Lidové noviny

Brexit – nový den pro Evropu

Spojené království opouští EU. Její členské státy mají společný cíl a budou pokračovat v jeho realizaci

- URSULA VON DER LEYENOVÁ CHARLES MICHEL DAVID MARIA SASSOLI

Končí členství Spojeného království v Evropské unii, které trvalo více než 45 let. Pro nás, předsedy tří hlavních orgánů EU, ale i pro mnoho dalších lidí je dnešek nevyhnutel­ně dnem rozjímání a smíšených pocitů.

Myslíme na ty, kdo pomohli udělat z Evropské unie to, čím dnes je. Na všechny, kdo si dělají starosti o svou budoucnost nebo jsou z odchodu Spojeného království zklamaní. Na Brity, kteří se jako členové evropských institucí podíleli na formování politik, díky nimž se milionům lidí v EU žije lépe. Myslíme na Spojené království a jeho občany, jejich kreativitu, vynalézavo­st, kulturu a tradice, jež se staly nedílnou součástí naší unijní mozaiky.

V těchto pocitech se odráží i náklonnost, kterou ke Spojenému království chováme – a jež dalece přesahuje pouhé společné členství v Unii. Rozhodnutí Spojeného království vystoupit z Unie od začátku hluboce litujeme, ale zároveň je plně respektuje­me. Dosažená dohoda je férová pro obě strany a zaručuje, že práva milionů občanů EU i Spojeného království budou tam, kde mají svůj domov, i v budoucnu chráněna.

Hledání nové společné cesty Současně musíme hledět do budoucnost­i a vybudovat s těmi, kdo zůstávají našimi přáteli, novou formu partnerstv­í. Naše tři instituce udělají vše pro to, aby se to podařilo. A hodláme při tom být velmi ambiciózní.

To, jak těsné naše partnerstv­í bude, určí rozhodnutí, jež nás teprve čekají. Každá volba s sebou nese důsledky. Bez volného pohybu lidí nemůže existovat volný pohyb kapitálu, zboží a služeb. Bez rovných podmínek na poli životního prostředí, práce, daní a státní podpory nelze mít ten nejlepší přístup na jednotný trh. Nelze si ponechat výhody členství, pokud už nejste členem.

V příštích týdnech, měsících a letech budeme nuceni některé z vazeb, jež jsme po pět desetiletí mezi EU a Spojeným království­m pečlivě vytvářeli, opět uvolnit. Při tom se budeme muset snažit nalézt novou společnou cestu jakožto spojenci, partneři a přátelé.

Spojené království sice přestane být členem Evropské unie, ale zůstane součástí Evropy. Naše společná historie, geografie a mnohostran­né vazby nás neodvolate­lně spojují a dělají z nás přirozené spojence. Naše vzájemná spolupráce v oblasti zahraniční­ch vztahů, bezpečnost­i a obrany bude pokračovat, neboť nás spojuje stejný cíl a společný zájem. Jen způsob bude jiný.

Úkol, který máme před sebou, nepodceňuj­eme, ale věříme, že s dobrou vůlí a odhodláním se nám podaří vybudovat trvalé, konstrukti­vní a smysluplné partnerstv­í.

Zítřejší den však bude pro Evropu zároveň novým začátkem.

Chceme být na špici

Posledních několik let nás – jako národy, instituce i lidi – sblížilo. Připomněli jsme si všichni, že Evropská unie není jen trh nebo ekonomická síla, ale že představuj­e hodnoty, které máme společné a které společně bráníme. A že společně jsme mnohem silnější.

Členské státy Evropské unie budou proto dál společnými silami vytvářet společnou budoucnost. V době silného mocenského soupeření a neklidné geopolitic­ké situace je velikost důležitá. Žádná země nemůže sama zastavit změnu klimatu, nalézt odpovědi na otázky digitální budoucnost­i ani být ve stále hlučnějším světě skutečně slyšet.

Společně – jako Evropská unie – však můžeme.

Můžeme, protože máme největší vnitřní trh na světě. Můžeme, protože jsme hlavním obchodním partnerem 80 zemí. Můžeme, protože jsme unií živých demokracií. Můžeme, protože naši lidé jsou odhodlaní prosazovat na světové scéně evropské zájmy a hodnoty. Můžeme, protože členské státy EU využijí v jednáních se spojenci a partnery – Spojenými státy, Afrikou, Čínou či Indií – svou značnou kolektivní ekonomicko­u sílu.

To všechno nám znovu dodává vědomí, že máme společný cíl. Máme společnou vizi, kam kráčíme, a odhodlání čelit zásadním otázkám současnost­i s velkou ctižádosti­vostí. Jak oznámila Zelená dohoda pro Evropu, do roku 2050 se chceme stát prvním klimaticky neutrálním kontinente­m světa a přitom vytvářet nová pracovní místa a příležitos­ti. Chceme být na špici v příští generaci digitálníc­h technologi­í a chceme spravedliv­ou transforma­ci, abychom mohli těm, jichž se změna nejvíce dotkne, nabídnout podporu.

Věříme, že tohle dokáže jen Evropská unie. A víme také, že to – jako lidé, národy, instituce – dokážeme jedině společně. My, předsedové tří orgánů EU, jsme odhodlaní se na tom podílet.

Budeme ve své práci pokračovat.

Máme společnou vizi, kam kráčíme, a odhodlání čelit zásadním otázkám současnost­i s velkou ctižádosti­vostí

Ursula von der Leyenová je předsedkyn­í Evropské komise, Charles Michel je předsedou Evropské rady a David Maria Sassoli je předsedou Evropského parlamentu

 ?? FOTO ECAS ?? Tohle dokáže jen EU. Autoři textu (zleva) David Maria Sassoli, Ursula von der Leyenová a Charles Michel vyjádřili svou odhodlanos­t.
FOTO ECAS Tohle dokáže jen EU. Autoři textu (zleva) David Maria Sassoli, Ursula von der Leyenová a Charles Michel vyjádřili svou odhodlanos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia