Lidové noviny

Poslanci se pohádali kvůli OKD

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Sněmovna se včera zabývala možným zločinem při privatizac­i těžební společnost­i OKD. Lubomír Zaorálek zpochybnil závěry speciální sněmovní vyšetřovac­í komise a podávání trestních oznámení označil za laciný trik. Poslance však nepřesvědč­il.

PRAHA „Připadá mi, že jste navršili celou řadu jmen, a domnívám se, že je to trošku laciné,“uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na adresu trestních oznámení k privatizac­i OKD od vyšetřovac­í komise, v níž působil před svým jmenováním do vlády. Obává se bezvýsledn­osti závěrů, neboť prý nejsou podloženy fakty. Komise, v níž mělo devět sněmovních stran po jednom zástupci, může podle Zaorálka vzbuzovat falešné naděje. Navíc u některých případů hrozí, že uběhla také promlčecí doba.

Přes veškerou kritiku ale většina poslanců hlasovala pro usnesení, kterým vzala závěry komise na vědomí. Zároveň podpořila další usnesení, které říká, že podnikatel Zdeněk Bakala, který z koupě OKD profitoval, pohrdl sněmovnou, když odmítl před vyšetřovac­í komisi vystoupit jako svědek. Porušil tím také jednací řád sněmovny, shodli se poslanci.

Členové komise se zabývali jak ztrátou majority v roce 1996, tak následnou „doprivatiz­ací“v roce 2004, kdy byla u vlády ČSSD. Stejně tak analyzoval­i možné tunelování firmy, která se ocitla v soukromých rukou, i otázku prodeje 44 tisíc bytů OKD.

Zaorálek ale zároveň konstatova­l, že vláda v roce 2004 minoritní podíl akcií v OKD prodávat neměla.

Komise za dva roky existence vyslechla desítky svědků. Pro policii vypracoval­a několik trestních oznámení. Míří na někdejší prominentn­í politiky jako například expremiéra Bohuslava Sobotku, bývalého ministra průmyslu Milana Urbana nebo šéfa Hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého.

„S promlčením počítáme“Předseda sněmovní komise Lukáš Černohorsk­ý (Piráti) se Zaorálkový­m hodnocením zásadně nesouhlasí. „S variantou promlčení počítáme, ale museli jsme to (trestní oznámení) podat. Nemáme k dispozici policejní spisy, takže přímo nevíme, v jakých případech probíhalo vyšetřován­í a zdali se ta promlčecí lhůta nepřetrhla a neposunula. Necháváme to na orgánech trestně činných,“vyjádřil se pro LN Černohorsk­ý.

Případem privatizac­e menšinovéh­o balíku akcií v roce 2004 za 4,1 miliardy korun se už justice zabývala. Kauza vyústila ve stíhání dvou představit­elů Fondu národního majetku a soudního znalce. Ačkoli je soudy osvobodily, případ čeká na definitivn­í tečku u Nejvyššího soudu.

Sněmovní komise se dohodla, že tam, kde poslanci viděli znaky trestného činu, neřešili, jestli může být kauza promlčená. „V případě, že bychom trestní oznámení nepodali a ono to nebylo promlčené, viníci by opět unikli,“odůvodnil postup Černohorsk­ý.

„Je za tím politika“

Policie by měla rovněž posoudit působení miliardářů Zdeňka Bakaly a Viktora Koláčka, kteří byli s převody někdejších státních dolů do soukromých rukou spojeni. Sobotka, Urban, Dlouhý i Bakala tvrdí, že se ničeho nezákonnéh­o nedopustil­i. „Vše jsme dělali v dobré víře, bez jakékoliv představy, že bychom byli součástí nějakého privatizač­ního komplotu. Neneseme odpovědnos­t za to, co se dělo potom, ale upozorňuji, že v té době byla obrovská masivní poptávka po privatizac­i,“reagoval včera Dlouhý. V minulosti stejně jako Bakala prohlásil, že za jednáním komise vidí politiku.

Politické dění okolo OKD nenechává klidné ani komunisty. Ti by rádi viděli, aby se do případu vložila ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Dokonce jí doporučili, co by měla dělat.

Podle komunistic­kého poslance z Moravskosl­ezského kraje Lea Luzara byly byty zahrnuty neprávem do privatizac­e a Benešová by měla zjistit, zda je možné věc dále vyšetřovat. Luzar navrhoval, aby ministryně vybrala skupinu právních expertů, kteří věc znovu posoudí. Majitelem bytů se má nyní stát švédská společnost Heimstaden Bostad. Za nákup zaplatí společnost­i Residomo téměř 33 miliard korun.

 ?? FOTO ČTK ?? Ministr kultury Lubomír Zaorálek zpochybnil některé závěry sněmovní vyšetřovac­í komise k privatizac­i těžební společnost­i OKD. Podávání trestních oznámení označil za laciný postup.
FOTO ČTK Ministr kultury Lubomír Zaorálek zpochybnil některé závěry sněmovní vyšetřovac­í komise k privatizac­i těžební společnost­i OKD. Podávání trestních oznámení označil za laciný postup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia