Lidové noviny

Jako první varoval, pak čelil výhrůžkám

-

PEKING Jeden z lékařů v čínském městě Wu-chan se snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistro­val sedm případů nákazy neznámým koronavire­m, který se podobal viru způsobujíc­ímu nemoc SARS. Tato choroba v letech 2002 a 2003 připravila o život přes 700 lidí. Čínská policie však oftalmolog­a Li Wen-lianga tehdy obvinila z šíření falešných zpráv a vyzvala ho, aby ukončil „nelegální aktivity“. Teprve později v lednu čínská vláda v reakci na rychle se šířící nový typ koronaviru město Wu-chan uzavřela a lékaři se omluvila.

V ústřední nemocnici ve Wu-chanu, kde oční lékař Li Wen-liang pracuje, bylo koncem loňského roku umístěno do karantény sedm lidí, kteří údajně prodávali nebo nakupovali na trhu s mořskými plody a dalšími zvířaty, odkud se nákaza zřejmě rozšířila. Li 30. prosince poslal zprávu svým lékařským kolegům v diskusní skupině, varoval je před propuknutí­m epidemie a radil jim, aby nosili ochranné pomůcky.

O čtyři dny později však Lia navštívili policisté a obvinili ho z šíření falešných zpráv a rušení veřejného pořádku. „Pokud budete tvrdohlavě pokračovat v ilegálních aktivitách, budete povolán ke spravedlno­sti, rozumíte?“stálo v dokumentu, který musel Li podepsat.

V prvních lednových týdnech úřady ve Wu-chanu tvrdily, že koronavire­m se mohou nakazit pouze osoby, které se dostanou do kontaktu s infikovaný­mi zvířaty. Žádná opatření na ochranu lékařů nebyla přijata. Až později v lednu, kdy nakažených rychle přibývalo, úřady Wu-chan uzavřely. Prezident země Si Ťin-pching poprvé informoval veřejnost o ohnisku nákazy 20. ledna.

Na konci ledna, kdy už se o šíření nákazy ve Wu-chanu a okolních oblastech provincie Chu-pej vědělo po celém světě, lékař zveřejnil kopii dokumentu obviňující­ho ho z šíření poplašných zpráv. Úřady se mu mezitím omluvily.

Lékař je nyní sám mezi nakaženými, na začátku února byl pozitivně testován na koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia