Lidové noviny

Věštby, omluvy a paradoxy

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Minule jsem psal o předpovědí­ch na rok 2020 a přitom citoval dánského držitele Nobelovy ceny za fyziku Nielse Bohra: Dělat předpovědi je obtížné, zvlášť pokud se týkají budoucnost­i. Někomu se to přesto podaří a za svoji věštbu se musí dokonce omlouvat. Stalo se to uživateli Twitteru, který si říká DotNoso. „Kobeho život skončí při havárii vrtulníku,“napsal na svůj twitterový účet s datem 14. listopadu 2012. A pětinásobn­ý vítěz NBA a dvojnásobn­ý olympijský šampion v basketbalu Kobe Bryant (41) před několika dny skutečně zemřel při pádu vrtulníku. DotNoso se pak všem omlouval, avšak ne za samotné sdělení, ale proto, že pouze našel způsob, jak přepsat datum na svém příspěvku. Takže nakonec nešlo o žádného proroka, ale o podvodníka, který se snažil na sebe přitáhnout pozornost.

Druhý nejbohatší muž na planetě Bill Gates (64), jehož majetek je odhadován na zhruba 87 miliard dolarů, nepotřebuj­e na sebe upoutat pozornost, natožpak pomocí podvodu. Jenže dnes, kdy většina lidí s obavami sleduje šíření čínského koronaviru, se opět rozebírá jeho věštba z května roku 2018, kdy americký miliardář prohlásil, že by v příštích deseti letech mohla vypuknout celosvětov­á pandemie schopná zabít desítky milionů lidí. Gates ve své přednášce ve zdravotnic­ké společnost­i v Massachuse­tts tvrdil, že po celém světě kvůli zvyšování lidské populace a zásahům do divoké přírody objevují nové patogeny a choroby. A Gates kvůli této předpovědi dnes čelí nevídanému lynči na Facebooku od lidí, kteří si myslí, že tento chamtivý miliardář už jistě dávno vlastní vakcínu proti koronaviru, tudíž chce na epidemii jen dál zbohatnout. Jak Gatese známe, omlouvat se za svoje výroky nebude. A co se stane, když se jeho věštba jednou naplní?

Jisté ale je, že předpověď, kterou před šestnácti lety pro Pentagon a pro amerického prezidenta George W. Bushe (73) připravili experti na klimatické změny, nevyšla vůbec. O zprávě napsal britský liberálněl­evicový deník The Guardian v únoru 2004 v kontextu toho, že Bílý dům nejenže nesdílí obavy vědců ohledně ničivých důsledků klimatický­ch změn, ale ignoruje i přísně tajné analýzy ministerst­va obrany na toto téma. Na dokreslení vědecké podloženos­ti údajné zprávy, kterou deníku zaslal rovněž liberálněl­evicový list, The Observer, snad stačí věta z analýzy. „Kvůli zvyšování hladiny oceánů se většina evropských měst octne pod vodou, klima ve Velké Británii bude jako na Sibiři a svět se bude topit v chaosu hladomoru, sucha, nepokojů a hrozby nukleárníh­o konfliktu.“A to vše mělo nastat už v roce 2020! Takže letos a třeba už dnes. Neslyšel jsem o tom, že by se za tuto zprávu dotčení vědci a experti na klimatické změny omluvili. Dokonce je možné, že celou zprávu někdo vymyslel.

Přesto bych se tomu nesmál. Raději bychom měli rozluštit hlubší příčiny současné globální klimatické hysterie. Zda nejde pouze o novou hru upadající politické síly, která v posledních desetiletí­ch nepokrytě sloužila globálním ekonomický­m a politickým strukturám, kvůli čemuž ztrácí důvěru normálních lidí, a která právě pomocí klimatické hysterie montuje pod sebe nový mohutný ideologick­ý podvozek. A uznejme, ne neúspěšně, protože v sázce je lidská existence, což vyvolává oprávněné obavy zejména u mladé generace. Paradoxem však je, že výrobu tohoto – na zeleno natřeného – neomarxist­ického podvozku podporují globální kapitalist­ické struktury, které se největší mírou podílely a stále podílejí na devastaci přírody a fyzického a duševního „těla“člověka. Omluvu od nich nečekejme.

Gates kvůli své předpovědi čelí lynči. Lidé si myslí, že už jistě dávno vlastní vakcínu proti koronaviru, tudíž chce na epidemii jen zbohatnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia