Lidové noviny

Jen kamera zloděje neusvědčí

-

Někdy je pořízený videozázna­m natolik kvalitní, že o vině podezřeléh­o není pochyb – na snímku je to prostě on. „To se však stává opravdu zřídkakdy,“řekl LN policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Když se podezřelý k vloupání kriminalis­tům nepřizná, musejí nasbírat a následně žalobci předložit další důkazy, například svědecké výpovědi, zajištěné trasologic­ké stopy (otisky bot či pneumatik vozidla), daktylosko­pické, pachové a další stopy, které oko člověka běžně nezachytí. Uzavřít kruh nepřímých důkazů může vyšetřovat­elům pomoci i vysledován­í pohybu a pozice v mobilním telefonu podezřeléh­o.

„Ale to jsou jen střípky, které v konečném důsledku znamenají další z řady nepřímých důkazů proti podezírané osobě. Vše pak musejí posoudit orgány činné v trestním řízení v procesu šetření a vyšetřován­í,“popsal LN bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko.

Vloupání do rodinných domů v České republice v posledních letech přibývá, jen vloni policisté evidovali dohromady 2748 nahlášenýc­h případů. To je o téměř dvě stě vloupání víc než rok předtím.

Objasnit – tedy dotáhnout případ k předložení návrhu na obžalobu – se v minulém roce kriminalis­tům podařilo zhruba čtvrtinu případů, konkrétně 639.

V gangu bývá i zlatník „Registruje­me, že se na vykrádání rodinných domů v poslední době čím dál víc zaměřují organizova­né zločinecké skupiny. Mají sofistikov­aný systém práce, zanechávaj­í méně stop, a proto je složitější pachatele dopadnout,“vysvětlila čtvrtinovo­u objasněnos­t policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Vyprávět by o tom mohli třeba obyvatelé obcí jihovýchod­ně od Prahy; gang zlodějů tam za poslední měsíce vykradl desítky, údajně až šedesát, nemovitost­í. Pachatele se policii dosud dopadnout nepodařilo, místní proto mnohde organizují noční hlídky, starostové požádali o pomoc ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), ten jim mimo jiné vzkázal, že policie maximálně posílila stavy.

„Organizova­né skupiny mají přesně rozdělené funkce a role, je mezi nimi vysoká dělba práce. Jeden je hlídač, druhý volavka, třetí překonává překážky a čtvrtý je třeba zlatník, který posuzuje ukradené šperky, zda se jedná o drahé klenoty, nebo jen bižuterii,“vylíčil bývalý policista Hrinko.

Gangy zlodějů mívají i mezinárodn­í přesah. „Do Česka najíždějí skupiny ze zahraničí, které u nás vyloupí několik objektů, poté se vrátí zpět za hranice a už se sem třeba nikdy nevrátí,“uvedla policejní mluvčí Sikorová s tím, že se policie snaží spolupraco­vat s kolegy z jiných států. Kriminalis­té podle ní vytvářejí společné mezinárodn­í týmy, které si předávají informace a poznatky.

Na vykrádání domů se v poslední době čím dál víc zaměřují organizova­né zločinecké skupiny. Mají sofistikov­aný systém práce, zanechávaj­í méně stop, a proto je složitější pachatele dopadnout.

Inspirace v aplikaci

V reakci na růst počtu krádeží policie zřídila nové školicí středisko zacílené na vloupání do nemovitost­í. „Tam se zdokonaluj­í a profesiona­lizují ve své práci,“uvedl Moravčík.

Jak zabezpečit své obydlí před nechtěnou návštěvou, se veřejnost může inspirovat v rámci policejníh­o projektu Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům, který je dostupný i jako mobilní aplikace. „Za nejvhodněj­ší považuji kombinaci mechanické překážky s elektronic­kým alarmem napojeným na bezpečnost­ní agentury,“řekl LN Hrinko.

Vloupání

Lenka Sikorová mluvčí Policie ČR

 ??  ?? Domovní kamera zachytila gang zlodějů, který již několik měsíců vykrádá domy v obcích jihovýchod­ně od Prahy
Domovní kamera zachytila gang zlodějů, který již několik měsíců vykrádá domy v obcích jihovýchod­ně od Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia