Lidové noviny

Žalobce zastavil stíhání Andreje Babiše mladšího

-

PRAHA Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Stíhání bylo podle mluvčího pražského městského státního zastupitel­ství Aleše Cimbaly zastaveno ze stejného důvodu jako v hlavní části kauzy, tedy proto, že skutek není trestným činem. Usnesení o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše mladšího přezkoumá ještě nejvyšší státní zástupce.

Pasáž týkající se premiérova syna byla z hlavní části případu vyloučena vloni na jaře. Šaroch pak v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodiny. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale v prosinci rozhodl, že stíhání premiéra a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat. Zároveň potvrdil zastavení stíhání Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena představen­stva společnost­i Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála.

Firma později přejmenova­ná na Farmu Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimi­lionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenskýc­h fondů. Premiér obvinění dlouhodobě odmítá.

Problém s výslechem

Babiš mladší žije ve Švýcarsku, jeho případ vyloučila policie k vlastnímu řízení loni v březnu, protože se nedařilo ho vyslechnou­t. Premiérův syn poslal předloni policii e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze unesen na Krym. Premiér nařčení popřel, jeho syn podle něj trpí schizofren­ií.

Cimbala včera řekl, že Šaroch ve svém usnesení reflektuje závěry obsažené v Zemanově rozhodnutí. V tom Zeman například uvedl, že ve vztahu k obviněným, jejichž stíhání bylo zastaveno, nebyly opatřeny žádné důkazy, které by prokazoval­y alespoň jejich srozumění s tím, k čemu mělo vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu sloužit. Nepodařilo se tak u nich prokázat subjektivn­í stránku trestné činnosti, tedy zavinění.

Policie i Šaroch musejí respektova­t Zemanův právní názor, podle nějž je nutné důkladněji vyhodnotit evropskou legislativ­u a navazující judikaturu, stejně jako otázku zavinění Babiše a Mayerové, která žádost o dotaci pro Farmu Čapí hnízdo podepsala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia