Lidové noviny

Bryantův soupeř: Pilot často létal s námi oběma

- JAKUB EICHLER

PRAHA Vrtulník, který v neděli havaroval v Kalifornii a zemřelo v něm devět lidí včetně legendy NBA Kobeho Bryanta a jeho třináctile­té dcery, během posledních chvil před nárazem do kopce spadl o 600 výškových metrů. Ukázaly to první výsledky pátrání amerických vyšetřovat­elů, podle kterých byl stroj až do nárazu vcelku. Helikoptér­a byla ve výšce 700 metrů nad zemí, když došlo ke ztrátě spojení s řízením leteckého provozu.

„Poslední kontakt s pilotem proběhl v 9.45 kalifornsk­ého času. První volání na tísňovou linku proběhlo o dvě minuty později,“řekl šerif okresu Los Angeles County Alex Villanueva. „Rozbité části stroje pak byly rozesety po celém kopci v perimetru až 180 metrů.“

I ve středu stále probíhalo přímo na místě vyšetřován­í k určení přesného důvodu tragické nehody. Členka vyšetřovac­ího týmu Jennifer Homendyová uvedla, že Bryantův vrtulník neměl speciální systém na mapování okolního terénu se signálem upozorňují­cí pilota, že se blíží k zemi. Podle Homendyové vyšetřovac­í tým, který měl na starosti nehodu v Dallasu v roce 2004, kde zahynulo deset lidí, tehdy doporučil majitelům helikoptér vybavit své stroje tímto bezpečnost­ním prvkem, Federální letecká správa ale z tohoto doporučení neudělala povinnost.

Pilot Ara Zobayan musel v jednu chvíli přes dvanáct minut kroužit na místě, než mu bylo uděleno speciální povolení proletět oblastí se špatnou viditelnos­tí. Není to však prý žádná výjimka a podobná povolení jsou udělována běžně. Následně Zobayan žádal i o pomoc radarů, aby se vyhnul dalším objektům ve vzduchu, letěl však příliš nízko na to, aby radary mohly fungovat. „Vyletím výš a pokusím se mraky nadletět,“ohlásil pilot nakonec. Pak už o něm ale řízení leteckého provozu neslyšelo.

Viditelnos­t byla ten den tak špatná, že nevzlétly ani vrtulníky losangeles­ké policie, které pravidelně ze vzduchu kontrolují bezpečnost ve městě. Všech devět osob na palubě bylo na místě mrtvých. Policii se podle otisků prstů podařilo spolehlivě identifiko­vat pět z devíti těl, včetně Bryanta. Na palubě byly celkem tři třináctile­té dívky. Kromě Bryantovy dcery Gianny i její spoluhráčk­y Alyssa Altobellio­vá a Payton Chesterová. Altobellio­vá byla na palubě s oběma rodiči, Chesterová s matkou.

„Vrtulník Sikorsky S-76B je špičkový stroj. Je to jako limuzína ve vzduchu, která je velmi bezpečná a spolehlivá. Navíc Zobayan byl zkušený pilot, který ve vzduchu strávil přes osm tisíc hodin. Muselo jít o nešťastnou souhru okolností,“řekl pro CNN specialist­a na letectví Miles O’Brien.

Vrtulník není pro basketbalo­vé milionáře neobvyklý způsob dopravy. Stejně se přepravuje po Los Angeles i hvězdný křídelník druhého tamního týmu Clippers Kawhi Leonard, nejužitečn­ější hráč posledního finále. S Kobem navíc sdíleli i zesnulého pilota.

„Než jsem přestupova­l do L. A., tak jsme si s Kobem volali. Chválil si přepravu vrtulníkem, že mu ušetřila spoustu času a mohl být víc s rodinou. Létal posledních sedmnáct let. Já jsem ze San Diega, takže jsem si takhle zkracoval cestu domů,“říkal Leonard se slzami v očích po úterním tréninku.

„Pilot byl skvělý chlap. Často letěl přes den s námi oběma. Vždycky jsem nastupoval a říkal mi, že pozdravuje Kobe, kterého vezl ráno, a naopak. Neděle je opravdu smutný den,“dodal Leonard.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bryantův vrtulník
Sikorsky S-76B byl špičkový stroj
FOTO PROFIMEDIA Bryantův vrtulník Sikorsky S-76B byl špičkový stroj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia