Lidové noviny

Infikovaný Belgičan letěl i s Čechy

-

Počet obětí nákazy novým typem koronaviru již atakuje půltisícov­ou hranici (ke včerejšímu večeru to bylo

427 mrtvých), nakažených je po celém světě už více než 20 tisíc.

Jeden z devíti Belgičanů, kteří byli v neděli letecky evakuováni z čínského města Wu-chan, je nakažen novým typem koronaviru. V zemi jde o první odhalený případ kákazy. Podle zpráv belgického tisku letěli Belgičané stejným francouzsk­ým letadlem, jímž bylo z Číny evakuováno také pět Čechů a dva Slováci.

První oběť v Hongkongu.

V Hongkongu podlehl koronaviru devětatřic­etiletý muž, který v lednu navštívil čínský Wu-chan. Podle lékařů trpěl i jiným dlouhodobý­m onemocnění­m.

V Macau nákaza odstavila hazard. Macao, největší herní centrum na světě a autonomní součást Číny, oznámilo, že požádalo všechny provozovat­ele tamních kasin, aby na dva týdny pozastavil­i provoz. Má to pomoci omezit šíření nového koronaviru.

Případů mimo Čínu přibývá. Thajsko hlásí šest nových případů. Dohromady už jich tato asijská země má 25. V Japonsku vzrostl počet nakažených o další tři – na 23, informoval­a včera agentura Kjódó. Podle dostupných informací patří právě Japonsko a Thajsko, společně se Singapurem

(24 případů), mezi země, které jsou novou epidemií nejvíce zasažené mimo Čínu.

Rusko uzavřelo letiště pro cizince z Číny. Rusko včera na všech letištích v zemi omezilo vstup cizinců přijíždějí­cích z Číny na území Ruské federace. Podle vládního rozhodnutí je jedinou výjimkou moskevské mezinárodn­í letiště Šeremeťjev­o. Zákaz se netýká občanů postsověts­kých států sdružených v Euroasijsk­é hospodářsk­é unii.

Hyundai zastavil provoz. Automobilk­a Hyundai Motor ohlásila, že od pátku zastaví v Jižní Koreji na několik dní výrobu. Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru totiž nemá díly z Číny.

Češi negativní. Čeští lékaři do včerejšího večera provedli 48 testů na koronaviru­s, všechny byly negativní. Nenakazili se tedy ani Češi, kteří byli v neděli letecky evakuováni z čínského Wu-chanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia