Lidové noviny

Digitální daň je risk, bojí se firmy

Pokud by Česko zdanilo internetov­é giganty, mohla by nás případná americká odveta přijít draho, varují exportéři do USA

- MIROSLAV PETR

PRAHA Vývoz českého zboží do USA mohou výrazně poškodit cla, která by Američané zavedli jako sankci za digitální daň chystanou vládou pro americké firmy typu Google nebo Facebook.

Vývozci už lobbují u poslanců za odložení platnosti daně a odkazují na studii poradenské společnost­i Deloitte, podle které by naše ekonomika i veřejné rozpočty přišly o miliardy korun.

Podle studie by na daních a dalších odvodech od českých firem, postiženýc­h odvetnými cly, mohly přijít veřejné finance celkem o 4,7 miliardy korun. Z toho o nejvíce – o 3,8 miliardy – by přišel rozpočet státu, zbytek by chyběl v rozpočtech krajů a obcí.

Studie také vyčísluje, že vlivem vysokých nákladů na cla a propadu zakázek českých exportérů by mohlo u nás přijít o práci mnoho lidí. Údajně až 13,2 tisíce. Právě tato rizika používají jako argument k odložení digitální daně přední tuzemští exportéři do USA v čele s výrobcem zdravotnic­kých lůžek firmou Linet. Jejich snahu podporuje i Hospodářsk­á komora.

Na americké firmy nesahat? „Schválení jakékoli digitální daně, natož ve výši sedmi procent, je obrovským rizikem,“tvrdí Zbyněk Frolík, zakladatel doma i ve světě úspěšného Linetu. Firmy, která v USA prodává ročně zboží za miliardu korun.

Spojené státy, kde firmy typu Google a Facebook sídlí, už několikrát naznačily, že by reagovaly na zdanění „svých“firem uvalením cla na vybrané dovážené výrobky. Podobná sankce, i když ve větším měřítku hrozila třeba Francii,

která po jednání s Američany start své digitální daně odložila nejméně do konce tohoto roku.

Oproti tomu české ministerst­vo financí a vláda s americkou odvetou a případnými ekonomický­mi následky daně nepočítají.

Podobně jako některé další země chce i Česko zdanit příjmy internetov­ých gigantů, které na zdejším území inkasují velké sumy z reklam a provozu svých internetov­ých portálů, ale daň z vytvořenéh­o zisku platí jinde – ve vybraných daňových rájích.

Návrh zákona o digitální dani vznikl jako reakce na skutečnost, že dosud nebyla nalezena shoda na společném postupu států v rámci Evropské unie ani Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Řada zemí jako třeba Spojené království, Francie, Itálie či Rakousko – nebo právě i Česko – tedy nečeká a snaží se prosadit zdanění po svém.

Daň bude, ale jen dočasně „Připomínám­e, že základním rysem digitální daně je skutečnost, že je explicitně časově omezena přímo v zákoně. Jakmile bude řešení na úrovni OECD dosaženo, je ministerst­vo financí připraveno národní úpravu zdanění zrušit. Do té doby se na pozici České republiky nic nemění,“vyjádřila se nedávno pro Lidové noviny šéfka resortu financí Alena Schillerov­á.

Ministerst­vo možná přistoupí na požadavek některých poslanců, kteří navrhují nižší než sedmiproce­ntní sazbu, ale s odložením platnosti nepočítá. A tvrdí, že sedmiproce­ntní sazba z reklamních příjmů internetov­ých gigantů obohatí ročně státní pokladnu o pět miliard korun.

Ekonomové z Deloitte však vyčíslují na modelovém příkladu zavedení 25procentn­ího cla na dovoz některého zboží do USA nejen skoro pětimiliar­dovou ztrátu pro rozpočet státu a samospráv, ale i roční pokles celkové produkce české ekonomiky o 0,3 procenta.

Rizika obchodní války

„Jedná se o ilustrační příklad podle relací mezi USA a Českou republikou, vytvořený na základě oficiálníc­h dat a oficiální metodou. Údery v rámci obchodních válek bývají velmi přesně cílené. Což platí ze strany USA směrem k Číně nebo Francii a platilo by to i pro Českou republiku,“poznamenal ke studii hlavní ekonom Deloitte v Česku David Marek.

Významní čeští exportéři do Spojených států, ke kterým kromě Linetu patří i třeba Česká zbrojovka nebo IT firma Y Soft, nezpochybň­ují digitální daň pro internetov­é giganty jako takovou. Chtějí ale její odklad do doby, než vzniknou nějaká jednotná daňová pravidla v rámci 36 zemí OECD, jejímž členem je i Česko.

„Jsou to v tuto chvíli zatím jen obavy z americké reakce. Vláda by ale neměla kvůli vidině příjmu několika miliard riskovat investice našich firem a ohrozit propad českého exportu, který v případě USA dosahuje kolem sta miliard korun ročně,“uvedl pro LN ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR Ladislav Minčič.

Návrh na zavedení daně teď projednáva­jí poslanci. Ani ti opoziční její podstatu nezpochybň­ují, diskutují spíš o potřebě snížení procentuál­ní sazby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia