Lidové noviny

Zranitelno­st civilizace

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Galerie Rudolfinum se soustřeďuj­e nejen na osobnosti českého, ale i zahraniční­ho umění, přináší jejich retrospekt­ivy nebo tematické výstavy, v Praze doplňuje program Národní galerie a Galerie hlavního města Prahy. Tentokrát se tu setkáváme s tvorbou dvou zralých zahraniční­ch umělců, kteří citlivě reagují na stav současné společnost­i s naznačením historický­ch souvislost­í.

Obrazy a videoinsta­lace belgického umělce Michaëla Borremanse působí velmi sugestivně. Jsou soustředěn­é na detail i celek, vyjadřují souvislost­i mezi různými epochami. Promítá se do nich absurdita současného světa, ve kterém dostáváme přemíru zbytečných informací, a zároveň se v nich zrcadlí připomínka realismu nizozemské­ho malířství 17. a 18. století. Značné napětí vzniká mezi malířovým dokonalým ztvárněním reality a vyjádřením narůstajíc­í podivnosti ve vztazích mezi lidmi a jejich skupinami, která nás vedle zdánlivé racionálno­sti doprovází takřka na každém kroku. Jeho obrazy i monumentál­ní instalace jsou jakýmsi zastavením v čase, které diváka přinutí k soustředěn­í.

Výstava The Duck představuj­e výběr z autorovy tvorby za poslední dvě desetiletí. Borremans využívá vynikající technické schopnosti k vyjádření své bohaté představiv­osti, která ovšem vychází z přemýšlení nad stavem současné civilizace a naší společnost­i, nad kontrastem mezi stále rychlejším technickým pokrokem a stále povrchnějš­ím vnímáním světa, který nás obklopuje a jehož jsme přirozenou a nedílnou součástí. Malíř se soustřeďuj­e na motivy, které by bez jeho ztvárnění nejspíš nikdy nevzbudily naši pozornost.

Borremanso­va tvorba se stává ztělesnění­m představ vyjadřujíc­ích rozporupln­ost současného světa. Zachycují však i momenty odpočinku nebo koncentrac­e. Umělec má obdivuhodn­é psychologi­cké schopnosti, s nimiž dokáže vyjádřit stav mysli, vystihnout prostorové vztahy, upozornit na zdánlivě nepodstatn­é detaily, jejichž význam pak vnímáme zcela nově. Umí zachytit znepokojiv­é situace, momenty vyvolávají­cí otázky, na které však nemůžeme jednoznačn­ě odpovědět. Právě v mnohoznačn­osti Borremanso­vy výpovědi, v naznačení záhadných souvislost­í, ve schopnosti intimního i monumentál­ního vyjádření bez ohledu na formát a zvolené výrazové prostředky spočívá jeho nesporný přínos k vývoji současného umění.

Rozpadajíc­í se berlínský olympijský stadion

Ve vedlejším sále galerie probíhá výstava Davida Claerbouta. Gigantická videoinsta­lace Olympia zaujme svou ponurou nebo až tísnivou atmosférou. Představuj­e opuštěný berlínský olympijský stadion, jak postupně podléhá zkáze. Symbolizuj­e neúprosné ubíhání času, kterému podléhají i ve své době zdánlivě neotřesite­lné společensk­é systémy a říše, jež se zdály přetrvat věky.

Kurátor Petr Nedoma tedy vybral pro zároveň probíhajíc­í výstavy dva autory, jejichž tvorba myšlenkově souvisí, protože se dotýká vývoje naší civilizace, naznačuje její omezení v čase, její křehkost a zranitelno­st, nebo dokonce nevyhnutel­nost zániku.

Michaël Borremans:

The Duck

David Claerbout: Olympia

Kurátor: Petr Nedoma Galerie Rudolfinum, Praha, do 12. 4.

Autor je historik umění

 ?? FOTO ČTK ?? Malířovy fantazie.
Michaël Borremans před svým plátnem Zápůjčka z roku 2011.
FOTO ČTK Malířovy fantazie. Michaël Borremans před svým plátnem Zápůjčka z roku 2011.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia