Lidové noviny

Globální poplach

-

„Věc je v současné chvíli ve stadiu řešení. Bude záležet na tom, jak se vláda v pondělí rozhodne. Do jednání může být zapojeno i ministerst­vo zdravotnic­tví,“řekl LN mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler. Přímé lety do pevninské Číny včera zrušily British Airways či Air France, podobně už učinily i Lufthansa, Iberia, SAS či Finnair.

Babiš připustil, že pokud se do soboty nepodaří vyřešit návrat zmíněné pětice Čechů z Číny, je ochoten vypravit vládní speciál. „O vyslání speciálu může rozhodnout vláda, tedy premiér nebo ministr obrany, na základě žádosti ministra vnitra nebo ministra zahraničí,“přiblížil LN mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Do Česka loni podle odhadu agentury CzechTouri­sm přijelo přibližně 620 tisíc čínských turistů. Pravidelně z Číny do Prahy létají tři čínské letecké společnost­i. Do Česka přivezou zhruba 80 tisíc pasažérů ročně, nemusí ale jít jen o Číňany.

Český premiér s možným zákazem letů z Číny následoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v úterý informoval, že stejný návrh americká vláda také zvažuje. „Pokud by daný let neměl z nějakých důvodů povolený vstup do České republiky, budeme informovat příslušné bezpečnost­ní složky, to znamená armádu,“řekl LN ředitel Řízení letového provozu Jan Klas. On osobně se s tak radikálním zákazem, zrušením všech přímých linek z nějaké země, za svou kariéru nesetkal.

EU nemůže zakázat lety

Babiš se svým návrhem přišel podle svých slov i proto, že se mu postup Unie zdá málo „akční“. EU však centrálně zakazovat lety nemůže. „Cestovní rady a doporučení jsou v národní kompetenci států či leteckých společnost­í. Evropská komise sleduje doporučení WHO a rychle sdílí na úrovni EU informace o opatřeních jednotlivý­ch členských států. Není v pravomoci EU zakazovat lety,“řekla LN mluvčí Evropské komise pro ČR Magdaléna Frouzová.

O evakuaci z Číny požádalo pět českých občanů, kteří žijí v uzavřených oblastech. Celkově v Číně podle projektu ministerst­va zahraničí DROZD, v němž se dobrovolně registrují čeští občané v zahraničí, pobývá několik desítek Čechů. Podle Frouzové požádalo o evakuaci z uzavřených oblastí celkem 600 lidí z několika zemí Unie. Již včera pro část z nich odstartova­l první letoun, obří Airbus A380 z Portugalsk­a. Let koordinuje Unie s čínskými úřady.

„Evropané budou muset před opuštěním Wu-chanu absolvovat zdravotní prohlídku. Nemocní, včetně těch, kteří budou mít nějaké symptomy, nebudou smět odletět, dokud nebudou zcela zdraví. Po příletu v Evropě platí 14denní karanténa,“řekla LN Frouzová.

Své občany z Wu-chanu již evakuovalo Japonsko a část také Spojené státy. Jižní Korea, Austrálie, Francie, Británie či Egypt tak hodlají učinit v nejbližšíc­h dnech.

V Česku bylo do včerejška testováno 33 pacientů pro podezření na koronaviru­s. „Všechny testy byly negativní,“řekl LN epidemiolo­g Prymula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia