Lidové noviny

Budoucnost lesů je v rukou nás všech

-

Zrozhovoru s předsedou Českomorav­ské myslivecké jednoty Jiřím Janotou, který vyšel v Lidových novinách 23. ledna, lze nabýt dojmu, že za obrovským škodami v lesích stojí jakýsi neidentifi­kovatelný element, určitě však za nimi nelze hledat přemnoženo­u zvěř.

Toto tvrzení pana předsedy je však v příkrém rozporu s inventariz­acemi škod zvěří na lesním hospodářst­ví. Ta poslední z roku 2015 uvádí, že 58,7 procenta mladých stromků bylo poničeno spárkatou zvěří (to je o 15 procent více než v roce 2010). Pokud by inventariz­ace proběhla v loňském roce, dá se předpoklád­at, že množství poškozenýc­h stromů by bylo výrazně vyšší vzhledem k zalesňován­í tisíců hektarů holin. Ještě hůře jsou na tom listnaté stromy a jedle. Ty v průměru za celou republiku v roce 2015 vykazovaly 64 procent poškození. Ale na čtvrtině území republiky byly poškozené téměř všechny tyto dřeviny.

Kde myslivci berou jistotu při tvrzení, že jeleni sika, divoká prasata či srnci jsou přemnoženi pouze lokálně? Pravděpodo­bně ve výši škod způsobené zvěří, které majitelům pozemků proplatili. Naprostá většina škod na lesích však v této částce není vyčíslena. Vždyť současná legislativ­a majiteli lesa ani nedovoluje po myslivcích požadovat všechny škody a náklady na jejich předcházen­í, které mu přítomnost­í vysokých stavů zvěře vznikly. Majitelé pozemků se navíc s myslivci buď velmi často dohodnou na nefinanční kompenzaci, nebo se neodvažují vstoupit do zdlouhavéh­o soudního sporu.

Těžký úkol v podobě budování nového vnímání lesa jako druhově a věkově bohatého spektra organismů se nezdaří bez pomoci myslivců. I proto byly v loňském roce po rozsáhlé odborné i politické diskusi schváleny změny v systému plánování lovu zvěře. Nově tak bude výše odlovu zvěře určena na základě nezávisléh­o posudku stavu ekosystému. Tím dojde k eliminaci záměrně nadpočetné­ho chovu zvěře bez ohledu na škody v lesích a k zajištění objektivno­sti plánu, o němž nebude rozhodovat „úředník od stolu“.

To se však myslivcům nelíbí. Pravděpodo­bně se bojí vzniku dalších důkazů o jejich selhávání při redukci a chovu spárkaté zvěře. Proto si u ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana vydupali před Vánoci představen­ou novelu zákona o myslivosti, která nejenže plánuje zrušení v předcházej­ícím odstavci popsaného způsobu plánování lovu, ale chce do praxe zavést ještě závažnější ohrožení pro krajinu v podobě například zrušení maximálníc­h stavů zvěře v honitbě nebo zbavení možnosti státní správy usměrňovat plány lovu.

Přestaňme si okopávat kotníky a spojme síly ve snaze vybudovat pro budoucí generace odolnější a pestřejší lesy, které naplní požadavky všech zaintereso­vaných skupin. Pro lesníky dostatek kvalitního dřeva, pro myslivce dostatek zvěře, pro ekology rozmanitou biodiverzi­tu, pro turisty místo odpočinku.

Myslivci v tomto budou hrát zcela klíčovou roli. Musejí si však přiznat, že bude nutné změnit přístup k management­u zvěře.

Přestaňme si okopávat kotníky a spojme síly ve snaze vybudovat pro budoucí generace odolnější a pestřejší lesy, které naplní požadavky všech zaintereso­vaných skupin od lesníků přes myslivce až po ekology

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia