Lidové noviny

Turci se v Sýrii střetli s Asadem

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Idlib, poslední souvislé území v Sýrii pod kontrolou protivládn­í opozice, se v posledních dnech opět dostal pod tvrdou palbu. Na útěku jsou statisíce lidí, proti sobě stojí syrské a turecké jednotky.

DAMAŠEK/PRAHA „Vládní vojáci už byli vzdálení jen pár stovek metrů, museli jsme utéci. Město je prázdné, lidé se snaží prodat to, co ještě mají, aby získali peníze na dopravu pryč z oblasti bojů.“Tak popsal třiatřicet­iletý Ahmad al-Chaleb počátkem týdne listu The Guardian situaci ve městě Sarakíb, které se ocitlo pod tlakem vojáků věrných syrskému prezidento­vi Baššáru Asadovi.

Ofenziva vládních sil má za cíl definitivn­ě pacifikova­t poslední větší území v Sýrii, které ještě ovládají protivládn­í síly. Tím je guvernorát Idlib na severozápa­dě země, oblast o rozloze asi 6000 km2 přilehlá k tureckým hranicím. Sarakíb má strategick­ý význam jako křižovatka dvou hlavních silnic z Aleppa do Damašku, respektive přístavu Latákie.

Obyvatele Idlibu by teoreticky měla chránit dohoda mezi Ruskem, Tureckem a Íránem z roku 2017. Podle syrské vlády se však situace nedávno změnila, když ve změti opozičních skupin v Idlibu převládla Haját Tahrír al-Šám, někdejší odnož al-Káidy. Vláda tím ospravedlň­uje spuštěnou kampaň a mluví o „neutraliza­ci teroristů“s tím, že údery směřují výhradně na vojenské cíle.

Očití svědci včetně záchranářů ale mluví jinak. Podle nich byla v posledních dnech leteckými údery Asadovy armády zasažena nejméně jedna nemocnice, několik útoků mířilo na konvoje s obyvateli, kteří se z oblasti bojů snažili utéci. „Letecká kampaň v Idlibu cílí hlavně na civilisty,“řekl James Jeffrey, zvláštní vyslanec USA pro Sýrii.

Odpovíme tvrdě, hrozí Turci Zoufalou situaci civilních obyvatel, jichž v celém guvernorát­u žijí asi tři miliony, komplikuje fakt, že v Idlibu na sebe narážejí mocenské zájmy Ruska a Turecka. Rusové stojí v syrské občanské válce za prezidente­m Asadem a poskytují mu významnou vojenskou pomoc. Turci naopak podporují opozici a mají zájem na pacifikaci Kurdů žijících na severových­odě Sýrie.

Dělostřele­cká palba v pondělních ranních hodinách zabila na jednom z kontrolníc­h stanovišť v Idlibu, jež Turecko na základě předchozí dohody obsluhuje, pět tureckých vojáků a tři civilisty. To vzbudilo hněv tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Nikdo nebude útočit na naše lidi. (...) Odpovíme tvrdě,“řekl Erdogan a vzkázal Rusům, aby se „drželi stranou“.

O několik hodin později překročily jednotky turecké armády syrské hranice a provedly odvetný úder proti syrským vládním jednotkám. Podle tureckých zdrojů bylo zabito kolem třiceti vojáků; syrské zdroje jakékoli ztráty popírají a Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR) mluví o třinácti obětech. Střety v okolí Sarakíbu mezi Syřany a Turky pokračoval­y i včera.

Ruské vojenské zdroje odmítly, že by se Rusové smrtícího útoku na turecké kontrolní stanoviště jakkoli účastnili. Turci ovšem tvrdí, že tato akce byla s Moskvou přinejmenš­ím koordinova­ná a měla se jí účastnit i ruská letadla.

Další vlna uprchlíků v pohybu Podle zdrojů OSN dosáhl od prosince minulého roku celkový počet běženců v rámci guvernorát­u Idlib přes půl milionu. Část z těchto lidí se vydala na cestu směrem k turecké hranici. Ta je od správního střediska provincie, města Idlib, vzdálená jen asi čtyřicet kilometrů.

Turecko kritický úsek syrské hranice pečlivě střeží a nové vlně uprchlíků nechce vstup na své území povolit. Turecká vláda argumentuj­e tím, že od počátku konfliktu přišlo na jeho území již více než 3,5 milionu Syřanů a další masu lidí by již nedokázala zvládnout.

Otázka syrských uprchlíků v Turecku je citlivá i ve vztahu k Evropě: prezident Erdogan ve sporech s EU několikrát vyhrožoval, že pokud Unie Turecku nevyhoví, pak „otevře stavidla“a pustí syrské běžence do Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia