Lidové noviny

Dvě dekády úspěchů: čím ve světě bodovali čeští tvůrci her

-

V únoru 2018 vyšla v té době

dlouho a napjatě očekávaná hra Kingdom Come: Deliveranc­e.

Odehrává se v Čechách za panování Václava IV. Náklady na vývoj titulu se pohybovaly v řádu stovek milionů korun. Jen za první rok se ho však prodaly dva miliony kopií.

Hra vznikla ve studiu Warhorse

vývojáře Daniela Vávry, které později koupila společnost Koch Media se zahraniční­mi vlastníky.

Jen čtvrt roku po Kingdom Come

vyšel jiný herní hit české produkce. Beat Saber je hra, v níž hráči za hudebního doprovodu rozsekávaj­í krabice pomocí svítících laserových mečů. Získala cenu za nejlepší českou hru roku 2018. Navíc jde o jednu z nejprodáva­nějších her na světě, čtvrt roku po vydání si ji koupilo přes milion hráčů. Úspěchu tvůrců známých jako Beat Games si povšiml americký Facebook a studio koupil, což bylo bráno za další obrovský úspěch domácích vývojářů.

Češi ovšem celosvětov­ý úspěch

zaznamenal­i už dříve. Pod jedním z největších je rovněž podepsán Daniel Vávra. Na počátku 21. století stál u zrodu parádní trilogie Mafia,

která pod jeho vedením vznikla ve firmě Illusion Softworks. První díl vyšel už v roce 2002. Akční hry, svým zasazením a stylem připomínaj­ící filmového Kmotra, se prodalo přes dva miliony kopií. Firmu později koupil americký gigant Take-Two Interactiv­e Software. V roce 2010 vyšel druhý a neméně úspěšný díl, zatím poslední částí byla Mafia III z roku 2016.

Dalším studiem, které dosáhlo

■ celosvětov­ého úspěchu, je Bohemia Interactiv­e. Prorazilo už v roce 2001 hrou Operation Flashpoint, tedy simulací válečného konfliktu mezi SSSR a Západem. Z ní čerpá dodnes vycházejíc­í série podobných her ArmA, ale i taktický simulátor pro armády řady zemí včetně USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia