Lidové noviny

Pan Zao v pixelech

Kultura má dvě tváře: historicko­u i nejmoderně­jší

- Petr Kamberský

Mno, ehm, jak tedy začít… Lubomíra Zaorálka dlouhodobě označujeme za „velkého mluvku“, „doktora Cvacha zahraniční politiky“, „nejomyvate­lnějšího z omyvatelný­ch“a podobnými krajně nelichotiv­ými přízvisky. „Mr. Zao“dovedl nejstarší českou politickou partaj k nejhoršímu volebnímu výsledku v dějinách ČR, a pokud kdy předvedl nějakou expertízu, pak jen v zahraničně­politickýc­h otázkách, takže jeho instalace do čela ministerst­va kultury byla výsměchem. Ale teď to vypadá, že se mu budeme omlouvat a jeho poslední kroky jen pokorně, leč o to hlasitěji chválit.

Nejprve vytáhl vstupné zdarma do galerií. Nápad nijak nový, ale přesto je to poprvé, co se za ideu postavil člen vlády. Vyčítáme-li dnešním mladým, že ignorují výtvarné, slovesné i hudební dědictví předků, pak bychom měli napřed vyplísnit sami sebe. Je absurdní blokovat přístup ke kulturním statkům skrze vysoké vstupné a pak se divit, že se mladší do galerií nehrnou. Naopak – vstupné zdarma znamená, že zejména při příliš horkém/větrném/studeném počasí se nejen ve studentech objeví náhlý hlad po umění. Zpřístupni­t sbírky všemu lidu je věc nejen chvályhodn­á, ale chtělo by se říci nezbytná – zvláště v zemi, kde si lidé vybírají obchod podle ceny rohlíku.

Druhý a možná zásadnější návrh přináší pan Zaorálek teď: tak jako podporujem­e filmovou tvorbu, chce podporovat moderní kreativní byznys, včetně počítačový­ch her. Nelíbí? Nezapomíne­jte, že i film byl před sto lety nové a podřadné médium... Doba se mění, jak si všimla i staroslavn­á Karlova univerzita. Ta nejenže založila „dceru“Charles University Innovation­s Prague, která před lety vyprodukov­ala zajímavou osvětovou hru Atentát 1942, ale tento týden přišla s projektem Charles Games, s. r. o., který hodlá přímo vyvíjet počítačové hry.

Jestli se z velkých slov stane realita a Česko se krom autoprůmys­lu stane známé i díky podpoře kreativníh­o byznysu, pak panu Zaorálkovi odpustíme mnohé. I ten odpudivý vyhazov šéfky lidického památníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia