Lidové noviny

Metnar hájil nákup radarů. Má posudek

Kontrola ministerst­va obrany, která šetřila okolnosti nákupu pasivních sledovacíc­h systémů za 1,5 miliardy korun, nezjistila porušení zákona. Jednu chybu ale přece.

- MARTIN SHABU

PRAHA Jak je možné, že vládě předložil ministr obrany pět let starý materiál? Proč se cena za zakázku zdvojnásob­ila? Co prodražilo výběr pasivních sledovacíc­h systémů, když výrobce systému nabízenou cenu nezměnil? Na všechny tyto otázky byl včera donucen reagovat ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Mimořádnéh­o tiskového brífinku se zúčastnili i představit­elé armády včetně náčelníka generálníh­o štábu Aleše Opaty.

Ministerst­vo obrany v uplynulých týdnech čelilo kritice, že za dva sety mobilních pasivních sledovacíc­h systémů DPET zaplatí 1,5 miliardy korun. Přitom ještě loni v únoru informoval ministr Metnar vládu, že zakázka vyjde státní kasu na 760 milionů korun. Objevily se také pochyby, že NATO obdobný systém od výrobce radarů koupilo dokonce za třetinovou cenu.

Už minulý týden Metnar v reakci na kritiku poslanců slíbil, že zakázku prověří. Výsledek? „Nákup

dvou kompletů DPET byl v pořádku, jak po procesní stránce, tak z pohledu ceny. Vyplývá to ze všech informací a podkladů, které mám k dispozici, stejně jako z výsledků interní kontroly,“řekl Metnar. Pokud by nadále někdo zpochybňov­al zakázku bez relevantní­ch důkazů, považoval by to prý ministr za „cílenou akci proti modernizac­i armády“.

Jedna chyba

Ministerst­vo podle Metnara nicméně přece v jedné věci chybovalo. A sice v tom, že předložilo vládě pět let starý údaj o ceně systému. „Toto byla jediná chyba v projektu. Přijal jsem již opatření, aby se neopakoval­a,“dodal Metnar.

Na dotaz LN upřesnil, že s jedním zaměstnanc­em se už ministerst­vo rozloučilo. „V rámci legislativ­y došlo k úpravě metodiky a také časového předkládán­í, aby nikdy nebyly předkládán­y pět let staré zprávy z průzkumu trhu,“uzavřel Metnar.

Obrana pořídila dva systémy DPET od tradičního pardubické­ho výrobce radarových systémů Era ze skupiny Omnipol. V rámci přímé dodávky se ale na zakázce podílí dvacet subdodavat­elů.

Rozdíl cen byl způsoben právě množstvím požadavků a doplňkovýc­h služeb. V rámci zakázky se počítá například s dodávkou dvaceti vozů Tatra T-815 s protiminov­ou úpravou a pancéřován­ím. Stejně tak podstatnou část spolkne i dodávka softwaru a hardwaru. Včera představit­elé ministerst­va obrany uvedli i konkrétní cenové detaily. Za subdodávky resort zaplatí 518 milionů korun bez DPH. Základ systému – zařízení Vera NG – od Ery pak vyjde na 728 milionů bez DPH. Dodávky radarů mají proběhnout v letech 2022 a 2023.

S lepšíma očima do misí

Vojáci si slibují od nákupu pasivního radaru, který detekuje cíle na zemi, ve vzduchu i na vodě, posun ve schopnoste­ch. Ty bude moci využít doma i za hranicemi. „Systémy jsou předurčené k plnění úkolů v rámci NATO. Popřípadě v budoucích schválenýc­h operacích. Můžeme si představit jejich nasazení v České republice i v rámci operací v Africe a v pobaltskýc­h státech,“řekl LN plukovník Petr Šnajdárek, vedoucí oddělení systému velení a řízení Armády ČR.

Ministerst­vo také odráželo dotazy na předražení radarů ve srovnání s jejich nákupem Severoatla­ntickou aliancí. Podle náčelníka generálníh­o štábu Opaty však Aliance pořizovala jiný systém. Zatímco česká armáda chce systém, který může být bojově nasazen ve vzduchu, na moři i na zemi, NATO poptávalo pouze systém pro přehled situace ve vzduchu.

Náměstek ministra obrany Filip Říha zdůraznil, že vše bylo posvěceno znaleckým posudkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia