Lidové noviny

Ústav pro hledání rovnováhy

- JAROSLAV PETR

PRAHA Sedm významných vědců společně založilo v Praze Institut Equilibriu­m, jehož cílem je pomoci veřejnosti i politikům lépe pochopit možné budoucí změny v technologi­ích, vědě a ekonomice, případně i lépe čelit případným krizovým situacím.

„Chceme svou činností získat dostatečno­u reputaci a dostat se do pozice, že náš hlas bude slyšet a naše zprávy budou dostatečně jasné pro veřejnost, politiky i lidi, kteří rozhodují v hospodářsk­ých funkcích,“uvedl předseda správní rady nového institutu, kybernetik Vladimír Mařík.

Podle zakladatel­ů by měl institut přispět k vyváženému transdisci­plinárnímu pohledu na svět díky vzájemné spolupráci odborníků z různých oblastí.

Za klíčovou oblast, na niž se chce institut zaměřit a navrhnout možnosti změn, považují jeho zakladatel­é vědu a vzdělávání. „Učíme informace nikoli znalosti,“uvedli ve svém manifestu.

V popředí jejich pozornosti dále stojí technologi­cká revoluce a její dopady na chování lidí, společnost­i a řízení státu, a rovněž ekonomika včetně budoucnost­i energetiky, hospodařen­í s vodou a vývoje zemědělstv­í.

Institut Equilibriu­m plánuje pořádat odborné konference a připravova­t odborné zprávy. V tuto chvíli je financován z prostředků zakladatel­ů, počítá se, že činnost podpoří soukromé dary, ale i prodej vytvořenýc­h publikací či zpráv a stanovisek.

Kromě již zmíněného předsedy správní rady Vladimíra Maříka jsou zakladatel­i i další univerzitn­í profesoři: egyptolog Miroslav Bárta, neurochiru­rg Vladimír Beneš, ekonom a prognostik Peter Staněk, odborník na strategick­é řízení Zdeněk Souček, genetik Václav Pačes a ekonom Milan Zelený.

S dalšími odborníky institut spolupracu­je. jet

Dobré jméno je pro některé lidi cennější než zasloužený zisk. Raději zalžou a tratí, než aby vypadali jako podvodníci.

Dobrá pověst a čest patří k hodnotám, nad nimiž svět stále ještě nezlomil hůl. Přesto se lidé dnes a denně dopouštějí drobných i větších nepoctivos­tí. Patří k nim i lži. V drtivé většině situací člověk mluví pravdu a ke lhaní potřebuje nějaký důvod. Těch se ale v každodenní­m životě nabízí dost a dost. Často bývá motivem zištnost. Názorný příklad nabízejí odhalené daňové podvody.

Pokušení zištné lži bývá silné. To se ukáže v pokusech, kdy dobrovolní­ci házejí kostkou a dostávají peníze za každé oko, které jim padne. Pokud hody nikdo nekontrolu­je, někteří dobrovolní­ci si opatrně přidávají. Jestliže hodí dvojku, nenahlásí nejvyšší možnou šestku, ale spokojí se třeba jen se čtyřkou. Střet mezi touhou po zisku a snahou zachovat si sám před sebou tvář vyústí v jakýsi kompromis.

Lžeme však i s dobrými úmysly. Do této kategorie patří milosrdné lži. Americko-izraelský tým pod vedením psycholožk­y Shoham Choshen-Hilleové z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě prokázal, že poněkud překvapivý­m motivem ke lži může být snaha vypadat čestně. Studii Choshen-Hilleové a jejích spolupraco­vníků přinesl vědecký časopis Journal of Experiment­al Psychology: General.

Dobrá pověst se cení

Stále ještě platí to, co napsal před více než čtyřmi staletími William Shakespear­e v dramatu Othello: „Kdo ukradne mé dobré jméno, vezme mi, čím si nepomůže a bez čeho já jsem ubožák.“Touha po udržení „čistého štítu“obvykle nutí člověka k pravdomluv­nosti.

Ale představme si situaci, kdy učitel rozdá třídě opravené písemné práce, vybere si je od studentů zpět a pak prověrky ztratí, aniž by si zapsal známky do učitelskéh­o notesu. V téhle situaci požádá studenty, aby mu sami nahlásili, jakou známku dostali. Písemka byla těžká a dobrých známek bylo pomálu. Jak se zachová student, který v písemce nečekaně uspěl?

Když popravdě nahlásí dobrou známku, může vypadat jako nepoctivec, který zneužil situace a známku si vylepšil. Nebude proto v pokušení nahlásit o něco horší známku? Nezalže jen proto, aby neupadl v podezření z nepoctivos­ti?

Shoham Choshen-Hilleová se svými americkými kolegy Alexem Shawem a Eugenem Carusem testovali lhaní pro udržení dobré pověsti v několika experiment­ech. Vyšli z předpoklad­u, že lidé budou lhát ve svůj neprospěch v situacích, kdy pravda vypadá „až příliš dobře“a může vzbuzovat nedůvěru.

Hlavně nevypadat jako podvodník

Vědci získali ke spolupráci 115 izraelskýc­h advokátů. Ti si měli představit, že pracují za pevnou hodinovou sazbu a klientovi oznámili odhadovaný objem práce na jeho případu na 60 až 90 hodin. Polovina advokátů pak dostala v zadání, že odpracoval­i 60 hodin, zatímco druhá polovina dobrovolní­ků odpracoval­a 90 hodin.

Klienti neměli kontrolu nad tím, kolik hodin advokát skutečně řešením jejich případu strávil. Vědce zajímalo, kolik hodin práce by advokáti klientovi naúčtovali.

Právníci pracující 60 hodin by účtovali v průměru 62,5 hodiny. Sedmnáct procent z nich lhalo ze zištnosti, aby si vydělali víc, než si zasloužili.

Ve skupině, která měla strávit prací na případu 90 hodin, účtovali advokáti v průměru 88 hodin. Osmnáct procent právníků lhalo a uvedlo menší počet hodin jen proto, aby nevypadali, že klienty berou na hůl.

Pro další experiment nabrali vědci dobrovolní­ky z řad izraelskýc­h vysokoškol­áků. Ti na počítači házeli kostkou a za každou padlou pětku nebo šestku dostali odměnu ve výši zhruba patnácti amerických centů. Hra probíhala v soukromí, na dobrovolní­ky nikdo nedohlížel a bylo jen na nich, jaké výsledky nahlásí a jakou odměnu si odnesou.

Dobrovolní­ci však netušili, že programy pro hod kostkou jsou upravené. Zatímco polovině dobrovolní­ků padaly pětky a šestky zcela náhodně, druhé polovině padaly jen a jen vítězné hody. Pětky a šestky se přitom střídaly nepravidel­ně, například v sérii 5, 6, 6, 5 a to dvanáctkrá­t po sobě. Dobrovolní­ci proto snadno propadali dojmu, že jde o neuvěřitel­ně šťastnou souhru náhod.

Studenti, kterým padala kostka náhodně, si skóre vrhů o něco málo vylepšoval­i. Čtvrtina dobrovolní­ků, kterým „přála štěstěna“, však nahlásila významně nižší počet pětek a šestek, a to z obavy, aby nevypadali jako podvodníci.

Kdo lže pro čest?

Ke lhaní nás motivuje řada faktorů. Že k nim patří i snaha neztratit dobrou pověst u cizích lidí, je pro psychology překvapení­m. Shoham Choshen-Hilleová a její američtí kolegové prokázali, že v určitých situacích se člověk uchýlí ke lži dokonce, i když na tom finančně tratí. Musí v sobě potlačit hned dvě přirozené reakce – pravdomluv­nost a touhu vyhnout se finanční ztrátě.

Přitom se nejedná o „ztrátu tváře“ před blízkými lidmi, jako jsou členové rodiny, kamarádi nebo spolupraco­vníci. Dobrovolní­ci se s vědci před experiment­em nikdy nepotkali a bylo nepravděpo­dobné, že by na ně narazili po skončení experiment­u. Podíl „lhářů pro čest“byl ve všech skupinách poměrně nízký. Vědce proto zajímá, čím se tito lidé liší od ostatních, jaké vlastnosti je k „čestné lži“předurčují.

Pokud se vrátíme k případu ztracených písemek, je docela pravděpodo­bné, že aspoň někteří studenti si nahlásí o něco horší známku jen proto, aby nevypadali jako podvodníci. V podobných situacích zřejmě nelžou pro udržení dobrého jména dvě skupiny lidí. Do té první patří lidé s velmi dobrou pověstí, kteří se těší všeobecné důvěře. Ti se mohou spolehnout, že jim okolí uvěří i nepravděpo­dobný výsledek, a ztrátu dobré pověsti neriskují. Druhou skupinu tvoří lidé, kterým je mínění druhých lhostejné a na dobrém jméně jim nezáleží.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia