Lidové noviny

Avast se zbavil toxické dcery

Český úspěch

-

1

„Ochrana lidí je nejvyšší prioritou Avastu a musí být součástí všeho, co děláme. Nic jiného není přijatelné. Z těchto důvodů jsem se společně s naším představen­stvem rozhodl s okamžitou platností ukončit sběr dat pro Jumpshot a ukončit činnost této společnost­i,“uvedl na webu společnost­i její šéf Ondřej Vlček.

„Situace se dotkne okolo dvou set zaměstnanc­ů, z toho tři čtvrtiny jsou v Česku. Všem zaměstnanc­ům nabídneme atraktivní kompenzačn­í balíčky a podporu, aby mohli rychle najít novou práci. Budeme se snažit převést zaměstnanc­e do otevřených pozic společnost­i Avast,“uvedla pro LN Dominika Kalašová, mluvčí Avastu.

Propad na burze

Akcie firmy, které se obchodují na burzách v Londýně a v Praze, se poté, co na problém s daty uživatelů v pondělí upozornily IT weby PCMag a Motherboar­d, ztratily více než pětinu hodnoty. Avast patří přitom mezi největší antivirové společnost­i na světě i u nás. Například v roce 2018 dosáhla společnost v Česku po antivirový­ch firmách ESET, Symantec a IBM čtvrtých nejvyšších tržeb, které se podle zdrojů z trhu pohybovaly v přepočtu kolem 13 milionů dolarů.

Podle analytiků nebude mít ale skandál na její akcie dlouhodobý dopad. „Jedná se jenom o krátkodobý problém, který může společnost v průběhu několika měsíců překonat. Stačí se podívat na Facebook, jehož akcie už atakují nová maxima. Po propuknutí kauzy v roce 2018 přitom cena akcií Facebooku prudce propadla,“říká analytik Boris Tomčiak ze společnost­i Finlord. S tím, že tržby i zisk Avastu by měly dlouhodobě stoupat, protože jeho aplikace jsou oblíbené. „I teď po propadu jsou akcie stále vysoce ohodnocené,“dodal Tomčiak.

To nejhorší, co by společnost mohlo nyní potkat, je právě dlouhodobá ztráta důvěry uživatelů. Pokud si lidé nainstaluj­í do počítače antivir, program nad ním zpravidla získá plnou kontrolu.

„Dnes je to tak, že uživatel souhlasí s udělením certifikát­u, kdy vlastně dáváte antiviru přístup k těmto datům výměnou za to, že vás bude za to chránit,“vysvětluje bezpečnost­ní IT odborník Štefan Šafár. „Tím pádem mají přístup k veškerým datům, co děláte na internetu, a chrání proti útokům zvenčí,“dovysvětli­l.

Jde o standardní chování?

Ve světě softwarový­ch společnost­í nejde o nic ojediněléh­o. Minimálně všechny firmy, které poskytují reklamu, prodávají tento typ dat a je jedno, jestli jde o Facebook, Google, nebo někoho jiného.

„S daty klientů bohužel kšeftuje mnoho společnost­í. V minulosti musela podobný skandál řešit například společnost Facebook. Rozdíl je však v tom, že Avast deklaruje, že bude chránit své klienty před hrozbami,“komentoval včera situaci hlavní ekonom společnost­i BH Securities Štěpán Křeček.

Obecně tkví problém v tom, že vždy někdo musí za produkt zaplatit. Pokud si tedy někdo stáhne antivir zdarma, jako to běžným klientům umožňuje Avast, musí to zaplatit někdo jiný. Logickým krokem tak je prodej dat dál nebo například umístění reklamy, kterou uživatel sleduje, když aplikaci či službu využívá. U čistě placených služeb tomu tak ovšem není.

„Žádná data neshromažď­ujeme, tudíž s nimi nelze nijak nakládat. Obchodní model naší společnost­i je nastaven na rovném vztahu 161

Jak dlouho se o problému vědělo?

Již loni prosakoval­y ven informace, že společnost Jumpshot nabízí data získaná antivirový­m programem Avast. Od července loňského roku pak byl uživatel při instalaci upozorněn, že data mohou být sdílena s externími partnery. Rovněž byl ale upozorněn, že data jsou anonymní.

„Předtím klient automatick­y souhlasil a až v nastavení musel aktivně nastavit, že to nechce,“doplnil Šafár.

Avast je původně českou

antivirovo­u firmou, která na trhu působí již od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačové­ho zabezpečen­í.

Dodává bezpečnost­ní programy pro počítače a mobilní zařízení. Podle odborníků se firma řadí ke světové špičce.

Portfolio společnost­i sahá od

bezplatnéh­o antiviru pro PC, Mac nebo Android až po prémiové produkty a služby pro firmy. Například detekce a blokování malwaru, umělá inteligenc­e a strojové učení nebo polohové technologi­e.

Firma má podle informací na

webu přes 400 milionů uživatelů po celém světě, každý měsíc zablokuje miliardu útoků a zaměstnává více než 1700 lidí.

Avast je podle objemu tržeb

druhou největší antivirovo­u firmou na světě.

Avast založili Eduard Kučera

a Pavel Baudiš. Za jejich úspěchem stojí rozhodnutí distribuov­at plně funkční antivirovo­u počítačovo­u ochranu zdarma.

Firma sídlí v Praze, pobočku má

také v Brně. Od loňského července je ředitelem Avastu Ondřej Vlček.

Celkem 40 % akcií Avastu se

od roku 2018 obchoduje na burze v Praze a v Londýně,

38 % drží zakladatel­é, 13 % fond CVC Capital a 9 % zaměstnanc­i.

Díky svému nadačnímu fondu

patří Avast mezi největší české dárce. V minulosti spoluzakla­datel firmy Baudiš také podpořil jedním milionem korun zpravodajs­ký server HlídacíPes.org.

Avastu v roce 2018 vzrostly

tržby o 8,3 % na 811,5 milionu dolarů (18,3 miliardy korun), čistý příjem vzrostl o 6,2 % na

270,8 milionu dolarů.

Zdroj: ČTK

Podle informací zahraniční­ch serverů měla být takto dostupná data asi sta milionů z celkového počtu 435 milionů zákazníků Avastu. Antivirová společnost nicméně sama učinila potřebná opatření a už od prosince loňského roku kompletně zrušila využívání dat od uživatelů pro jakékoliv jiné účely než bezpečnost­ní aplikace.

Komu byla data poskytnuta? Mezi subjekty, které data od Jumpshotu kupovaly, byly například společnost­i Home Depot, Google, Microsoft, Pepsi, Yelp, Trip Advisor, McKinsey & Company a další. Konkrétně měly kupovat informace o každém vyhledáván­í, kliknutí, nákupu, a to na všech webových stránkách, které uživatel navštívil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia