Lidové noviny

Krmenčík míří do Brugg

Výsledky přípravy na 1. ligu

-

PLZEŇ/PRAHA Fotbalový reprezenta­nt Michael Krmenčík má nakročeno z Plzně. Ve čtvrtek brzy ráno odcestoval ze soustředěn­í ve Španělsku, aby podstoupil zdravotní testy v Bruggách. Pokud jimi projde, je k přestupu už hodně blízko. „Viktoria v uplynulých hodinách obdržela na Krmenčíka velmi zajímavou a seriózní nabídku. Proto se vedení klubu rozhodlo dát hráči svolení vyjednávat o přestupu,“sdělil plzeňský mluvčí Václav Hanzlík.

Před pár měsíci spolu válčili v české lize, za pár dní může útočník Michael Krmenčík bojovat v modročerné­m dresu Brugg po boku někdejšího slávisty Simona Deliho, stopera z Pobřeží slonoviny. Anebo Eduarda Sobola, ukrajinský levý obránce prošel rovněž Slavií a pak Jabloncem. „Pokud všechno dobře dopadne a dojde k dohodě mezi oběma kluby, Michael přestoupí,“podotkl Hanzlík.

Když klub pustí hráče na zdravotní testy, bývá to první krok k přestupu. Jenže v případě šestadvace­tiletého útočníka to tak být úplně nemusí. Je to přesně rok a pět dní, kdy Krmenčík pobýval s plzeňským týmem na soustředěn­í ve Španělsku. Netrénoval, ale zotavoval se z plastiky zkříženého vazu v koleně, kterou absolvoval pár týdnů předtím.

Marbella FC - Sparta 2:1

(70. Vitor, 86. Marcos - 9. Hancko),

Plzeň - Šonan Bellmare 1:0

(40. Mihálik),

Karviná - Škendija Tetovo 0:0.

Přesto ho klub pustil na zdravotní testy právě do Brugg. Ty by ho vzaly, ale Plzni bylo podle spekulací 155 milionů korun málo, a tak se Krmenčík zase vrátil.

Viktoria ho nikam nepustila předtím, ani potom. Klub totiž svého klíčového útočníka a nejlepšího střelce posledních sezon neměl důvod prodávat. Na podzim 2018 v Champions League vydělal takřka 800 milionů korun. I proto Krmenčíkov­i nevyšel předchozí přestup do Bordeaux, Newcastlu či FC Janov. Janov podle spekulací dával 5 milionů eur, v přepočtu asi 126 milionů korun. Bruggy se podle všeho vrátily k nabídce z loňského roku kolem 150 milionů korun. Tentokrát je jiná situace, Plzeň nehrála na podzim poháry, Krmenčík je zase o rok starší. I proto Plzeňští předběžně souhlasili.

Ještě před čtyřmi lety byl v Plzni jen náhradníke­m, v posledních sezonách však patří k elitním útočníkům v Česku, má místo v užším kádru národního mužstva.

Rychlý, dravý útočník s náběhy za obranu, střelec, výborný hlavičkář. Na podzim dal deset gólů, v předchozím ročníku utrpěl vzpomínané zranění kolene, odehrál jen třináct utkání a dal sedm branek.

Nejlepší období měl v sezoně 2017/2018, šestnácti góly přispěl k titulu a přímému postupu do Champions League. V předchozím ročníku skóroval desetkrát, ale v základní sestavě nastoupil jen do šestnácti zápasů.

Bruggy jsou nejlepším belgickým týmem posledních let, od roku 2015 neskončily hůř než druhé, tituly získaly v roce 2016 a 2018. V současném ročníku mají našlápnuto k dalšímu prvenství, po 23 kolech vedou ligu o devět bodů před Gentem a Antverpami, které Plzeň vyřadily loni v srpnu v předkole Evropské ligy.

Na podzim hrály Bruggy základní skupinu Ligy mistrů, v konkurenci Paris St. Germain, Realu a Galatasara­y uhrály tři remízy (na Realu a dvakrát s Galatasara­y) a obsadily třetí příčku. Za tři týdny je čeká atraktivní dvojzápas v prvním kole vyřazovací fáze Evropské ligy proti Manchester­u United.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia