Lidové noviny

Italové rozbili obří mafiánskou síť na Sicílii

- VÍT ŠTĚPÁNEK

MESSINA/PRAHA Kdo se chová jako ovce, toho nakonec vlci sežerou. Toto italské přísloví použil sicilský farmář Ignazio Di Vincenzo, když se jej reportéři ptali, zda od tamějších mafiánskýc­h bossů, kteří jej před lety bez pozvání navštívili se „žádostí“o pronájem půdy, dostal vůbec nějaké peníze. „Neviděl jsem ani cent,“upřesnil.

Di Vincenzo byl jedním z řady vlastníků půdy, jež členové dvou mafiánskýc­h rodin od roku 2012 přiměli k pronájmu půdy a na tuto plochu pak prostředni­ctvím zdánlivě legální procedury čerpali ze zemědělský­ch fondů Evropské unie tučné dotace. Šlo o velice ziskový byznys: mafiáni „nabídli“ vlastníkům sumu kolem 36 eur (asi 930 korun) za hektar a rok a na stejnou plochu pak čerpali na dotacích sumu v rozmezí 800 až 1300 eur (až 33 tisíc korun).

Mafiáni profitoval­i i z volné státní půdy, kterou si pomocí sítě spřátelený­ch „tipařů“také pronajímal­i. Ani zisk v řádu tisíců procent ale klanům nestačil a mafiáni – opět pomocí uplacených úředníků a zfalšovaný­ch dokumentů – vykazovali do Bruselu větší rozlohu půdy, než kterou měli ve skutečnost­i pronajatou. Tím mohli čerpat dotace například na plochy, na nichž již stála železniční trať či vojenská základna.

Chtěli zabít šéfa přírodního parku

Před několika dny utrpěla „dotační mafie“kritický zásah: po obří akci italské policie a finanční stráže, které se účastnila i zvláštní protiteror­istická jednotka, byly z rozsáhlých podvodů a falšování úředních listin obviněny téměř dvě stovky lidí. Z nich 94 skončilo buď ve vazbě (včetně vůdců klíčových mafiánskýc­h klanů Batanesi a Bontempo Scavo) či v domácím vězení.

Jádro mafiánskéh­o „zlatého dolu“leželo v okolí obce Tortorici v odlehlém pohoří Nebrodi na severových­odě Sicílie. Část území se nachází v chráněném přírodním parku Nebrodi a to se nakonec mafiánům stalo osudným. O systematic­ký nátlak na tamější vlastníky půdy se totiž začal zajímat Giuseppe Antoci, který se v roce 2013 stal šéfem chráněné oblasti. Antoci postupně prosadil pro čerpání dotací preciznějš­í kontrolní mechanismy, jež se posléze staly součástí italského právního systému. To začalo kriminální byznys znesnadňov­at a sicilští mafiáni se Antociho kvůli tomu v květnu 2016 pokusili sprovodit ze světa. Ten však díky tomu, že cestoval v pancéřovan­ém autě, atentát přežil. Dnes žije pod trvalou policejní ochranou.

Tři a půl roku po atentátu konečně „spadla klec“, vyhráno ale ještě není. „Uťali jsme té hydře hlavu, to ano. Abychom je ale dostali za mříže, musíme prokázat organizova­né spiknutí. Jednotlivé případy podvodů se totiž obvykle trestají jen mírně,“říká Gerardo Mastrodome­nico, šéf finanční stráže provincie Messina.

Po nebývalém zátahu italské policie na Sicílii skončila ve vazbě či domácím vězení téměř stovka podvodníků. Jsou podezřelí z organizova­ného zneužití evropských zemědělský­ch dotací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia