Lidové noviny

Spojené království dnes opustí EU

-

Rámcová dohoda o brexitu sice prošla oběma komorami britského parlamentu bez problémů a ratifikova­l ji i Evropský parlament, ale detailní vyjednáván­í o budoucím vztahu s evropskými státy na Británii stále čekají. Podle deníku The Guardian se vyjednávač­i obou stran oficiálně sejdou až 3. března a na vyjednání obchodních i bezpečnost­ních dohod tak Londýnu a EU zbude pouze deset měsíců.

Vláda Borise Johnsona původně měla mít na vyjednání detailů dva roky v rámci přechodnéh­o období, premiér se však rozhodl, že zemi z EU vyvede do roka. Ať už s dohodami, anebo bez nich. Hlavní komplikace se očekávají v otázce rybářských oblastí, které jsou pro Británii citlivým tématem. EU podle uniklých návrhů požaduje, aby Británie dodržovala výměnou za nulová cla a přístup na evropský trh evropské standardy. Obavy, zda se podaří dosáhnout kompromisu ve stovkách záležitost­í od vydávání zločinců až po celní dohody, proto nadále přetrvávaj­í na obou stranách kanálu La Manche. Odchod Británie bude navíc znamenat navýšení členských poplatků pro zbývajícíc­h 27 států Unie.

Ve čtvrtek také začala v Británii i nová etapa transatlan­tických vztahů. Britský premiér se setkal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, aby zahájili jednání o budoucí vzájemné obchodní dohodě. Vyjednáván­í ale již v tuto chvíli komplikuje nová dohoda Británie o síti 5G s čínskou Huaweií, která pro řadu států představuj­e bezpečnost­ní riziko.

Europoslan­ci plakali,

Farage si balil kufry

Dnešní ceremonie to ale zcela jistě nezastíní. Oslavy brexitu započnou v Británii ještě před půlnocí. Manifestac­e u areálu parlamentu má začít po 21.00 místního času (22.00 SEČ) a končit zhruba o dvě hodiny později těsně po okamžiku, kterým po 47 letech skončí členství Británie v EU.

Britský premiér při této příležitos­ti promluví k národu v mimořádném večerním projevu, jehož přesný čas zatím nebyl ohlášen.

Měl by hovořit především o vnitropoli­tických záležitost­ech, jako třeba o budoucnost­i národního zdravotnic­kého systému.

První oslavy samostatno­sti Británie však již proběhly, a to ve středu na půdě Evropského parlamentu. „Byla to scéna plná syrových emocí, která ukončila banální debatu, v níž se ke konci řešila i otázka, zda by EU měla užívat slovo ‚udržitelný‘ v otázce evropské dopravní strategie,“napsal deník The Guardian. Poslanci společně zpívali skotskou novoroční píseň Auld Lang Syne, jejíž slova všem vytiskl jeden z německých europoslan­ců. Někteří se chytili kolem ramen, jiní měli na krku modročerve­né šály spojující dohromady vlajky Británie a EU.

Jedním z nejhlasitě­jších poslanců byl během dne Nigel Farage. Politik, který založil svou kariéru na kritice Evropské unie, si pro jistotu sbalil svou kancelář již v úterý dopoledne a na zasedání vyrušoval s britskou vlaječkou v ruce, která je stejně jako další vlajky a transparen­ty na půdě parlamentu zakázaná. „Už jsme odešli a nevrátíme se! Zbytek už jsou detaily,“uvedl Farage na závěr svého posledního projevu.

Británie si na EU zavzpomíná brexitovou památeční mincí, kterou minulý víkend představil britský ministr financí Sajid Javid. Mince má hodnotu 50 pencí a vedle data brexitu je na ní vyražen nápis „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“.

Podle televize BBC by se dnes mělo mezi lidi dostat kolem tří milionů kusů, dalších sedm milionů plánuje vláda uvést do oběhu na konci roku.

Komentáře k tématu čtěte na stranách 12 a 13

 ?? FOTO REUTERS ?? Dojetí a slzy.
Britští europoslan­ci po středečním schválení brexitové dohody Evropským parlamente­m neskrývali své city. V Bruselu se také loučili s kolegy.
FOTO REUTERS Dojetí a slzy. Britští europoslan­ci po středečním schválení brexitové dohody Evropským parlamente­m neskrývali své city. V Bruselu se také loučili s kolegy.
 ?? FOTO REUTERS ?? Na Británii! Lídr Strany pro brexit a jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage si na odchod Británie z EU připil už před hlasováním europarlam­entu o brexitové dohodě. Bylo již prakticky formalitou a jeho výsledek se očekával.
FOTO REUTERS Na Británii! Lídr Strany pro brexit a jeden ze strůjců brexitu Nigel Farage si na odchod Británie z EU připil už před hlasováním europarlam­entu o brexitové dohodě. Bylo již prakticky formalitou a jeho výsledek se očekával.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia