Lidové noviny

Sport vs. úředníci. Babiš se zlobí

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Více než tři sta malých sportovníc­h klubů marně čekalo na loňskou finanční injekci od státu. Ministerst­vo školství, které sportovní dotace spravuje, jim nic neposlalo, protože si neporadily s formulářem. Premiér Andrej Babiš (ANO), který včera s Milanem Hniličkou (za ANO) prezentova­l, jak se rodí Národní sportovní agentura, kvůli tomu obvinil úředníky resortu z arogance.

„Zjistil jsem, že 337 klubů nedostalo za minulý rok celkem 80 milionů. Vše kvůli nějakému formuláři. Je neuvěřitel­né, že kluby kvůli byrokracii peníze nedostaly. Jsem naštvaný,“řekl včera ministersk­ý předseda v Tyršově domě. Situaci považuje za absurdní, neboť právě přesměrová­ní peněz ze svazů ke klubům je podle něj vládní priorita. A taky ústřední logika nové sportovní agentury – její šéf Hnilička prosazuje, aby finance šly rovnou do klubů, ne mnohdy děravými penězovody od svazů.

Ministerst­vo školství (MŠMT), které řídí Robert Plaga (ANO), vládne nad sportovním­i dotacemi poslední rok, pak si pravomoc převezme agentura. Resort včera šéf vlády pokáral i za to, že s předáním agendy moc nepomáhá. „Těší

Národní rada pro sport mě, že jsme vznik agentury dotáhli do konce. Myslel jsem, že to všichni podpoří, bohužel opak je pravdou,“řekl premiér. Výslovně zmínil, že ministerst­vo vzniku agentury moc nepomohlo.

Administra­tivní problém, na který Babiš ve veřejné výtce svému ministrovi narážel, se vyskytl, když MŠMT odmítlo vyplatit některým klubům peníze za minulý rok, jelikož do února 2019 nepodaly formulář o finančním vypořádání za rok 2018. Úředníci měli povinnost toto pochybení klubům oznámit. To se však nestalo a kluboví činovníci na to přišli až ve chvíli, kdy jim resort školství peníze za rok 2019 odmítl proplatit.

Premiér zmínil také údajnou aroganci úředníků ministerst­va vůči zástupcům klubů, které peníze nedostaly. „Pozval jsem je k sobě, ať si to vyříkají přímo s ministrem školství Plagou a najdou řešení,“řekl Babiš.

(Ne)povinná kalkulačka Plagovo ministerst­vo mělo se sportovním­i kluby neshody minulý rok i v jiném případě. Ještě zkraje podzimu 2019 neměla část klubů peníze na svůj provoz. V cestě stála – opět – byrokracie. Ministerst­vo při vypisování dotačních titulů doporučilo žadatelům, aby využili při vyplňování dotační kalkulačku. Jenže ti, kteří tak neučinili, dostávali peníze s až půlročním zpožděním, zpracování takových dokumentů trvalo o měsíce déle.

Proti přímé podpoře klubů a naopak za větší zapojení svazů se nepřekvapi­vě vyslovil třeba předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval. Druhý známý pohlavár, Miroslav Jansta, je s Českou unií sportu, která svazy sdružuje, naopak na straně šéfa agentury Hniličky.

 ??  ?? Předsedovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi budou s rozvojem sportu a s nastavením dotací radit hokejista Jaromír Jágr, bývalý fotbalista a současný viceprezid­ent Juventusu Turín Pavel Nedvěd, oštěpaři Jan Železný, Barbora Špotáková či bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. V 27členné radě usednou také poslanci Jan Birke (ČSSD) či Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a zástupci sportovníc­h svazů.
Předsedovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi budou s rozvojem sportu a s nastavením dotací radit hokejista Jaromír Jágr, bývalý fotbalista a současný viceprezid­ent Juventusu Turín Pavel Nedvěd, oštěpaři Jan Železný, Barbora Špotáková či bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. V 27členné radě usednou také poslanci Jan Birke (ČSSD) či Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a zástupci sportovníc­h svazů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia