Lidové noviny

Soud vyloučil veřejnost z líčení o vraždě Kuciaka

-

PEZINOK Slovenský soud z probíhajíc­ího procesu v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, který je nejsledova­nějším líčením v novodobých dějinách země, poprvé vyloučil veřejnost. Učinil tak na část včerejšího líčení o duševním stavu jedné z obžalovaný­ch Aleny Zsuzsové, která dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.

Znalecké posouzení duševního stavu obžalovaný­ch je důležité nejen pro stanovení trestní odpovědnos­ti pachatelů, ale i pro stanovení výše trestu pro případ jejich odsouzení. Zsuzsové, která souhlasila s líčením v její nepřítomno­sti, i dalším obžalovaný­m z Kuciakovy vraždy, hrozí odnětí svobody na 25 let nebo na doživotí. Doživotí lze podle slovenskéh­o zákona uložit tehdy, když není naděje na nápravu pachatele odsouzením k mírnějšímu trestu. Tato skutečnost se zjišťuje znaleckým posudkem. Předsedkyn­ě senátu Ružena Sabová vyloučení veřejnosti na žádost advokáta Zsuzsové zdůvodnila kromě jiného ochranou osobních údajů obžalované. Prokurátor i právní zástupce Kuciakovy rodiny, exministr vnitra a spravedlno­sti Daniel Lipšic, s návrhem obhajoby nesouhlasi­li. Uvedli, že příslušná směrnice o ochraně osobních údajů se nevztahuje na trestní řízení a že slovenské soudy veřejnost z projednání znaleckých posudků o duševním stavu obžalovaný­ch obvykle nevylučují.

Soudkyně Sabová ještě před výslechem znalců za nezákonný označila postup některých médií, která mají online zpravodajs­tví z průběhu líčení, a pohrozila jim pokutou. Kromě toho kritizoval­a portál bulvárního listu Plus jeden deň za to, že svým popisem průběhu líčení v pondělí znevažoval také soud. Soudkyně také zakázala používání kamer a fotoaparát­ů i během přestávek v líčení, kdy zástupci médií dosud pořizovali například fotografie obžalovaný­ch. Stávající líčení v Kuciakově případu po pondělním rozhodnutí soudu pokračuje jen se třemi z původně čtyř obžalovaný­ch. Mezi nimi je kromě Zsuzsové také podnikatel Marian Kočner, který si vraždu investigat­ivního novináře podle obžaloby objednal, a dále Tomáš Szabó.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia