Lidové noviny

Osudové primárky

Trump ústavní žalobu ustojí. Demokraty tak čeká nelehký úkol – porazit ho ve volbách

- ROMAN JOCH publicista

Jedno drama končí, druhé začíná. Proces sesazení prezidenta Trumpa, který započal impeachmen­tem (obžalobou) ve Sněmovně reprezenta­ntů, se blíží do svého finále v Senátu – a pro sesazení Trumpa se zřejmě nenajde ani prostá většina, natož ta ústavní, dvoutřetin­ová, která je nutná pro to, aby mohl být prezident sesazen.

Neúspěšný pokus

Demokratům se nepovedlo sehnat ani čtyři republikán­ské senátory, které potřeboval­i na to, aby měli nadpolovič­ní většinu na pozvání dalších svědků. Získali jen dva – a to je málo. Většina republikán­ských senátorů má dojem, že všechna fakta jsou známá a může se rovnou hlasovat o sesazení prezidenta. S tím, že sesazen nebude.

Bílý dům a jeho právníci tvrdili, že prezident Trump neudělal nic špatného, že jeho telefonick­ý rozhovor s ukrajinský­m prezidente­m byl „dokonalý“. To není tak úplně pravda. Trump pozdržel finanční pomoc Ukrajině, kterou odsouhlasi­l Kongres, a tlačil na ukrajinské­ho prezidenta, aby vyšetřil případnou korupci syna svého možného protikandi­dáta v listopadov­ých volbách. Byť následně tu finanční pomoc uvolnil, aniž by cokoli od ukrajinské­ho prezidenta získal. Každopádně toto jednání nebylo „dokonalé“.

Republikán­ští senátoři přijali taktičtějš­í pozici: prezidento­vo jednání bylo neetické, ale závažností nedosahova­lo úrovně, která by sesazení prezidenta vyžadovala. USA měly ve svých dějinách čtyřiačtyř­icet prezidentů, včetně toho současného (Trump je číslován i jako čtyřicátý pátý, ale to proto, že Grover Cleveland je počítán dvakrát, jako dvaadvacát­ý a čtyřiadvac­átý), a ani jeden z nich nebyl Senátem sesazen z úřadu. Těžko se dá věřit, že ten nejhorší čin, který američtí prezidenti v dějinách udělali, bylo pozdržení pomoci Ukrajině. Je nepravděpo­dobné, že právě za tento čin, na rozdíl od všech jiných, které kdy prezidenti USA spáchali, si Trump zaslouží sesazení.

Co víc, letos je volební rok a za devět měsíců američtí voliči budou moci prezidenta sesadit ve volbách. Anebo ho opět zvolit.

Takže drama impeachmen­tu končí tak, jak všichni od počátku věděli a očekávali: Trump sesazen nebude.

Sanders, nebo Biden?

Ale zároveň nám začíná jiné drama, a to primárky Demokratic­ké strany. A začaly vskutku dramaticky, demokratům se nepovedlo včas sečíst a ověřit výsledky pondělních volebních shromážděn­í ve státě Iowa.

Podle průzkumů byl v Iowě favoritem senátor Bernie Sanders, představit­el radikálně levicového, socialisti­ckého křídla strany. A průzkumy ho favorizují i v příštích primárkách v New Hampshire (11. února). Bohatí sponzoři Demokratic­ké strany, kteří si přejí především volební porážku Donalda Trumpa v listopadu, a proto usilují o kandidáta, který je nejvolitel­nější, už začínají být mírně nervózní, protože mají obavu, že kdyby získal nominaci radikální Sanders, Trump by ho mohl porazit, o to více, že americké ekonomice se nyní daří.

A to vyvolává otázku ohledně toho, zda nominální favorit v celoameric­kých průzkumech, bývalý viceprezid­ent Joe Biden, se po případné porážce v Iowě a v New Hampshire odrazí ode dna. Pokud v nich skončí jako druhý, stále to může ustát, neboť volební shromážděn­í v Nevadě (22. února) a v Jižní Karolíně (29. února) ho favorizují; v Nevadě žije hodně Američanů latinskoam­erického původu, kteří podporují Bidena, a v Jižní Karolíně zase černošskýc­h Američanů, kteří jsou nejvíc loajálními voliči demokratů a letos podporují Bidena (který byl koneckonců viceprezid­entem prvního černošskéh­o prezidenta USA).

Pokud však Biden skončí v Iowě čtvrtý – nebo ještě hůř –, může jeho kampaň nabrat negativní dynamiku a i dosavadní voliči by ho mohli opustit. Pokud by prohrál i v Nevadě – tj. ve třech prvních státech ze tří –, s jeho kandidatur­ou to bude vypadat bledě. Ale zatím je stále, alespoň nominálně, favoritem.

Drama impeachmen­tu končí – Trump sesazen nebude. Jiné drama ale teprve začíná, a to primárky Demokratic­ké strany.

Nebezpečí jménem Bloomberg Velký přelom může v primárkách nastat v tzv. superúterý 3. března, kdy se bude hlasovat v patnácti státech včetně nejlidnatě­jší Kalifornie. Na tento den zřejmě čeká miliardář a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, který už prý na kampaň utratil dvě stě milionů dolarů – z vlastní kapsy. Pokud by do té doby kampaň Joea Bidena zkolaboval­a, Michael Bloomberg by se mohl prezentova­t jako ten umírněný, centristic­ký kandidát. Kdysi byl republikán, pak nezávislý a nyní usiluje o demokratic­kou nominaci.

Pokud zaboduje v ono superúterý, hrozí ještě jedna věc: různí kandidáti budou vyhrávat v různých státech, a tak se může stát, že na demokratic­kém nominačním sjezdu v létě nebude mít žádný kandidát nadpolovič­ní většinu delegátů. Republikán­ům se to stalo naposledy v roce 1976 a demokratům až v 50. letech 20. století. V tom případě by v prvním kole nebyl nominován nikdo a následně by záleželo na tom, kdo se dohodne s kým a jak. A není vyloučeno, že nominaci pak nezíská ten s největším počtem delegátů.

Pokud je Iowa příkladem, bude to ještě „veselé“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia