Lidové noviny

Z vyššího principu mravního

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Vsobotu se v Berouně opět rozdávaly audiovizuá­lní ceny Trilobit a naštěstí při tom mohli být i televizní diváci. Ti, koho původní filmová a televizní tvorba zajímá, mohli být tentokrát spokojeni. Pod střídmým vedením Martina Myšičky a v rytmu swingu večerem defilovala nezpochybn­itelná jména tvůrců, kteří za vesměs důležitá díla byli po právu oceněni (už názvy cen jsou výmluvné: Josefa Škvoreckéh­o, Ferdinanda Vaňka, Vladislava Vančury...). Jejich společným jmenovatel­em jsou hodnoty, jež tato „soutěž“proklamuje: lidskost, moudrost, demokracie, pravdomluv­nost. Co proti nim kdo může namítat?

Do tohoto ideálu se tentokrát vešli všichni. Od Theodory Remundové za defilé pětadvacet­i stoletých spoluobčan­ů přes Zuzanu Piussi a Víta Janečka, kteří demaskují slovenskou současnost, nebo Václava Marhoula s jeho Nabarveným ptáčetem až k tvůrcům seriálu Most!. Doktor Vladimír Pucholt, oceněný za celoživotn­í přínos, přiletěl z Kanady a byl jako vždy roztomilý a skromný (připomněl

Po právu jim porota přiřkla křišťálové hlavní ceny, výkony Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky v neobyčejně působivém, ve vší střízlivos­ti silném snímku byly oslňující

lékaře Vančuru a svého guru Jiřího Krejčíka). Vrcholem večera byli neodolatel­ní Staříci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička z filmu Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Po právu jim porota přiřkla křišťálové hlavní ceny, jejich výkony v neobyčejně působivém, ve vší střízlivos­ti silném snímku byly oslňující.

Protože film Staříci je v českých kinech už od poloviny října, lze předpoklád­at, že hodně lidí ho doufejme už vidělo, a tudíž málo kin ho uvádí. Vystoupení obou skvělých herců na „Trilobitec­h“bylo ale tak příjemně skromné a s nadhledem úsporné, že člověk dostal chuť si jejich výkony ve filmu zopakovat.

V karlínském kině nikdo nelitoval. Ve chvíli, kdy na plátně Jiří Schmitzer coby válečný veterán, politický vězeň a emigrant na invalidním vozíku dokoná svou dramaticko­u pouť za spravedlno­stí, vytanula nám na mysli hercova slova o postavě, za kterou byl oceněn. Vypůjčil si je od Františka Smolíka (a Jana Drdy a Jiřího Krejčíka). Řekl, že pokud selžou veškeré mechanismy zajišťujíc­í spravedlno­st, z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranovi není zločinem. Málokdo z nás dvanácti, kdo jsme byli v kině, by mu chtěl oponovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia