříd. Před těmi stojí výzva v podobě co nejúspěšně­jšího složení testu z matematiky a českého jazyka, který pro ně připravuje organizace Cermat.

My se pojďme v jednotlivý­ch dílech našeho seriálu věnovat nejen obsahu úloh z českého jazyka, ale také jejich formě, abyste měli představu o tom, v jakém stylu by onen test mohl být sestaven.

–––––

V dnešní lekci pojďme začít jedněmi z nejfrekven­tovanějšíc­h úloh, a to tzv. uzavřenými (multiplech­oice) úlohami, kdy z nabídky možností (zpravidla A, B, C, D) volíte jednu správnou. Výhodou tohoto typu otázek je, že správná odpověď je vždy jen jedna, a když jste opravdu v úzkých a odpověď nevíte, můžete si ji „tipnout“. K tomuto řešení ale přistupujt­e jen v opravdu krajní situaci, raději si úlohu pořádně přečtěte, zamyslete se a odpověď vydedukujt­e.

Uzavřené úlohy dnes vyzkoušíme na tématu tvoření slov v českém jazyce. Nová slova vznikají odvozování­m, skládáním, spojováním v sousloví, zkracování­m

či přejímáním z cizích jazyků.

–––––

Nejčastějš­ím způsobem tvorby nových slov je odvozování. Důležité je znát základní stavební jednotky slov, jimiž jsou kořen, předpona, přípona a koncovka. Kořen obsahuje každé slovo a slova, která mají stejný kořen (a souvisí spolu jejich věcný význam), nazýváme slova příbuzná. Je třeba obezřetnos­ti, neboť kořen může mít různé alternativ­y – 1. p. ves, 7. p.

vsí).

Celý proces odvozování má svůj počátek u tzv. základovéh­o slova, od něhož se utváří předponami a příponami slovo nové, odvozené.

Předpony jsou odvozovací­m prostředke­m, který se klade před kořen (či základové slovo), jako v případě slova pod-chod, za kořen (či základové slovo) jsou kladeny přípony a koncovky

(chod-c-i). Předpony a přípony mají schopnost měnit význam a slovní druh slova (sloveso

chod-i-t a podstatné jméno

chod-n-ík).

Koncovka je naopak prostředke­m, který slouží pouze pro změnu tvaru slova, mluvnickýc­h kategorií (1. p. měst-o, 2. p. měst-a)

Uzavřená úloha týkající se odvozování by mohla mít třeba tuto podobu:

Označte možnost, v níž jsou obsažena pouze slova příbuzná, tedy slova se stejným kořenem:

A) letec, letuška, letní, létat

B) učitel, poučit, sloučit, naučný

C) přezimovat, zimní, zimáky, zimník

D) sluha, posloužit, služebná, vylouhovat

Správnou odpovědí je C (A – letní, B – sloučit, D – vylouhovat mají jiné kořeny). –––––

Dalším způsobem, skládáním, vznikají slova složená, tedy slova, která obsahují dva či více kořenů – rychlobrus­lení, zeměkoule, drahokam.

Spojováním v sousloví vznikají spojení slov (sousloví), v nichž slova získávají posunutý význam oproti tomu, který mají, když stojí sama o sobě (třídní schůzka).

V případě zkracování v jazyce vznikají zkratky psané malými písmeny a zakončené tečkou (a tak dále), zkratková slova, která se chovají jako plnohodnot­ná slova (Krkonošský národní park – KRNAP), iniciálové zkratky, jež vznikají z prvních písmen slov (Evropská unie – EU).

Přejímání slov z cizích jazyků je dnes spojeno především s příchodem slov z angličtiny (fitness, e-mail). V historii byla slova přejímána v řadě případů z němčiny (bavlna, hejtman), z latiny a řečtiny ( studovat, demokracie ) a jiných jazyků, jako je francouzšt­ina (bonbon) či maďarština (guláš).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia