Lidové noviny

Macron přijel do Polska se smírem

S pochopením se ve Varšavě postavil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron k polským snahám posilovat spolupráci s Američany.

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/PRAHA Polsko v minulých dnech učinilo dva zdánlivě nesouvisej­ící kroky. V pátek podepsal ministr obrany Mariusz Blaszczak s USA smlouvu o dodávce 32 nejnovější­ch stíhaček F-35A a země učinila další krok k vojenskému posílení. Začátkem tohoto týdne pak Varšavu navštívil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, lídr v EU nejméně nakloněný zájmům střední a východní Evropy. „Zakope válečnou sekeru?“ptal se na titulní stránce deník Rzeczpospo­lita a Macron skutečně kromě opatrné výtky stran justiční reformy mluvil o solidaritě.

„Polsko a Francie jsou nyní ještě větší než před brexitem, jsme v Evropě velkými hospodářsk­ými a strategick­ými mocnostmi, musíme to takto i vnímat a pokračovat ve spolupráci,“řekl francouzsk­ý prezident při přednášce na Jagellonsk­é univerzitě v Krakově.

Reagoval tak na změnu poměru sil po brexitu, kdy výrazně stoupl význam Polska, země s 38 miliony obyvatel, v rámci EU. K tomu Varšava v poslední době zvyšuje i svůj vojenský potenciál spoluprací s Američany. Po obřím kontraktu na nákup protivzduš­ných systémů Patriot za 4,75 miliardy dolarů (108 miliard korun) podepsaném na jaře 2018 teď uzavřela smlouvu na dodávku bojových letadel F-35A za 4,6 miliardy dolarů (106 miliard korun).

Polsko se netají tím, že zbrojení je namířené proti ruské hrozbě, podle premiéra Mateusze Morawiecké­ho stíhačky pomohou jeho zemi zbavit se „dlouhého ruského stínu“. Už dříve Polsko pořídilo 48 stíhaček F-16, které zajišťují bezpečnost vzdušného prostoru spolu s ruskými letouny MiG-29 nyní, přičemž F-35 by měly být v operační službě až od roku 2028. Kromě toho má polské letectvo od USA také pět dopravních herculesů a čtyři vrtulníky BlackHawk, pořídilo také raketové systémy M142 Himars. Jiná technika, jako jsou houfnice, minomety či rakety krátkého dosahu, kterou polská armáda dovybavuje své jednotky, je domácí provenienc­e či vyráběná ve spolupráci s mimoevrops­kými partnery, jako je Jižní Korea.

Spolupráce Varšavy na evropských zbrojních programech přitom není velká a za nákupy zbraní v USA jsou hlavně bezpečnost­ní důvody. Konkrétně kalkul, že díky nákupům amerických zbraní poskytnou USA i bezpečnost­ní záruky. To se nakonec i stalo, když po dlouhém lobbování slíbil prezident Donald Trump vybudovat v Polsku základnu pro tisícovku amerických vojáků, když náklady na stavbu objektu ponese Polsko.

Rusko jako společná hrozba „Vy nemáte společnou hranici s Ruskem,“shrnul pro LN pocity obvyklé u polské veřejnosti Peter, který působí jako průvodce v památníku nacistické­ho holocaustu v Osvětimi. „V otázkách zahraniční politiky převládá v Polsku stejný kurz, vládní strana i většina opozice si uvědomují, že obrana proti Rusku je priorita,“řekl LN politolog Paweł Ukielski. Rozdíly jsou podle něj jen v názorech na míru spolupráce s USA a v některých technickýc­h aspektech. Opozice má například výhrady k ceně za F-35 (vycházejí zhruba o pětinu dráž než v případě obdobného kontraktu s Belgií), absenci offsetů či k využitelno­sti pokročilýc­h systémů letadla v podmínkách polského vojska.

Francouzsk­ý prezident Macron tak během své návštěvy ve Varšavě neměl ambice lákat Polsko na svou stranu, ale snažil se vytěžit co nejvíc. Doprovázel­i ho ministři zahraničí, obrany, hospodářst­ví a kultury, obě země podepsaly dohodu o strategick­ém partnerstv­í na úrovni ministerst­ev zahraničí. Macron také vyjádřil pochopení pro pomalejší tempo polské uhelné energetiky v boji za ochranu klimatu a zastal se Polska ve sporu o interpreta­ci historie s Ruskem ohledně začátku druhé světové války.

Spíš opatrně pak kritizoval snahy vládní strany Právo a spravedlno­st o kontroverz­ní justiční reformu, která do značné míry podřizuje soudy politické moci: „Není naší úlohou kritizovat Polsko, ale je naší povinností bránit společné evropské hodnoty. Pokud z Evropské unie zbude jen trh a zatratíme hodnoty, znovu budeme rozděleni,“prohlásil francouzsk­ý prezident.

 ?? FOTO REUTERS ?? Partnerstv­í. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron (vlevo) v Polsku nešetřil lichotkami. Na snímku se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.
FOTO REUTERS Partnerstv­í. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron (vlevo) v Polsku nešetřil lichotkami. Na snímku se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia