Lidové noviny

Jak kvalitně zvojtit jména umělců

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Udělá-li člověk chybu v textu, zpravidla má hned po ruce výmluvu. Jenže každé vymlouvání je špatné a chyby se dělat nemají. Ale pravda je taková, že se jim neubrání nikdo. To je na úvod pro ty, kdo se rozhořčeně podivují, jak se to mohlo stát. Inu, mohlo. Nejčastěji se zvojtí křestní jméno, to jde jak po másle. Někdy ovšem je průšvih totální, a to když se umělec zamění zcela. Jako to vyšlo mně minulý týden. Nejdřív jsem trojroli Jana Husa, Jana Žižky a Jana Roháče z Dubé v inscenaci Husitská trilogie přisoudila Petru Reifovi, jehož podobnost s hercem Dvořákem, který je hrál doopravdy, je značná, zvlášť pokud jde o účes. Program totiž nenabídl údaje o obsazení.

Když se na chybu přišlo, bylo mi to divné, jelikož mladého šikovného a kučeravého herce Viktora Dvořáka znám. No nic, možná se dal vyholit, pomyslela jsem si. Ani na oči se člověk nemohl úplně spolehnout, jelikož herec seděl ve vykslajvan­tové bublině a ještě na něj ostatní dýmali mlhu a čmoudy. Expresivní projev mi k herci Dvořákovi taky neseděl, ale vím já, co všechno je možné? Uveřejnili jsme tedy errata, ale další den se ukázalo, že ten, kdo vskutku hrál zmíněnou trojroli, není Viktor Dvořák (kučeravý), ale Vojtěch Dvořák (holohlavý)!

Dva Dvořáci v jednom divadle, to už je sakra smůla. Jako kdysi Petr a Pavel Palouš v libereckém divadle a ještě oba režiséři, tak to už byla přímo troufalost. Herci a tvůrci stejných příjmení, to je noční můra, navíc člověku automatick­y naskakují ta spojení, s kterými se v danou chvíli víc setkává. Takže jsem kdysi z herce Pavla Tesaře učinila šéfa kulturní rubriky Reflexu Milana Tesaře. Pak jsou také herci Oldřich Vlach a Jaroslav Vlach, každý sice úplně jiný, a stejně jim to v mém případě bylo houby platné. Někdy vznikají úžasné onomatopoi­cké novotvary, ba dokonce fungující jako charakteri­zace. Kdysi jsme v Lidových novinách učinili z teatrologa Zdeňka Hořínka Zdeňka Nořínka. Vzal to statečně, inu do hloubek inscenací se nořil pravidelně. Takže abych to shrnula – pánové Dvořáci a Reife, omlouvám se a slibuji, že už nikdy vás nezaměním, nebo aspoň ne v dohledné době.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia