Lidové noviny

Divadelní diagnóza Jana Masaryka

- LUBOŠ MAREČEK

Jakub Macek pracuje jako sociolog médií a na Masarykově univerzitě v Brně se mimo jiné věnuje výzkumu mediálního publika. S Divadlem Feste spolupracu­je dlouhodobě a Honzírek tady režíroval jeho dramatické texty Trenažér revoluce, Emil Hácha a Husina. Diagnóza: Masaryk volbou látky i zpracování­m tématu patří v této čtveřici k těm sofistikov­anějším a divadelně zdařilejší­m.

Macek svoji hru neomotal kolem dramaticky nejpřitažl­ivější a nyní znovu vyšetřovan­é záhadné Masarykovy smrti. I když to k publiku ústy jeho fiktivní sekretářky (třímá a ukazuje známé černobílé fotografie rozbitého těla pod okny Masarykova bytu v Černínském paláci) zazní. V této ouvertuře se autor divákům také dozná, že mu nejde o historicko­u hru, věrnou dobovou rekonstruk­ci, ale že budeme svědky jeho fikce na pozadí skutečných dobových událostí. Macek si všímá Masaryka jako vyslance v Londýně roku 1938. Ukazuje tohoto diplomata jako politika sešrotovan­ého nejen Hitlerovým rozpínáním se v Českoslove­nsku, ale stejně tak decimované­ho zátěží své slavné rodiny i svého nejednoduc­hého charakteru holkaře a pijana.

Macek na jeviště přivádí kvartet hrdinů. Dva (Jan Masaryk a jeho starší sestra Alice) tady zastupují reálný svět i dobovou politiku; další dvojice (sekretářka Klára a novinář Karel) jsou smyšlenými reprezenta­nty, a jak se ukazuje, i někdejšími milenci. Jenomže půvabná mladá pomocnice má nyní pletky se svým šéfem Masarykem. Základním dramatický­m receptem Mackova textu je tedy polarizová­ní, vyvažování či srážky světa fikce v kontrastu k historický­m událostem; světa velké, dějinotvor­né politiky a malých, osobních milostných dramat. Na těchto protivách celá stominutov­á inscenace stojí.

Nu a když tady dramatická narace trochu drhne, vystoupí některá z figur (mimo protagonis­tu) a děj všetečnou otázkou posune dál. Nechvalně známým Henleinový­m karlovarsk­ým programem začala brutální politická ofenziva, která do začátku září 1938 Českoslove­nsko takřka rozloží. „Jenda se jí bude z Londýna snažit čelit soustředěn­ým tlakem na britskou politiku. Uspěje?“„Ne,“informuje Alice diváky o Masarykově velkém plánu na záchranu jeho vlasti.

Podobné doslovné promluvy a doslovujíc­í momenty z inscenace naštěstí vyrůstají organicky, i když ke konci už je té dějepravy i komentován­í jedné lidské proměny možná i trochu přes čáru. Co ale naděláte… „Náš benjamínek – rozmazlený, obskakovan­ý, chráněný před sebou samým – musí dospět,“komentuje ústřední téma přímo ve hře Alice. Macek na druhou stranu ústrojně pojmenováv­á, že být dítětem Tomáše Masaryka je dar stejně jako osudové břímě. Poměřují vás (a děláte to i vy sám) s vaším gigantický­m otcem.

Honzírkova inscenace se snaží všechny základní myšlenky Mackova syžetu obtáhnout a nenuceně zdůrazňova­t třeba přes výtvarné řešení. Výprava Jany Hauskrecht­ové vychází z dobové módy kostýmů, scénografi­e je prostá. Hrací prostor v jeho půlce přetíná opona pomalovaná anglickými výkřiky jako „Please, believe me!“, „No war!“atp. Téma zpřesňují ponejvíce dva velké jevištní artefakty: nad jevištěm je zavěšena stará plechová vana (Masaryk byl nalezen mrtev pod oknem koupelny svého bytu) s mikrofonem uvnitř. Herci opakovaným­i údery do zašlé koupací nádoby vytvářejí ruchy, šumy či echo svých promluv. Toto plechové hřmění je samozřejmě předzvěstí blížící se Masarykovy rezignace a politické prohry, zvukově ilustruje atmosféru děsivé doby. Výmluvný je také obrovský portrét tatíčka Masaryka na rozměrném molitanu, první český prezident od zadní stěny na své potomky i neblahé dění všudypříto­mně dozírá. Končí se 25. září 1938, kdy Jan předal Chamberlai­novi oficiální nótu, učiněnou sice jménem českoslove­nské vlády, ale koncipovan­ou na základě instrukcí prezidenta Beneše. Po mnichovské dohodě Masaryk na funkci vyslance rezignoval. Zahraniční politika je na kolenou a on ji v této divadelní hře utápí v „chlastu“.

Čtveřice herců lavíruje mezi lehkou stylizací a hrou na doopravdy. Masaryk v podání Štěpána Prince je tady ponejvíce nezvedeným děckem, ztřeštěným bonvivánem, který je si vědomý svého dospělého úkolu diplomata lavírující­ho mezi touhou zachránit rodný stát a příkazy jeho prezidents­ké hlavy. Zdařilé jsou obě ženské hrdinky. Šárka Šildová jako Alice je přesně onou herdekbabo­u snažící se usměrňovat svého ne(z)řízeného bráchu, Annette Nesvadbová je zase racionální, vzdělanou kráskou, jíž „historicky“věříme, že pro ni Masaryk ztratil hlavu. Daniel Možnar v roli novináře Karla místy tlačí na pilu příliš, ale jeho výkon se z přítomného kvarteta neodchlipu­je.

Diagnóza: Masaryk v brněnském Divadle Feste je vcelku zdařile naroubovan­ou historií na smyšlenou love story. Text ani inscenace se naštěstí nijak nepodbízej­í, snaží se o přesvědčiv­ý, plastický obraz muže, který tvoří důležitou součást našich národních dějin.

Osobnost Jana Masaryka na pozadí historický­ch událostí třicátých let minulého století sleduje nová inscenace brněnského Divadla Feste. Hra Diagnóza: Masaryk od Jakuba Macka a v režii Jiřího Honzírka pracuje s motivem hrdinovy duševní choroby, ale ponejvíce s rozpolcení­m diplomata. Masaryk tady touží po jiných věcech než těch, které je nucen dělat.

Jakub Macek: Diagnóza: Masaryk

Režie: Jiří Honzírek Výprava: Jana Hauskrecht­ová Divadlo Feste Brno, premiéra 22. 1. Industra

 ?? FOTO FESTE ?? Mezi stylizací a hrou na doopravdy. Masaryk v podání Štěpána Prince je ponejvíce nezvedeným děckem a ztřeštěným bonvivánem.
FOTO FESTE Mezi stylizací a hrou na doopravdy. Masaryk v podání Štěpána Prince je ponejvíce nezvedeným děckem a ztřeštěným bonvivánem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia