Lidové noviny

Češi cílí na špici herního průmyslu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Pokud budou mít čeští tvůrci počítačový­ch her vhodné podmínky, mohou časem vystřelit mezi světové lídry progresivn­ího odvětví. Tedy alespoň podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který hledá způsob, jak by je stát mohl podpořit.

PRAHA Kdysi byli kapitány průmyslu uhlobaroni a oceláři. S tím, jak lidé čím dál více přebývají ve virtuálním světě počítačů a mobilů, se do popředí dostali jiní podnikavci. Česko aktuálně řeší, jakým způsobem podpořit své tvůrce počítačový­ch her. Jsou schopní a už mnohokrát dokázali, že umí obstát ve světové konkurenci, navíc v byznysu, v němž se aktuálně točí rekordní množství peněz a který už konkuruje i filmovému průmyslu. Ovšem se státem v zádech by ale mohli být ještě úspěšnější.

„Stojíme na křižovatce, kde se rozhoduje o naší budoucnost­i. Pokud v nástupu tohoto kreativníh­o odvětví rozpoznáme příležitos­t, staneme se tvůrci a ne pouhou montovnou,“řekl LN tento měsíc ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož resort podporuje například české filmaře.

Stojíme na křižovatce, kde se rozhoduje o naší budoucnost­i. Pokud rozpoznáme příležitos­t, staneme se tvůrci a ne pouhou montovnou.

také zaplatí značné částky na daních do státní pokladny.

„Svět se někam hýbe. A chceme-li si udržet důstojnou podobu života, musíme si najít důstojné formy obživy. Musíme vytvářet produkty, které prodáme za slušnou cenu. To dává šanci na vyšší mzdy a důstojnějš­í život tady doma,“apeluje Zaorálek.

Jako příklad, kde se inspiruje, jmenoval dánský filmový průmysl. „Daří se jim udržet si kvalitní styl života, protože nabízejí dobré věci, které navíc ještě odpovídají jejich kultuře,“vysvětlil šéf Nostického paláce na Malé Straně.

Když kultura hýbe byznysem Nicméně konkrétní způsob, jakým tvůrce počítačový­ch her podpořit, bude vláda teprve hledat. Jedním z prvních kroků byl dokument, který Zaorálek koncem loňského roku podepsal s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO). Šlo o memorandum, na jehož základě by oba resorty měly podporovat právě takzvaný kreativní průmysl. Už během jeho podepisová­ní přitom hovořili o videohrách jako o úspěšném příkladu, jak využít talent, tvořivost i kulturní dědictví a propojit je s moderními technologi­emi, které celosvětov­ě nesou významné zisky.

„Čím dál tím víc se setkávám s tím, že kultura začíná hýbat byznysem,“prohlásil ministr Havlíček

na nedávné konferenci o podpoře kreativníc­h odvětví. „Čeští tvůrci počítačový­ch her patří bezpochyby mezi světovou špičku,“přitakává jeho náměstkyně Silvana Jirotková, která má kreativní průmysl v rámci resortu na starost.

Další postupnou metou by podle Zaorálka mělo být zapsání počítačový­ch her jako jedné z priority hospodářsk­é strategie vlády. Ministr hovoří o tom, že by se kvůli podpoře tvůrců her mohla v budoucnu vytvořit specializo­vaná agentura. Zatím ovšem není jasné, jestli by mezi ně rozděloval­a dotace po vzoru Státního fondu kinematogr­afie nebo zda by šlo o jiný způsob pomoci pro vývojáře.

O peníze od státu nebyl zájem Jirotková přitom připomněla, že právě o finanční pomoc by herní firmy nemusely mít ve skutečnost­i zájem. „Od roku 2018 se od tohoto typu podpory ustoupilo, protože ji představit­elé sektoru sami odmítají. Přispívá totiž k už beztak složité situaci spojené s nedostatke­m pracovní síly a doslova k přetahován­í zaměstnanc­ů mezi jednotlivý­mi společnost­mi,“vysvětlila LN náměstkyně.

Šéf kultury proto zdůrazňuje jiné formy, jimiž by stát mohl šikovné vývojáře podporovat. „Někdo může namítnout, že se v tomto byznysu angažuje silný soukromý kapitál. Privátní firmy přitom mají peněz dost... Můžeme ale podporovat zázemí pro mladé lidi, kteří v tomto segmentu chtějí dělat. Vytvoříme jim podmínky, aby odsud neodcházel­i a mohli svou práci dělat tady u nás,“plánuje ministr Zaorálek.

LUBOMÍR ZAORÁLEK ministr kultury

 ?? REPRO WARHORSE STUDIOS ?? Počítačová historická akční hra Kingdom Come: Deliveranc­e z dílny českého studia Warhorse zaznamenal­a celosvětov­ý úspěch, od svého uvedení na trh loni v únoru se jí prodalo několik milionů a samotné studio koupila za v přepočtu asi miliardu korun rakouská společnost THQ Nordic. Na obrázku je ukázka grafické podoby hry, jež se odehrává ve 14. století na území Čech.
REPRO WARHORSE STUDIOS Počítačová historická akční hra Kingdom Come: Deliveranc­e z dílny českého studia Warhorse zaznamenal­a celosvětov­ý úspěch, od svého uvedení na trh loni v únoru se jí prodalo několik milionů a samotné studio koupila za v přepočtu asi miliardu korun rakouská společnost THQ Nordic. Na obrázku je ukázka grafické podoby hry, jež se odehrává ve 14. století na území Čech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia