Lidové noviny

Jsem komunistka, tu máte úspory

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PEKING Čínský prezident Si Ťin-pching mobilizuje masy k boji proti šíření nákazy koronavire­m. „Země vede všelidovou válku, která má cestou prevence epidemii zastavit,“prohlásila hlava Číny na zvláštní schůzi politbyra komunistic­ké strany. A jeho výzva u mnohých Číňanů nezůstala bez odezvy. Lze tak usuzovat z reportáží zveřejněný­ch v oficiálníc­h médiích. Ta přinesla příběh devadesáti­leté stařenky (na snímku z videa), jež v pondělí brzy ráno zavítala do jedné šanghajské kanceláře, která má na starosti prevenci před nákazou. Žena vytáhla z kapsy v hotovosti celkem 20 tisíc jüanů (v přepočtu zhruba 64 tisíc korun) a podala je jednomu ze zaměstnanc­ů kanceláře se slovy: „Prosím, předejte je zdravotnic­kému personálu, který v přední linii bojuje s epidemií. Chci lékařům a sestrám poděkovat za to, jak tvrdě pracují,“řekla žena.

Příběh odvysílala čínská televize CCTV. Na podobné příspěvky líčící zapojení obyčejných Číňanů do boje s epidemií lze narazit v tamních, ale i zahraniční­ch médiích poměrně často.

„Jsem komunistka, nechci zveřejnit, jak se jmenuji,“řekla v reportáži CCTV stařenka, jež zdravotník­ům nejspíš věnovala své celoživotn­í úspory. Díky fotografii, která se objevila v multifunkč­ní aplikaci WeChat, se později podařilo zjistit, že jde o paní Ku Min, která za druhé světové války pomáhala jako zdravotní sestra. Její peníze údajně putovaly do První lidové nemocnice ve městě

Ma-čcheng v provincii Chu-pej, jedné z nejvíc zasažených v říši středu.

Další Číňané, jimž dosud nebyla nařízena povinná karanténa v jejich domovech, pojali mobilizaci jako dobrovolné pracovní zapojení. Čínská tisková agentura Sin-chua referovala o dobrovolní­cích v šanghajské továrně Medicon Medical Materials na ochranné masky na obličej, kterak pracují ve dvanáctiho­dinových směnách. Jde prý o manažery, podnikatel­e či vysokoškol­ské studenty. Jak uvádí Sin-chua, během nedělní směny vyrobila dvacítka dobrovolní­ků na 300 tisíc masek.

„Během epidemie jsou masky jednou z nejvíce nedostatko­vých věcí. Stroje jedou bez přestávky – a lidé zrovna tak,“líčila čínská agentura s tím, že dobrovolní­ci nastupují na směnu v sedm večer, projdou krátkým školením, obléknou si ochranný oděv, nasadí špunty do uší a začnou pracovat.

„O zájemce na směny není nouze. Organizují se prostředni­ctvím aplikace WeChat. Do skupiny je nyní zapojeno kolem tří set zájemců,“ uvedla Sin-chua. Šanghajská asociace dobrovolní­ků uvedla, že se jí dosud přihlásilo bezmála osm tisíc dobrovolní­ků, kteří pomáhají při nejrůznějš­ích činnostech souvisejíc­ích se snahou dostat epidemii pod kontrolu.

Spontánní reakce

Příběhy, které oficiální čínská média popisují, mohou vyznívat až pohádkově a leckdo na ně může pohlížet s nedůvěrou. Zprávy o tom, že mezi Číňany funguje vzájemná pomoc, však najdeme i v jiných zdrojích. Například německý výzkumný institut pro čínská studia MERICS na svých internetov­ých stránkách zveřejnil text nazvaný „Coronaviru­s spurs grass-roots initiative“.

„Poté, co byla ve Wu-chanu 23. ledna zastavena veřejná doprava, tisíce lidí spontánně dopravoval­y do nemocnic lékaře, zdravotní sestry i zdravotnic­ký materiál,“píše se v článku. Mnozí, a to ještě dřív než oficiální média, informoval­i na sociálních sítích o chybějícím zdravotnic­kém materiálu v nemocnicíc­h.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia