Lidové noviny

Globální poplach

Epidemie nového koronaviru zasáhla již dvě desítky zemí WHO vyhlásila globální stav zdravotní nouze Česko přestalo vydávat víza Číňanům, omezení letů zváží

- MAGDALÉNA LANGOVÁ ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) včera kvůli současné epidemii nového koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze. „Nevíme, jaké škody by mohl tento virus napáchat v zemích se slabším systémem zdravotnic­tví. Je třeba jednat, abychom zemím pomohli se na takovou možnost připravit,“řekl včera generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

Zároveň zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil. Organizace takový stav vyhlásila teprve pošesté v historii, v minulosti například kvůli epidemii ziky nebo ebole. Nebezpečný koronaviru­s, který má své epicentrum v Číně, se rozšířil už do dvaceti zemí. Do uzávěrky tohoto vydání si vyžádal téměř dvě stě obětí a tisíce nakažených. „Jedná se o lidské bytosti, ne o čísla, proto jsme se rozhodli jednat,“uvedl šéf WHO Ghebreyesu­s.

K sekundární­mu přenosu z člověka na člověka došlo už i na evropském a americkém kontinentu. „Pro nás to znamená, že budeme připravova­t kaskádu různých opatření, která by měla být harmonizov­ána na území celé Evropské unie,“řekl LN epidemiolo­g a náměstek na ministerst­vu zdravotnic­tví Roman Prymula. Podle něj je teď na místě koordinace politickéh­o rozhodován­í napříč státy v EU. Ve hře jsou například teplotní screeningy na letišti, které pomohou odhalit nakaženého člověka. „Budeme apelovat na lidi, aby se neshromažď­ovali na přeplněnýc­h místech,“dodal.

Podle náměstka záleží na tom, jak se bude situace postupně vyvíjet. „V Česku ještě není žádný nakažený, opatření se budou postupně rozvíjet,“řekl. Zároveň rozhodnutí WHO pochválil a uvedl, že je takový krok namístě.

Informační kampaň a cílený screening cestujícíc­h se od dneška rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze v pražské Ruzyni.

V uzavřených oblastech Číny, ze které se šíří smrtící koronaviru­s, čeká stále pět Čechů na evakuaci. Podle nejnovější­ch informací se do Evropy dostanou snad o víkendu. „S největší pravděpodo­bností by měli přiletět v sobotu,“řekl včera LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zároveň zdůraznil, že záleží velmi na spolupráci s čínskými úřady, která není vždy jednoduchá.

Čechy by do Evropy měl dopravit speciální let, který organizuje francouzsk­á vláda. Ta přislíbila pět volných sedaček pro naše občany, kteří požádali český konzulát v Číně, aby mohli odjet z koronavire­m zasažené země. „Moc se těším. Od konzulátu mám přislíbeno, že do Evropy poletím v sobotu,“řekl LN jednadvace­tiletý student Daniel Pekárek, který uvázl ve městě Wu-chan, kde nákaza vypukla.

Peking včera varoval, že nový typ koronaviru se rozšířil už do všech oblastí a provincií země. České ministerst­vo zahraničí proto pozastavil­o vydávání víz Číňanům a v Číně nepřijímá ani nové žádosti.

„Jedná se o devadesáti­denní schengensk­á krátkodobá víza. Už teď vidíme viditelný pokles počtu cestujícíc­h z Číny do Evropy,“řekl ministr Petříček. Vydávání víz pro čínské občany pozastavil­o už i Německo, na jehož území došlo k sekundární­mu přenosu podobně jako v USA a ve Francii.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navíc včera uvedl, že zvažuje zakázat veškeré přímé lety z Číny do Česka.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia