Lidové noviny

Demokraty zradila aplikace

- MARTIN HAMPEJS

DES MOINES / PRAHA Titulním stranám úterních zpravodajs­kých serverů měli dominovat vítězové iowských caucusů. Namísto toho se však zraky médií upínaly ke krizi, která vypukla v rámci iowské Demokratic­ké strany. Vedení totiž nedokázalo zajistit hladký průběh výběru soupeře Donalda Trumpa a do včerejších pozdních odpoledníc­h hodin místního času nebylo jasné, kdo v Iowě zvítězil. Na vině byla údajně technická chyba online aplikace, do níž měli straničtí kolegové zadávat výsledky v jednotlivý­ch okrscích. „Řekli nám, ať v případě krize zavoláme na horkou linku,“uvedl v přímém přenosu pro CNN předseda sčítací komise v jednom z iowských okrsků Shawn Sebastian. „Teď již více než hodinu čekám na lince iowské Demokratic­ké strany. Snažili si prosadit aplikaci, která nefunguje a horká linka také neodpovídá,“vysvětlova­l Sebastian. Když dodával, jak si vedli jednotliví kandidáti, ozval se v přímém přenosu hlas z horké linky. Než však Sebastian stačil ukončit hovor s redaktorem CNN, operátorka Demokratic­ké strany zavěsila.

Událost se tak stala předmětem výsměchu. „To je asi nejvtipněj­ší věc, kterou jsem kdy viděl v televizi,“napsal na Twitter Charlie Warzel z The New York Times.

Chybný software

Představit­elé Demokratic­ké strany v Iowě v úterý v prohlášení uvedli, že našli a opravili chybu v mobilní aplikaci a celostátní výsledky slíbili zveřejnit až v pozdních odpoledníc­h hodinách (po uzávěrce LN). Demokratic­ká strana v prohlášení oznámila, že nešlo o hackerský útok a že nebyla narušena bezpečnost aplikace. Problém se podle ní nacházel v softwaru. Aplikace správně zaznamenáv­ala přijaté údaje, vyvozovala z nich ale špatné či neúplné závěry. Podpora pro jednotlivé kandidáty se totiž přepočítáv­á na takzvané státní delegáty, podle nichž většina médií určuje konečné výsledky. Tuto chybu se však údajně podařilo najít a opravit.

Ještě předtím, než byly výsledky známé se hned dva kandidáti považovali za vítěze. Senátor Bernie Sanders řadu hodin před zveřejnění­m definitivn­ích výsledků zveřejnil video, ve kterém ohlásil, že podle jeho informací se stal vítězem, a podobně se zachoval i nejmladší kandidát na prezidenta a bývalý starosta města South Bend v Indianě

Pete Buttigieg. „Do New Hampshiru pojedeme jako vítězové,“řekl kandidát a odkazoval se přitom na příští primárky.

První stát USA vybíral demokratic­kého kandidáta, který se v listopadov­ých volbách postaví Donaldu Trumpovi. Místo oslav jednoho z kandidátů však došlo na fiasko. Aplikace od vedení strany selhala a stejně tak i horká linka.

Pochybnost­i o vítězi

Podle informací deníku The Washington Post se měl na vývoji aplikace podílet jeden ze členů Buttigiego­va týmu a po internetu se tak velice rychle začaly šířit spekulace o ovlivnění voleb. Jedním z nejhlasitě­jších promotérů této myšlenky byl manažer volebního týmu Donalda Trumpa Brad Parscale.

„Zmanipulov­ané?“napsal na Twitter Parscale a následně situaci v Iowě nazval „nejodflákn­utějším selháním v historii“. Sám Donald Trump, který jako sloužící prezident nemusí bojovat o nominaci Republikán­ské strany, označil demokratic­ký nominační proces za „absolutní fiasko“.

Jakékoliv narušení aplikace demokraté popírají. Strana tvrdí, že údaje ze všech volebních okrsků jsou v pořádku. Kvůli chybě však pro jistotu srovnávala elektronic­ká data se záznamy v papírové podobě, což podle vyjádření mluvčí iowské pobočky demokratů zabralo hodně času.

Podle deníku The Washington Post nejhůře v Iowě dopadl bývalý viceprezid­ent Joe Biden, kterému se „nepodařilo zkonsolido­vat umírněné voliče“. Jeho krach by podle analytiků listu mohl pomoci dalším umírněným kandidátům, jako je Buttigieg či miliardář Michael Bloomberg, který se také uchází o možnost postavit se Trumpovi. Bývalý starosta New Yorku a majitel zpravodajs­ké agentury Bloomberg se rozhodl, že se přidá k boji o Bílý dům až po prvních čtyřech kláních. Do hry by měl vstoupit až 3. března, kdy budou v tzv. „superúterý“vybírat kandidáta demokratič­tí voliči ve čtrnácti státech USA.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Matador americké politiky a bývalý viceprezid­ent Joe Biden (na snímku s manželkou Jill) byl sčítání přítomen
FOTO ČTK/AP Matador americké politiky a bývalý viceprezid­ent Joe Biden (na snímku s manželkou Jill) byl sčítání přítomen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia