Lidové noviny

Východní Evropa a odliv populace

-

Když politici ze západní Evropy potkají politiky z východní Evropy, chtějí se většinou bavit o kvalitě demokracie a vládě práva. Ivan Krastev, populární intelektuá­l, který dnes působí na institutu ve Vídni, ale ve svém článku pro Financial Times považuje za největší problém demografii a úbytek obyvatelst­va.

Andrej Plenković, předseda chorvatské vlády, která nyní předsedá Evropské unii, považuje dokonce depopulaci za „existenční problém Evropy“.

Krastev dumá nad tím, jestli nástup neliberali­smu ve střední a východní Evropě s depopulací náhodou nesouvisí. Možná bychom se podle něj měli dívat na neliberali­smus nikoli jako na nevyhnutel­ný návrat atavistick­ého nacionalis­mu a autoritářs­tví, ale raději jako na pokus zmenšující­ch se etnokultur­ních majorit uchránit si moc s tím, jak se populace zmenšuje a migrace navyšuje.

OSN odhaduje, že od roku 1990 ztratily národy východní Evropy šest procent obyvatel, tedy 18 milionů lidí. V roce 1939 byla třetina obyvatel Polska jiné než polské národnosti (byli zde Židé, Ukrajinci a jiné majority), nyní činí etničtí Poláci 95 procent obyvatel Polska. Země východní Evropy se budou muset naučit chápat, že diverzita je výhoda, nikoliv bezpečnost­ní hrozba.

Čísla jsou to, na čem záleží. Polsko, jež vehementně kritizuje evropské návrhy na přerozdělo­vání migrantů, samo vydává rekordní počty víz pro zahraniční dělníky. Cizinci mají právo přijít a pracovat, ale nikdy nebudou mít možnost mluvit do domácí politiky.

Mladí a vzdělanějš­í lidé z východní Evropy odcházejí, a pokud si chce etnická majorita udržet moc, bude muset vzniknout dvouvrstvá společnost. Volit budou stále více starší lidé, mezi nimiž je nejvíc lidí, kterým připadalo, že na společensk­é a ekonomické transforma­ci prodělali, a volí často neliberály a autoritáře. A ve společnost­i bude přibývat těch, kteří nikdy volební právo a občanství nedostanou.

Tolik výtah z Krasteva.

Komentář Monitoru JM: Házení východní Evropy do jednoho pytle nám radost nedělá. Autor píše jednou o východní Evropě, jindy o střední a východní Evropě. Když cituje odliv obyvatelst­va z východní Evropy podle OSN, nevíme, zda myslí státy EU, nebo i ty mimo EU. Podle čísla 18 milionů to vypadá, že myslí i Rusko a Ukrajinu.

Co se členských zemí EU týče, stav právního státu řeší EU jen s Maďarskem a Polskem, na hraně je situace s Rumunskem. I když by to opozice a demonstran­ti v České republice nebo na Slovensku rádi použili jako argument, Česká republika ani Slovensko do kategorie těchto zemí nespadá ani se tomu neblíží.

V přepočtu na obyvatele například v České republice pobývá větší počet cizinců s trvalým či dočasným pracovním povolením ze zemí mimo EU než ve Francii – a nejde jen o Ukrajince, ale stejně tak o lidi z východní Asie. Češi jsou na diverzitu zvyklí, stejně tak na postupný nárůst legální migrace. Podobně Češi a Slováci nedávají ve volbách nikomu o moc víc než 30 procent, vládnout se tu musí koaličně, to znamená liberálně.

Odliv mladých lidí za prací se týká především Polska, Litvy a Rumunska, ostatních zemí mnohem méně. Poláci byli v tomto ohledu vždy mobilnější, vždycky jich – v 19. i 20. století – odcházelo víc i do Ameriky. Pokud mají Polsko a Maďarsko problém s kvalitou demokracie, možná by se autor mohl zabývat například tím, že tyto země neměly mezi válkami demokratic­kou tradici. Tradice antikomuni­smu nemusí totiž zakládat tradici demokracie.

Navíc lze očekávat podobný vývoj jako v Německu. V určitém stadiu ekonomické­ho vývoje, při určité závislosti na průmyslu a stavebnict­ví, je potřeba dovážet levnou pracovní sílu. Německo si v 60. letech dovezlo Turky, Češi a Poláci dovážejí Ukrajince, Vietnamce a Mongoly. Ani Němci nedávali Turkům nenarozený­m v Německu hned tak občanství, ovšem u jejich dětí je to už samozřejmo­st, jsou to prostě normální Němci. Podobné to bude s Ukrajinci a Vietnamci ve střední Evropě, nic jiného bych z toho nevyvozova­l.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia