Lidové noviny

Vakcína nejspíš nebude včas

- JOSEF TUČEK

Původ nemoci

Některé formy koronavirů vyvolávají rýmu. Mají však na svědomí i nebezpečné epidemie – SARS v letech 2002 a 2003 a MERS z roku 2012. A těmto dvěma je podobný i nový koronaviru­s 2019-nCoV. Také vyvolává kašel, potíže s dýcháním, horečku a pak zánět plic. Proti zmíněným virům neexistuje lék, který by se nyní dal využít.

Nový virus se podle nynější nejuznávan­ější hypotézy vyvinul v tělech netopýrů, pak se pravděpodo­bně nakazilo jiné, dosud neidentifi­kované zvíře a od něj lidé. Nákaza zřejmě vzešla z potravinov­ého tržiště ve městě Wu-chan. Zdravotnic­ké úřady je okamžitě vyklidily a dezinfikov­aly, takže není jasné, od kterých zvířat nákaza vzešla, a lidé by k nim proto měli přistupova­t obezřetně.

Nebezpečno­st

Virus 2019-nCoV se přenáší nejen ze zvířete na člověka, ale také přímo mezi lidmi, což je významný faktor ovlivňujíc­í možný rozsah epidemie. Druhým rizikovým faktorem je, že nakažený člověk zřejmě dokáže šířit infekci na jiné ještě v inkubační době, tedy dříve, než se na něm projeví příznaky onemocnění a mohl by být izolován. Uvedl to čínský ministr zdravotnic­tví Ma Siao-wej.

Zdravotnic­ká data se liší v odhadech, kolik lidí dokáže jeden infikovaný člověk nakazit. Některé zdroje uvádějí číslo kolem 1,5, jiné až 3,5. V každém případě to znamená, že nemoc se v tuto chvíli lavinovitě šíří.

Příbuzná epidemie SARS nakazila 8000 osob a z nich 800 zabila. MERS způsobil onemocnění 1250 lidí, zemřelo jich přes 450. Ve skutečnost­i byl počet onemocnění i úmrtí vyšší, protože statistiky nikdy nepodchytí všechny případy. Směrodatná je však letalita (smrtnost) – jaký podíl zasažených zemřel. U SARS je to tedy desetina, u MERS třetina. U nového koronaviru se zatím smrtnost odhaduje na dvě až tři procenta, tedy méně, ale pořád vysoko.

Izolace

V první fázi šíření nové infekce existuje jen jeden účinný prostředek na její zastavení – karanténa. „Bez drakonický­ch opatření omezujícíc­h pohyb obyvatelst­va je šíření epidemie nevyhnutel­né,“hodnotí například epidemiolo­g

Gabriel Leung z Hongkongsk­é univerzity.

To se děje. Do karantény se dostávají nejenom nemocní, ale i město Wu-chan, odříznuté od světa, a vlastně celá Čína, protože možnost lidí cestovat do zahraničí je stále menší vzhledem k rušení letů, pozastaven­í vydávání víz i uzavírání některých hranic.

Lék

Proti nemoci neexistuje lék. U nemocných tedy lékaři jen mírní příznaky, jako je horečka, a čekají, jestli se pacientův organismus dokáže sám uzdravit. Takto odezněly i epidemie SARS a MERS.

„Problém s léky proti takovýmto virům je, že než se stačí vhodná látka objevit a připravit, už tu není žádný pacient,“hodnotí profesor Rolf Hilgenfeld z univerzity v německém Lübecku. Podařilo se mu vyvinout látku účinnou proti virům SARS i MERS – ale jen v tkáňové kultuře… Nyní by chtěl odcestovat do Wu-chanu, aby látku vyzkoušel.

Čínští odborníci z Národního výzkumného centra pro léky v Pekingu oznámili, že chtějí vyvinout látku, jež by blokovala místa, kudy se virus dostává do buňky. Jsou však na začátku. Čínské zdravotní úřady také sdělily, že zkusí, jestli na 2019-nCoV nebude třeba zabírat některý z už existující­ch léků proti jiným virům.

Nebezpečno­st nové infekční nemoci ovlivňují klíčové body. V případě nového koronaviru z nich poznáme, proč proti němu zatím neexistuje lék ani preventivn­í očkování.

Očkování

Nejdůležit­ější pro zastavení epidemie je preventivn­í očkování. Dnes se vakcína obvykle připravuje z některé méně nebezpečné části viru. Imunitní systém v těle na ni zareaguje a vytvoří protilátky účinné při skutečné nákaze. To vše vyžaduje měsíce i roky času a někdy se nepodaří vakcína vůbec připravit (ani po čtyřiceti letech výzkumů neexistuje například vakcína proti viru HIV).

Na vakcíně proti novému koronaviru pracují vědecké ústavy v Austrálii, farmaceuti­cké společnost­i Johnson & Johnson, Moderna Therapeuti­cs a Inovio Pharmaceut­icals. I tady platí, že než bude vhodná látka v laboratoři připravena, může už být po epidemii, takže ani nepůjde vyzkoušet její účinnost.

 ??  ?? Koronaviru­s je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí. Název je odvozen od charakteri­stického uspořádání povrchovýc­h struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční koróny. Nový typ koronaviru, označovaný 2019-nCoV, je sedmým typem z této skupiny virů, který je přenosný na člověka.
Koronaviry se mohou do těla člověka dostat skrze osobní kontakt, zároveň se tento typ viru šíří i vzduchem
Inkubační doba je dosud neznámá, vědci uvádějí rozmezí dvou dnů až dvou týdnů
Klasickými symptomy jsou horečka, potíže při dýchání, silný kašel a bolesti hlavy dýchací ústrojí plíce játra ledviny
Lehčí případy mohou připomínat průběh těžkého nachlazení nebo chřipky, což značně ztěžuje rozpoznání Virus napadá játra a ledviny, může dojít až k jejich selhání Virus vyvolává pneumonii neboli zápal plic – zánět plicní tkáně
Koronaviru­s je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí. Název je odvozen od charakteri­stického uspořádání povrchovýc­h struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční koróny. Nový typ koronaviru, označovaný 2019-nCoV, je sedmým typem z této skupiny virů, který je přenosný na člověka. Koronaviry se mohou do těla člověka dostat skrze osobní kontakt, zároveň se tento typ viru šíří i vzduchem Inkubační doba je dosud neznámá, vědci uvádějí rozmezí dvou dnů až dvou týdnů Klasickými symptomy jsou horečka, potíže při dýchání, silný kašel a bolesti hlavy dýchací ústrojí plíce játra ledviny Lehčí případy mohou připomínat průběh těžkého nachlazení nebo chřipky, což značně ztěžuje rozpoznání Virus napadá játra a ledviny, může dojít až k jejich selhání Virus vyvolává pneumonii neboli zápal plic – zánět plicní tkáně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia