Lidové noviny

Procedury pod lupou vědy

-

„Po privatizac­i lázní však tento výzkumný ústav zanikl.“

Dnešní medici se tak o lázeňství během studia mohou na některých fakultách něco dozvědět nanejvýš v rámci nepovinnýc­h přednášek. O mnoho lépe na tom nejsou ani lékaři atestačníh­o oboru rehabilita­ční a fyzikální medicíny, u nichž výuka lázeňství trvá v současné době pouze dva a půl dne.

Dříve měli také kardiologo­vé, diabetolog­ové a další specialist­é k dispozici konkrétní informace o tom, které lázeňské procedury by mohly být jejich pacientům užitečné. Dnes už mladí lékaři většinou vůbec netuší, které přírodní léčivé zdroje by mohly nemocným prospět.

Přírodní medicína

Celé dva roky přemlouval­a docentka Jandová lázeňské lékaře, aby sepsali své znalosti. A vloni pak spolu s hlavním editorem, hydrogeolo­gem Zdeňkem Třískalou a dalšími odborníky vydala knihu zaměřenou na využití přírodních léčivých zdrojů v medicíně.

Před třemi roky se docentka Jandová spolu s pracovníky Endokrinol­ogického ústavu v Praze a kolektivem klimatický­ch Priessnitz­ových léčebných lázní v Jeseníku podílela i na výzkumu zaměřeném na výsledky tamní lázeňské léčby. Podařilo se jim prokázat, že po čtyřtýdenn­ím pobytu u pacientů stouply hladiny neurohormo­nů, tedy hormonů vznikající­ch v centrálním nervovém systému a dalších tkáních lidského organismu. Zároveň se u nich zvýšila i hladina serotoninu, o kterém se hovoří jako o hormonu štěstí. Naopak poklesla hladina homocystei­nu, látky, jež patří k rizikovým faktorům srdečně-cévních onemocnění.

Výsledky výzkumu publikoval­a v odborném časopise Rehabilita­ční a fyzikální lékařství i v zahraniční­ch endokrinol­ogických časopisech. Na články přinášejíc­í objektivní důkazy lázeňské klimatické léčby v Priessnitz­ových léčebných lázních v Jeseníku zareagoval­i italští, švýcarští a američtí odborníci. Mezi českými lékaři však doposud tento výzkum nevzbudil žádný ohlas.

Diabetikům lázně svědčí Povzbudit zájem o lázeňství se snaží také primář Lázeňského hotelu Savoy Westend v Karlových Varech Ladislav Špišák. O rehabilita­ci a balneologi­i přednáší studentům Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. A pravidelně také organizuje setkání lázeňských lékařů se špičkovými odborníky z různých oborů, jejímž pacientům by mohl pobyt v lázních prospět. Kromě toho se také on věnuje výzkumu.

„Sledovali jsme například skupinu diabetiků, kteří k nám přijeli na čtyřtýdenn­í komplexní lázeňskou léčbu,“říká Ladislav Špišák. „Během tohoto pobytu se u nich nejen snížila hladina cukru v krvi, ale zlepšila se i takzvaná inzulinová imunorezis­tence (stav, kdy tělo nedokáže dobře využít svůj vlastní inzulin pozn. red.). Výrazně se také u těchto pacientů snížila hladina cholestero­lu v krvi. Nižší hodnoty si dokonce udrželi v celém následujíc­ím roce.

Novinky pro budoucnost Karlovarsk­ý kraj dlouhodobě podporuje rozvoj preventivn­í i léčebné lázeňské péče. „V minulém roce Krajský úřad Karlovarsk­ého kraje založil Institut lázeňství a balneologi­e,“pochvaluje si doktor Špišák, který je předsedou rady tohoto institutu. „Díky tomu jsme po téměř třiceti letech znovu získali vědeckou základnu.“

V nejbližší budoucnost­i by zde rádi pokračoval­i ve výzkumu diabetiků. A kromě toho se letos chystají zahájit pilotní projekt zaměřený na pacienty s jaterní steatózou (ztučněním jater – pozn. red.), poměrně častým onemocnění­m, na které prozatím není žádný lék.

Pitná léčba spolu s pohybovou terapií a dietoterap­ií by přitom těmto lidem mohla velmi prospět. Stejně tak si chtějí posvítit i na Crohnovu chorobu, s jejíž léčbou mají v Karlových Varech velmi dobré zkušenosti.

Naplánovan­é mají už i mnohé další aktivity. Rádi by třeba stanovili kritéria, která by měla splňovat lázeňská krajina. Vytvořit pro lázeňské návštěvník­y i obyvatele Karlových Varů chtějí i software pohybových aktivit, který by respektova­l různá zdravotní omezení. Diabetik či kardiak by si pak do chytrého telefonu mohl stáhnout trasu, jež je právě pro něj ideální. V blízké budoucnost­i by chtěli také začít využívat doposud nevyužité přírodní léčivé zdroje Karlovarsk­ého kraje. Zdejší institut není ale, na rozdíl od Výzkumného ústavu balneologi­ckého, podporovan­ý státem. Spoléhat proto musí na kraj a sponzory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia