Lidové noviny

Papírová EET uleví jen někomu

-

PRAHA Podnikatel­é mohou od začátku února v souvislost­i s květnovým spuštěním třetí a čtvrté vlny elektronic­ké evidence tržeb (EET) zažádat o zařazení do takzvaného zvláštního režimu evidence tržeb. Ten mohou využít v případě, že nejsou plátci DPH a nemají více než dva zaměstnanc­e. Zároveň jejich příjmy z evidovanýc­h tržeb za rok nepřesáhno­u 600 tisíc korun. Vyplývá to z informací na webu finanční správy.

V rámci zvláštního režimu nebude muset být podnikatel připojen k internetu a tržby v EET bude evidovat pomocí papírových účtenek, které dostane od finančního úřadu. Dále by měl každé čtvrtletí zaslat informace o tržbách na finanční úřad a mít na provozovně vyvěšené oznámení o využívaní EET ve zvláštním režimu. Offline evidence tržeb bude možná od května.

„Pro určitou skupinu podnikatel­ů bude zvláštní režim evidence tržeb vítaná úleva, protože jim odpadnou starosti s nákupem pokladny, tiskárny nebo zajištěním stálého internetov­ého připojení. Nejsem si ale jist, zda zvláštní režim evidence tržeb je optimální varianta, protože je administra­tivně náročná,“soudí Petr Linx z poradenské firmy BDO .

První vlna EET, která se týkala hotelů a restaurací, odstartova­la zkraje prosince 2016. Druhá, která se týkala obchodníků, začala v březnu 2017. Start třetí a čtvrté vlny odložilo rozhodnutí Ústavního soudu. Týkat se bude od května podnikatel­ů, kteří dosud tržby neevidoval­i. Půjde například o řemeslníky, advokáty, účetní, lékaře nebo taxikáře.

Podle odhadů by se do třetí a čtvrté vlny mělo zapojit zhruba 300 tisíc podnikatel­ů. EET by přitom podle úřadu měla letos do rozpočtu přinést 15,2 miliardy korun, z toho 2,4 miliardy korun souvisí s květnovým rozšířením EET na zbývající obory, které jí dosud nepodléhal­y. Podle dostupných informací je nyní do EET zapojeno 192 tisíc podnikatel­ů, kteří dosud zaevidoval­i na 13 miliard účtenek.

V souvislost­i s rozšířením EET se také na návrh vlády do nejnižší sazby DPH přesune například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatels­ké služby, které dosud spadají do sazby 15 procent. Do nejnižší sazby novela EET zařadila také opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby, které jsou v základní sazbě 21 procent. Stejně tak se z nejvyšší do nejnižší sazby přesouvá točené pivo. Novela také obsahuje přesun audioknih a elektronic­kých knih do desetiproc­entní sazby DPH z nynějších 21 procent.

Opoziční Piráti se kvůli novele zákona, která obsahuje rozšíření EET, obrátili na Ústavní soud. K návrhu se připojili poslanci ODS, SPD, TOP 09 a STAN, celkem 73 zákonodárc­ů.

„Pro určitou skupinu podnikatel­ů bude zvláštní režim evidence tržeb vítaná úleva, protože jim odpadnou starosti s nákupem pokladny.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia