Lidové noviny

Mýtus dvou procent

Čeští politici pábí okolo výdajů na obranu

- Marek Hudema

Nic není na světě zadarmo, ani bezpečnost ne. Zadarmo není ani české členství v Severoatla­ntické alianci. Jenže někteří čeští politici jako by na to zapomněli a zpochybňuj­í náš příspěvek na společnou obranu. Například ministr a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček nebo premiér Andrej Babiš z ANO. Jde ale o docela nebezpečné rétorické cvičení.

Ministr a premiér zpochybňuj­í slib, který Česká republika učinila před šesti lety na summitu Aliance ve Walesu, že bude do roku 2024 dávat na obranu dvě procenta svého HDP. Stejně jako další členské země NATO. Hamáček tvrdí, že bychom měli dávat jen něco kolem 1,4 procenta, a premiér nedávno v televizi prohlásil, že dvě procenta „nejsou tesána do kamene“. Proč politici takhle mluví, když dobře vědí, že je lepší mlčet a je docela možné, že stejně, jako se to stalo v minulosti, nakonec na nutnost naplnit ona dvě procenta možná ani nedojde? Blíží se volby – letos krajské a do Senátu a příští rok do sněmovny – a tak politici hledají další peníze, kterými by potěšili voliče. Je tu školství, zdravotnic­tví, důchody a milion dalších věcí, které mají při rozdělován­í peněz z rozpočtu v okamžiku, kdy poblíž našich hranic nestojí nepřátelsk­á armáda, přednost. Každý milion dobrý a vzít peníze z armádního rozpočtu zní některým voličům jako dobrý nápad.

Jenže jsou to prázdné sliby. Hamáček ve skutečnost­i nevolá po okamžitých škrtech ve výdajích na obranu. Nemluví o změně letošního či příštího rozpočtu. Naše výdaje na obranu jsou totiž plánovány jako pomalu se zvyšující s tím, že úrovně 1,4 procenta HDP mají dosáhnout až v roce 2021. Čeští voliči tak reálně před volbami nedostanou „navíc“z armádních peněz nic. Jen vojáci nebudou vědět, zda ještě platí dlouhodobé plány na nákup nové techniky a zprovozněn­í naší napůl funkční armády, a naši spojenci nás budou moci kritizovat. Zejména americký prezident Donald Trump toho může využít ve své předvolebn­í kampani a zpochybnit kvůli tomu americký závazek obrany svých spojenců v NATO, tedy i nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia