Lidové noviny

Našli dosud nejdelší pašerácký tunel

Podpora před demokratic­kými caucusy v Iowě

-

málo. Nepočítá se totiž s tím, že by existovaly nějaké balíčky odstupného,“říká Andrew Yang.

Ne pára, ale umělá inteligenc­e Někteří experti mají za to, že pouze Yang definuje eminentní hrozby (či potenciáln­í výhody) americké ekonomiky a životního stylu vůbec v době umělé inteligenc­e. Fakt, že pouze Andrew Yang mluví například o fenoménu automatiza­ce, většinu z nich přitom nepřekvapu­je. „Většina kandidátů jsou lidé industriál­ního věku, kteří nerozumějí tomu, jak se současná ekonomika mění,“uvádí v rozhovoru pro LN Alec Ross, někdejší poradce ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové v oblasti technologi­í a inovací.

Ross upozorňuje nejen na starší voliče, kteří celý život zastávali jednu jedinou práci, ale rovněž na Američany, jako je Alexis Fordhamová. Ross tvrdí, že stroje vedle manuální rutinní práce rovněž nahrazují zaměstnání, jež vyžadují kognitivní (rozumové) schopnosti. „Umělá inteligenc­e a datové analýzy nenahradí pouze práci nižších vrstev, ale rovněž lidí ze střední třídy, kteří do práce chodí v obleku

Vermontský senátor Bernie

Sanders 22–24 procent

Bývalý viceprezid­ent Joe Biden

20–22 procent

Starosta města South Bend

v Indianě Pete Buttigieg

16–17 procent

Senátorka za Massachuse­tts

Elisabeth Warrenová 14 procent …

Podnikatel Andrew Yang

tři procenta

a kravatě. Nové technologi­e budou mít za následek dramatické rozložení pracovního trhu tak, jak jsme to viděli zkraje 19. století s nástupem industrial­izace.“

Není to vynález páry, ale právě umělá inteligenc­e, jež k těmto masivním změnám přispěje. Spousta lidí může skončit v chudobě, prorokuje Ross.

„Lidé nejsou schopni modernizac­e jako nějaký software. Nemůžeme se napojit na wi-fi a očekávat, že během hodiny budeme mít nový operační systém,“varuje Ross, který je blízkým přítelem Andrewa Yanga.

„Kultovní kandidát“

Šance tohoto kandidáta na nominaci jsou velmi malé. Přesto Yangova kandidatur­a může sehrát důležitou roli v takzvaných caucusech (shromážděn­ích, na nichž se voliči dohadují na společném kandidátov­i) ve federálním státě Iowa v centrální části USA. Ty se budou konat již v pondělí. Iowa je tradičně prvním státem, kde demokraté budou svého kandidáta vybírat, a tamější shromážděn­í jsou považována za první ostré měření sil. Poté, co proběhnou caucusy a primárky (stranické volby) ve všech federálníc­h státech USA, rozhodnou delegáti na nominačním sjezdu o vyzyvateli Donalda Trumpa.

John Zogby, prominentn­í šéf agentury veřejného mínění Zogby Strategies, Yanga označuje za „kultovního kandidáta“. „Má Yang šanci na získání nominace? Pravděpodo­bně ne. Může ale odebrat pár procent Berniemu Sandersovi, především v Iowě a New Hampshiru, a něco takového může změnit výsledky v obou státech,“vysvětluje Zogby s tím, že Yang je populární především mezi mladými pod 29 let.

Podle nedávného průzkumu, který Zogby Strategies udělala spolu s časopisem Forbes, Andrew Yang zaznamenal v této věkové kategorii osmiprocen­tní podporu, což je více, než ve stejném průzkumu získali Pete Buttigieg či Amy Klobucharo­vá, dva kandidáti, kteří jsou v první pětici favoritů. Prvně jmenovaný dokonce v jednu chvíli v Iowě vedl.

Alexis Fordhamové se líbí plán Andrewa Yanga, který prosazuje vládou garantovan­ý měsíční plat 1000 dolarů. Podle Yanga by tato částka kompenzova­la ztrátu práce, již přebírá automatiza­ce. Výše uvedený Alec Ross se svým přítelem nesouhlasí. „Já bych raději utratil tisíc dolarů měsíčně na vzdělání, než abych peníze rozdával a vytvářel tím závislost na vládě,“argumentuj­e Ross.

Má i vzkaz pro Alexis Fordhamovo­u a mladou generaci. „Budou se muset naučit být emocionáln­ě odolní, protože jejich profesioná­lní životní dráha bude plná změn a nejistot,“uzavírá.

MEXIKO/WASHINGTON Američtí a mexičtí pohraniční­ci našli mezi městy San Diego a Tijuana dosud nejdelší pašerácký tunel překonávaj­ící hranici mezi USA a Mexikem měřící 1313 metrů. Tunel pohraniční­ky vedle délky zaujal i svou sofistikov­aností. Byly v něm koleje na důlní vozíky, ventilace, kabely s vysokým napětím, u vstupu na mexické straně byl výtah a tunel měl vybudovaný i odtokový systém. Úřady v souvislost­i s tunelem nikoho nezatkly a nenalezly v něm žádné drogy. Zatím není jasné ani to, kdo jej vykopal, napsala agentura AP. Tunely pro pašování drog do USA často hloubí kartel Sinaloa, svého času vedený narkobaron­em Joaquínem Guzmánem. Ten si nyní odpykává v USA doživotní trest. čtk

 ?? FOTO REUTERS ?? Pozor na ně. Podnikatel Andrew Young varuje před automatiza­cí práce a nabízí recept, jak na roboty vyzrát. Tím imponuje hlavně mladým voličům.
FOTO REUTERS Pozor na ně. Podnikatel Andrew Young varuje před automatiza­cí práce a nabízí recept, jak na roboty vyzrát. Tím imponuje hlavně mladým voličům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia