Lidové noviny

Prezident nemlčí, ale ztratil tribunu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Bývalo zvykem, že Češi znali názor prezidenta Miloše Zemana na cokoli od exekucí přes kůrovce až po mezinárodn­í politiku. O to zvláštněji teď působí ticho, které z Hradu plyne směrem k tématu koronaviru. Notabene když Čína patří k tradičním Zemanovým námětům, pročež se rojily spekulace, co to odmlčení znamená. Podle zdrojů LN je zdůvodnění prozaické; hlava státu už nemá svoji pravidelno­u tribunu.

„Ze prezidento­vou mediální zdrženlivo­stí není potřeba hledat nějakou senzaci, nyní jen nemá takové možnosti k vyjadřován­í, jaké měl v době svých každotýden­ních debat s Jaromírem Soukupem na obrazovkác­h TV Barrandov,“řekl LN zdroj blízký Hradu.

Do budoucna se to má změnit, osazenstvo Pražského hradu vnímá aktuální deficit. „Nyní se pracuje na dalších možnostech pravidelný­ch mediálních aktivit, zatím bez výsledku,“dodal zdroj. Nejčastěji se proslýchá o jednání s televizí Prima a deníkem Blesk.

Nyní víceméně zaniklo, že Zeman ke koronaviru stanovisko zaujal. Poslal čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi otevřený dopis.

V psaní, jež Pražský hrad zveřejnil až minulou neděli, vyjádřil soustrast s oběťmi a dodal, že „Česko je připraveno v rámci svých možností a ve spolupráci s dalšími státy v této těžké době pomoci“.

Pořad televize Barrandov Týden s prezidente­m zmizel z programu na konci minulého roku, vysílal se každý čtvrtek. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka „vyčerpal svůj potenciál“. Spíš se má však zato, že ochladly Zemanovy nadstandar­dní vztahy s majitelem televize Soukupem, když hlava státu zkritizova­la Čínu za neplnění jejích investiční­ch slibů v Česku, přičemž jedna z čínských investic se týkala zrovna Soukupovy televize, a na skladbě programu to bylo znát. Soukup se také podle kuloárů nepohodl s poradcem prezidenta Martinem Nejedlým, který mu pomáhal zajišťovat peníze od čínské společnost­i CITIC.

Od té doby se prezident v médiích zjevuje bez pravidelné­ho mustru, zrovna dnes vystoupí v pořadu Českého rozhlasu Xaver a host, který moderuje Luboš Xaver Veselý. Jenže má jít o lifestylov­ý formát, nikoli politický, a navíc veřejnoprá­vní médium už odmítlo, že by plánovalo pořad založený výhradně na Zemanovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia