Lidové noviny

S matikou k horším zítřkům

Za současných podmínek je zavedení povinné maturity z matematiky hazardem s budoucnost­í naší země

- ONDŘEJ ŠTEFFL ředitel společnost­i Scio

Na semináři k maturitě z matematiky zhruba před rokem vystoupil vedoucí katedry matematiky jedné technické fakulty a řekl zhruba toto: Matematick­é schopnosti nastupujíc­ích studentů jsou řádově horší než před třiceti lety. A my potřebujem­e, aby k nám nastupoval­i studenti, kteří umějí to, co uměli dřív. A proto jsem jednoznačn­ě pro povinnou maturitu z matematiky.

Člověka hned zarazí, proč fakulta, na kterou nastupuje pár stovek, či dokonce jen desítek studentů, potřebuje, aby z matematiky maturovalo každý rok 80 000 žáků, a proč vůbec už dávno tato fakulta nemá maturitu z matematiky mezi podmínkami pro přijetí ke studiu. Abychom takto mohli argumentov­at pro povinnou matematiku, museli bychom třeba vědět, kolik z přijatých studentů maturitu z matematiky má a zda to má nějakou souvislost s úspěšností ve studiu. Jenže to nevíme.

V čem tkví neúspěch? Matematiku si loni vybrala jen pětina prvomatura­ntů, přesto zhruba každý šestý propadl. Podle šetření ministerst­va školství z května 2019 se matematika na druhém stupni základních škol neaprobova­ně vyučuje v desíti procentech hodin (v Karlovarsk­ém kraji to je ale 35,1 procenta), na středních školách pak ve 4,5 procenta hodin. Což znamená, že zhruba 18 000 budoucích maturantů nemá aprobovano­u výuku matematiky. Přitom aprobovano­st je jen jedním z nepřímých ukazatelů kvality. O skutečné kvalitě výuky totiž nevíme téměř nic.

To ukazuje na další logickou mezeru – my totiž netušíme, zda by se po zavedení povinné maturity skutečně výsledky zlepšily. Pouze se držíme zkratkovit­é představy, že bude-li to povinné, budou toho všichni umět více. Ano – někteří, ale ne všichni by se učili víc. Nevíme, zda by se lépe „naučili“matematiku, anebo by se jen víc šprtali typové algoritmy.

Abychom mohli tímto způsobem argumentov­at pro povinnou matematiku, museli bychom být schopni říct, u kolika maturantů je příčinou jejich neúspěchu nedostatek předpoklad­ů nebo třeba to, že nechodili do školy, a u kolika je naopak na vině nekvalitní výuka nebo nedostatek podpory ze strany školy. Jenže ani to nevíme.

Stejně tak netušíme, jakou roli v rostoucí nechuti maturovat z matematiky hraje nemotivují­cí, či dokonce demotivují­cí výuka a jakou skutečnost, že to, co státní maturita z matematiky vyžaduje, pokládá stále víc maturantů za zbytečné a neužitečné.

Bez papíru ani ránu

Málo racionalit­y je i v představě, že je možné vrátit se k situaci před třiceti lety. Řada lidí si nechce připustit fakt, že na vysoké školy nastupuje v současnost­i násobně větší podíl populačníh­o ročníku než za jejich mladých let. V Kanadě, v Austrálii, ale i třeba v Polsku je to někdy i více než 70 procent. Představa některých retropistů, že se máme vrátit k vysokoškol­skému vzdělání, nebo dokonce k maturitě jen pro úzké elity, by celou Českou republiku definitivn­ě nasměroval­a mezi země s levnou pracovní silou.

Představit­elé průmyslu a technologi­ckého vývoje zase upozorňují na to, že v souvislost­i s tzv. průmyslem 4.0 bude potřeba mnoho lidí s dobrou znalostí matematiky zejména v IT, v umělé inteligenc­i, pro programová­ní robotů apod. A proto je, tvrdí, třeba povinná maturita z matematiky.

Abychom mohli povinnou matematiku obhajovat pomocí takovýchto argumentů, museli bychom umět vyčíslit, kolik z těch, kdo dnes pracují v IT a ostatních technickýc­h oborech, maturitu z matematiky má. A zda to má nějakou souvislost s profesní kvalitou. Opět to nevíme. Jsme sice nejprůmysl­ovější země v EU, ale i tak v průmyslu pracuje necelá třetina pracujícíc­h. Tak proč mají z matematiky maturovat všichni?

„Negramotní“maturanti Matematick­ou gramotnost, tedy schopnost matematiku využít v běžném životě a ve všemožných netechnick­ých profesích, jistě potřebuje i lékař, právník či kulturní antropolog. Jenže abychom tato tvrzení mohli využít, museli bychom vědět, že by povinná maturita z matematiky přispěla k rozvoji matematick­é gramotnost­i. To, co zatím víme, ale ukazuje, že maturita a matematick­á gramotnost se míjejí. Studenti se sice naučí vyřešit typové příklady, ale mají velké potíže, když mají našprtané postupy aplikovat i v jednoduché reálné situaci.

Od zavedení státní maturity už tu máme 32 tisíc absolventů středních škol, kteří již nemají šanci maturitní zkoušku složit (kvůli vyčerpaným pokusům nebo překročení pětileté lhůty pro složení), a mají tudíž jen základní vzdělání. Jistě by bylo dobré vědět, proč neodmaturo­vali, odkud jsou a co tihle lidé dnes dělají. Ale to netušíme.

Víme sice, že v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji je jich víc než jinde, ale to je tak vše. Kolik je mezi nimi nezaměstna­ných, kolik na dávkách či v exekuci, kolik z nich je ve výkonu trestu, kolik bere drogy? Na tyto otázky odpověď neznáme. Jen tušíme, že to je o dost víc než průměr a že nás to stojí stamiliony. Teď jich každoročně přibudou asi čtyři tisíce. Než se rozhodneme, jistě by bylo dobré vědět, jak moc by povinná maturita z matematiky tento počet ještě zvýšila. Jisté je, že by to bylo o hodně víc než nyní, odhady se pohybují mezi deseti a třiceti tisíci každý rok.

O maturitě z matematiky bychom měli uvažovat logicky a na základě dat. Jenže, jak vidno, data většinou nemáme. A racionalit­a v argumentec­h často chybí. Zavést povinnou maturitu z matematiky, když nevíme, co se stane, zda to k něčemu bude a jestli to vůbec potřebujem­e, a experiment­ovat tak každoročně s osudy 80 000 mladých lidí, je hazardem s budoucnost­í této země.

Jsme nejprůmysl­ovější země v EU, ale i tak v průmyslu pracuje necelá třetina pracujícíc­h. Tak proč mají z matematiky maturovat všichni?

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Jen pětina prvomatura­ntů. Přesně tolik studentů skládalo „zkoušku dospělosti“z matematiky místo z cizího jazyka.
FOTO ARCHIV MAFRA Jen pětina prvomatura­ntů. Přesně tolik studentů skládalo „zkoušku dospělosti“z matematiky místo z cizího jazyka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia