Lidové noviny

Dojde na střídání generací?

Podruhé za sebou uvidí fanoušci ve finále grandslamo­vého turnaje člena velké trojky a nastupujíc­í generace. Přišel definitivn­ě čas na převzetí moci? Výsledky Australian Open

- ANTONÍN VAVRDA

MELBOURNE/PRAHA Dominic Thiem, nebo Alexander Zverev. Jeden z nich vyzve v boji o titul z Australian Open hegemona tohoto turnaje, Novaka Djokoviče. Srb ve svém semifinále udolal unaveného a také se zraněním bojujícího Švýcara Rogera Federera 7:6, 6:4 a 6:3.

„Musím se Rogerovi poklonit za to, že nastoupil a hrál tak dobře, protože byl evidentně zraněný a nemohl hrát nejlépe,“pronesl šestnáctin­ásobný grandslamo­vý vítěz po duelu, ve kterém Federer skvěle začal (vedl 4:1), ale postupně jej dohnalo z předchozíc­h pětisetový­ch bitev znavené tělo.

„Dnešek byl příšerný, ale po duelech s Millmanem a Sandgrenem to bylo maximum, na které jsem mohl dosáhnout,“hlesl smutně švýcarský elegán, vítěz 20 grandslamo­vých turnajů.

Na ten 21. čeká od Australian Open 2018. Dalších sedm vavřínů si mezi sebe v poměru 4:3 rozdělili Djokovič a třetí do party velikánů, Španěl Rafael Nadal (19 titulů).

V neděli bude mít nejmladší z trojlístku borců, kteří jsou už nyní tenisovými legendami, proti sobě dalšího talentovan­ého vyzývatele.

Muži - dvouhra, semifinále:

Djokovič (2-Srb.) - Federer

(3-Švýc.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: Purcell, Saville (Austr.) - Dodig, Polášek (4-Chorv./SR) 6:7 (7:9), 6:3, 6:4, Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) Bublik, Kukuškin (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4.

Ženy - dvouhra, semifinále:

Keninová (14-USA) - Bartyová (1-Austr.) 7:6 (8:6), 7:5, Muguruzaov­á (Šp.) - Halepová (4-Rum.) 7:6 (10:8), 7:5.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinál­e:

KREJČÍKOVÁ, Mektič (5-ČR/Chorv.) - N. Kičenoková, Bopanna (Ukr./Indie) 6:0, 6:2.

Dnes od 6.30 SEČ se BARBORA STRÝCOVÁ a její tchajwansk­á partnerka Sie Šu-wej utkají o deblový titul s maďarsko-francouzsk­ým párem Tímea Babosová, Kristina Mladenovic­ová. bitvu na Roland Garros s nejlepším antukářem historie Nadalem. Nyní v Melbourne se mu za pařížská příkoří dokázal v semifinále pomstít, když mu díky agresivním­u tenisu nedal žádnou šanci.

Teď stojí proti Zverevovi, kterého zatím v osmi kláních šestkrát porazil. „Nemáme se jak zaskočit, známe se, občas spolu trénujeme, jsme kamarádi,“prohlašova­l před duelem rodák z Vídně.

To potvrdil také Zverev, který si zatím Australian Open užívá. „Letos jsem dorazil bez jakýchkoli­v očekávání, a možná proto jsem až tady. Vždycky jsem se až moc soustředil na úspěch na grandslame­ch a to mne svazovalo,“zaznělo od německého čahouna.

Čísla s ním souhlasí, do letošního Australian Open byla jeho grandslamo­vými maximy čtvrtfinál­e Roland Garros 2018 a 2019. Od vítěze Turnaje mistrů 2018 se ale už nějaký ten pátek čekají větší úspěchy.

Stejně jako od dalších mladých pušek včetně Rusů Daniila Medveděva, Andreje Rubljova, Australana Nicka Kyrgiose, Bulhara Grigora Dimitrova či Řeka Stefanose Tsitsipase. Zvláště když Dimitrov, Zverev a Tsitsipas opanovali minulé tři ročníky Masters. Jenže na grandslame­ch zůstávalo dosud vše při starém.

Změní se to letos? Na jednu stranu platí, že sedm účastí v australské­m finále proměnil Djokovič v sedm triumfů. Ovšem stejně tak je fakt, že v posledních pěti letech právě Djokovič ve finále grandslamů neodolal mladistvém­u elánu někoho mimo velkou trojku.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dominic Thiem (vlevo) ve čtvrtfinál­e porazil Rafaela Nadala a dnes hraje o finále s Alexandere­m Zverevem
FOTO REUTERS Dominic Thiem (vlevo) ve čtvrtfinál­e porazil Rafaela Nadala a dnes hraje o finále s Alexandere­m Zverevem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia