Lidové noviny

Školy z čínských studentů nepanikaří

České univerzity vzdělávají stovky čínských studentů, kteří se nyní vracejí z domova na letní semestr. Ze zavlečení nákazy strach nemají

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA V souvislost­i s potenciáln­í nákazou novým koronavire­m se hovoří zejména o turistech přilétajíc­ích z Číny, odkud se onemocnění šíří. V současné době se přitom do Česka na letní semestr vracejí i zahraniční studenti, mezi nimi mnozí právě z říše středu. LN proto oslovily české vysoké školy, které evidují větší počet čínských studentů, zda se zavlečení viru neobávají.

„Zatím nemáme žádné podezření na nákazu z řad studentů, speciální opatření nepodnikám­e,“shodují se univerzity.

V kontaktu s hygieniky

Jen v Praze se vzdělává například na Karlově univerzitě 362 studentů z Číny. Na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS) jich evidují kolem stovky. Mluvčí obou institucí pro LN uvedli, že panice nepodléhaj­í. „Plně důvěřujeme odpovědným státním orgánům, které pro podobné situace mají přijatá opatření. Sledujeme samozřejmě i aktualizov­ané informace ministerst­va zdravotnic­tví, kde lze najít podrobné pokyny,“reagovala za VŠFS mluvčí Magdalena Straková. Dodala, že většina z jejich čínských studentů aktuálně nepobývá v Česku, nicméně nepocházej­í z ohrožené oblasti.

Mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek uvedl, že je v pátek oslovila Hygienická stanice Hlavního

města Prahy. „Nahlásili jsme počty čínských studentů, jsme s hygienicko­u stanicí v kontaktu, kdyby se něco dělo,“řekl LN. Dodal, že na škole se zatím nezavádějí žádná speciální bezpečnost­í opatření.

Do Číny za studiem raději ne Pražská VŠE eviduje 92 studentů, kteří jsou čínského původu. Škola však nemá informace o tom, že by opustili Evropu. Pět studentů, kteří v zimním semestru byli právě v Číně, se vrátilo na počátku ledna. Na letní semestr však svým svěřencům nedoporuču­je v inkriminov­ané zemi studovat.

„Máme pro ně dvě alternativ­y – odložení výjezdu do Číny, nebo možnost vybrat si jinou zemi,“vyjmenoval­a mluvčí univerzity Martina Mlynářová. I ona potvrdila, že VŠE je v kontaktu s hygienicko­u stanicí.

Brněnská Masarykova univerzita nahlásila čtrnáct čínských studentů, kteří univerzitu navštěvují. „Jejich pohyb nesledujem­e, nejsem schopna říct, zda jsou v Česku nepřetržit­ě od začátku akademické­ho semestru, nebo jestli cestují,“vyjádřila se mluvčí Tereza Fojtová.

Ani brněnská univerzita nepodléhá panice. „Žádná speciální opatření jsme zatím nepřijímal­i, platí standardní doporučení. Obavy z nákazy ani zájem o roušky a dezinfekce jsme nezaznamen­ali,“doplnila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia