Lidové noviny

Jen kamera zloděje neusvědčí

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Nejnižší objasněnos­t ze všech trestných činů mají krádeže vloupáním do různých objektů. Policie jich loni evidovala přes 22 tisíc, ale pachatele zjistila jen u necelé čtvrtiny z nich. Počet vloupaček přitom meziročně vzrostl o více než tisíc případů.

Kriminalis­tům často chybějí potřebné důkazy k tomu, aby mohli lupiče nejen vypátrat, ale následně i usvědčit. Pouze záběry z kamer, které si lidé ve snaze chránit svůj majetek stále častěji pořizují, totiž v mnoha případech nestačí.

Snímky ze zmíněných kamer přitom mnohdy kolují po sociálních sítích s prosbou, zda někdo zachycenéh­o pachatele nepozná. Tak tomu bylo u nedávného případu muže s šátkem přes obličej, který pronikl na zahradu rodinného domu v Petříkově v okrese Praha-východ, kde od loňského podzimu řádí gang zlodějů. K zatím posledním třem vloupáním do rodinných domků v tomto regionu došlo minulý čtvrtek v Sulicích.

Dostat z pachatele přiznání Snímek z kamerového systému je podle policie pouze nepřímým důkazem. „Kamerový záznam ve většině případů sám o sobě nemůže usvědčit pachatele z trestného činu a dostat ho do vězení,“řekl LN policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Policistům záběry sice při vyšetřován­í značně pomáhají, ale je potřeba je podpořit dalšími důkazy či přiznáním pachatele.

„Advokát se totiž bude snažit klienta osvobodit za každou cenu a záznam napadat. Dost často pak záleží na šikovnosti kriminalis­ty, jakou využívá policejní zkušenost a taktiku výslechu, aby donutil pachatele k přiznání,“řekl LN bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia