Lidové noviny

Nové časy s mladými hvězdami

Mladí kanonýři Premier League

- DOMINIK REINIŠ

Fotbalová Chelsea udělala z nouze ctnost – musela vsadit na mladíky a ti se prosadili i do reprezenta­ce. Také v dalších týmech Premier League o sobě teenageři dávají vědět.

PRAHA Po minulé povedené sezoně to v létě s Chelsea vypadalo všelijak. Odchod kanonýra Edena Hazarda, zákaz přestupů i relativně nezkušená legenda v roli hlavního trenéra. Frank Lampard však zapůsobil jako skvěle fungující antivir. Odstranil všechny problémy, sáhl do vlastních řad a s omlazeným modrým mančaftem udržel na Stamford Bridge kvalitu.

„Chci, aby měl tým spoustu energie. Chci vidět únavu a bolest v očích soupeřů,“napověděl Lampard už před sezonou, že bude sázet na dravé mládí. „První věc, na kterou jsem se zaměřil? Hra bez míče. V létě jsme dřeli na fyzičce. Kdo nestíhal, měl smůlu.“

Mezi pilíře základní sestavy patří kanonýr Tammy Abraham, špílmachr Mason Mount či stoper Fikayo Tomori. Všichni tři spolu od dětství vyrůstali v akademii Blues. Před Lampardový­m příchodem je znal málokdo, teď během pár měsíců dokonce prorazili i do seniorské reprezenta­ce Albionu.

Dvaadvacet­iletý a 190 centimetrů vytáhlý Abraham působí v Chelsea od sedmi let. Před touto sezonou vystřídal tři hostování a zazářil především na poslední štaci – v druholigov­é Aston Ville, kde nasázel 26 branek. Že to nebyla náhoda, potvrzuje i po návratu do Londýna. Na kontě má už třináct gólů a řadí se ke špičce celé soutěže.

„Viděl jsem ho, jak prochází jednotlivý­mi kategoriem­i. Už když byl mladý, měl jsem pocit, že chce být vždy jasná devítka (střední útočník) Chelsea. Byl to jeho cíl za všech okolností. Také vím, že zbožňoval Didiera Drogbu,“řekl o svém útočníkovi číslo jedna kouč Lampard.

Adept na reprezenta­ční hrot Loni v listopadu si Abraham odškrtl další milník – poprvé skóroval v národním dresu Albionu, když uzavíral na konečných 7:0 v duelu s Černou Horou. Při absenci zraněného Harryho Kanea se aktuálně řadí k předním adeptům na hrotového útočníka.

V sestavě by jej mohl doplnit i parťák z Chelsea. Další novic v reprezenta­čním áčku Mount skóroval o tři dny později a stejně jako Abraham dal značně najevo své schopnosti.

To však není vše, co Blues nabízejí. Pravý kraj obrany patřil už dvanáctkrá­t Reeci Jamesovi, jejž aktuálně trápí poraněné koleno. Šestnáct startů a jednu trefu zaznamenal i devatenáct­iletý Callum Hudson-Odoi. Pozadu není ani jediná letní posila podepsaná před zákazem přestupů – Christian Pulisic nasázel v 21 letech v dresu Blues už pět branek.

„Je to opravdu zajímavý tým. Připomíná mi můj Dortmund před lety, když jsem pracoval s velmi mladými hráči,“pronesl na adresu současné Chelsea lodivod suverénníh­o rivala z Liverpoolu Jürgen Klopp, který svého

Marcus Rashford (Angl., 22 let, ManU.) 14 gólů, 4 asistence

Tammy Abraham (Angl., 22 let, Chelsea) 13/3

Dominic Calvert-Lewin (Angl., 22 let, Everton) - 10/0

Gabriel Jesus (Braz., 22 let, ManC.) 9/5

Richarliso­n (Braz., 22 let, Everton) 8/3

času ve Vestfálsku vypiplal ve hvězdy Maria Götzeho, Nuriho Sahina, Šinžiho Kagawu či Roberta Lewandowsk­ého.

V Liverpoolu momentálně tolik prostoru mladíkům neposkytuj­e, což je při současné nabité a úspěšné sestavě pochopitel­né. Když se však v prosinci vydal do katarského Dauhá dobýt mistrovstv­í světa klubů, nechal čtvrtfinál­e Ligového poháru odehrát rezervu, v níž bylo nejstarším­u hráči dvaadvacet a nejmladším­u šestnáct let. Přes snahu z toho byl debakl 0:5.

Zelenou mají i jinde

Na čerstvou krev ale nesází jen v Chelsea, na severu Londýna řádí další mládí. Srdce fanoušků Arsenalu si získal osmnáctile­tý Brazilec Gabriel Martinelli, který v této sezoně nastřílel ve všech soutěžích už deset branek, čímž vyrovnal klubový teenagerov­ský rekord Nicolase Anelky z ročníku 1998/99. „Je to kluk s velkým nadšením. Je natolik statečný, že se rozhodne pokaždé ohrozit branku soupeře. A ta jeho energie!“chválí ho kouč Arsenalu Mikel Arteta.

Od minulé sezony v sestavě kanonýrů pravidelně nastupuje i Matteo Guendouzi, do širšího kádru se propracova­li také Joe Willock, Bukayo Saka či Reiss Nelson – všichni shodně Angličané.

V Manchester­u pak udivuje další dvojice teenagerů. Za Citizens válí Phil Foden, jejž si pochvaluje i Pep Guardiola. „Má všechno, aby se stal jedním z nejlepších,“pronesl španělský stratég. V dresu konkurenčn­ích United pak o sobě dává vědět Mason Greenwood. Teprve osmnáctile­tý odchovanec Rudých ďáblů nastoupil v Premier League k osmnácti duelům, přičemž vstřelil čtyři branky.

Další borci už, stejně jako Abraham z Chelsea, mírně překročili teenagerov­ský věk, přesto patří do škatulky nadějné mládí: Marcus Rashford a Gabriel Jesus jsou ofenzivním­i oporami anglické, respektive brazilské reprezenta­ce, Dominic Calvert-Lewin zase v této sezoně Premier League za Everton nasázel již deset branek.

Jak vidno, musí si fanoušci v Anglii zvykat na nová jména, čehož si je vědom i kouč národního týmu Gareth Southgate. „Nadcházejí­cích pět let bude pro Anglii i ve znamení těchto mladých hráčů a některých dalších, kteří se teprve chystají vyniknout. Budou to časy nesmírně vzrušující.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Tammy Abraham z Chelsea dělá kličku brankáři Berndu Lenovi. Proti Arsenalu se Abraham netrefil, jinak však dal v této sezoně už 15 soutěžních gólů.
FOTO PROFIMEDIA Tammy Abraham z Chelsea dělá kličku brankáři Berndu Lenovi. Proti Arsenalu se Abraham netrefil, jinak však dal v této sezoně už 15 soutěžních gólů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia